A Szuperligából kilépő csapatok hivatalos közleményei

A Szuperligát megalapító 12 csapatból 10 már bejelentette "visszavonulását", íme, a hivatalos közlemények. Némelyik szűkszavú, némelyik bővebben kifejti, de a lényeg minden esetben az, hogy meggondolták magukat.

Atlético Madrid:
Az Atlético Madrid vezetősége szerdán reggel összeült, és az egyeztetés végén úgy döntött, hogy formálisan is azt kommunikálja a Szuperliga és a többi alapító klub felé, hogy végül nem csatlakozik a projekthez.

Az Atlético Madrid hétfőn olyan körülmények miatt hozta meg a döntést a csatlakozásról, amelyek azóta már nem állnak fenn.

A klub számára alapvetően fontos, hogy a vörös-fehér család minden tagja, különösen a szurkolók harmóniában éljenek egymással.

Az első csapat kerete és az edző is elégedettségét fejezte ki a klub döntése kapcsán, mivel úgy gondolják, hogy a sportértékek minden mást felül kell, hogy írjanak.

Inter Milan:
Az FC Internazionale Milano megerősíti, hogy a klub már nem része a Szuperliga projektnek.

Mindig elkötelezettek voltunk aziránt, hogy a legjobb futballélményt biztosítsuk a szurkolóink számára; a fejlődés a DNS-ünkbe van égetve a megalakulásunk óta. Az, hogy az érdekeltjeinkkel közösen szeretnénk javítani a futball iparágán, sosem fog megváltozni.

Az Inter úgy gondolja, hogy a futball, és minden más sportszektor érdeke kell, hogy legyen a versenysorozatok fejlesztése, hogy folyamatosan izgalomba tudja hozni a szurkolókat világszerte, mindezt pénzügyi biztonságban, fenntartható módon.

Ezzel a vízióval folytatjuk tovább a közös munkát más szervezetekkel és az érdekeltekkel a mindannyiunk által szeretett sport érdekében.

Liverpool:
A Liverpool Football Club megerősíti, hogy az Eurpai Szuperliga megalakításával kapcsolatos tervekben már nincs szerepünk.
Az elmúlt napokban a klub több kulcsfontosságú belső és külső érdekelt képviselőjétől kapott visszajelzéseket, az együttműködésüket pedig ezúton is külön köszönjük.

Manchester City:
A Manchester City Football Club megerősíti, hogy formálisan is megkezdte a kilépési folyamatot az Európai Szuperliga tervét kezdeményező csoportból.

Manchester United:
A Manchester United nem vesz részt az Európai Szuperligában.
Figyelmesen meghallgattuk a szurkolóink, az angol kormány és további érdekeltek véleményét.
Továbbra is elkötelezettek maradunk a másokkal közösen a futballközösség érdekében végzett munka iránt, hogy fenntartható megoldásokkal álljunk elő a sporttal szembeni hosszú távú kihívások kapcsán.

Tottenham:
Megerősítjük, hogy formálisan megkezdtük a kilépési folyamatot a Európai Szuperliga javaslatát megfogalmazó csoportból.

Daniel Levy: „Nagyon sajnáljuk azt az aggodalmat és felháborodást, amelyet a Szuperliga-javaslat okozott. Fontosnak éreztük, hogy a klubunk részt vegyen egy lehetséges új struktúra kialakításában, amelynek célja a pénzügyi fair play és a pénzügyi fenntarthatóság biztosítása volt, amellett, hogy komoly támogatásban részesíti a teljes futballpiramist.”

„Hiszünk abban, hogy sosem szabad megállni, és a sportnak folyamatosan felül kell vizsgálnia a versenysorozatait, az irányítás módját annak érdekében, hogy a mindannyiunk által imádott játék tovább fejlődhessen és lenyűgözze a szurkolókat világszerte.”

„Köszönettel tartozunk azoknak a szurkolóknak, akik elmondták a véleményüket a témában.”

Arsenal:
Az elmúlt napok ismét megmutatták, hogy milyen mély érzelmekkel vannak a szurkolóink a csapatunk és az áldalunk imádott játék iránt világszerte.

Erre nem kellett emlékeztetni minket, de az elmúlt napokban mutatott szurkolói reakciók arra késztettek minket, hogy újra és mélyebben átgondoljuk az egész dolgot.

Soha nem volt szándékunkban ilyen szorongást okozni, bár amikor megjött a lehetőség, hogy csatlakozhatunk a Szuperligához, bár tudtuk, hogy semmire nincs garancia, nem akartunk kimaradni belőle, hogy ezzel is biztosítsuk az Arsenalt és a klub jövőjét.

Végül meghallgattunk benneteket és a szélesebb futballtársadalmat az elmúlt napokban, és arra jutottunk, hogy kiszállunk a Szuperligából. Hibát követtünk el, elnézést kérünk ezért.

Tudjuk, hogy időbe fog telni a felénk érzett bizalmatok helyreállítása, de tisztázzuk, hogy a Szuperligában való részvételi szándékunkat az vezérelte, hogy megvédjük az Arsenalt, a klubot, amit imádtok, és hogy támogassuk azt a játékot, amit szerettek, nagyobb szolidaritási hozzájárulással és pénzügyi stabilitással.

A stabilitás alapvető fontosságú a futball számára, mi pedig meg fogjuk próbálni is megadni azt a biztonságot, ami az előre lépéshez kell.

A rendszert helyre kell állítani. Közösen kell olyan megoldást találnunk, amely megvédi a játékunk jövőjét, és kiaknázzák azt a rendkívüli erőt, ami ebben a sportágban van.

Végül tudjuk, hogy ez egy rendkívül nyugtalanító dolog volt mindenki számára ennek a hihetetlenül nehéz évnek a végén.

A célunk az, hogy mindig a legjobb döntést hozzuk meg a klub érdekében, hogy megvédjük a jövő számára, és előre vigyük. Nem jól döntöttünk, amit teljes mértékben elfogadunk.

Meghallottunk titeket.

Chelsea:
A Chelsea Football Club megerősíti, hogy megkezdte a formális eljárást az Európai Szuperliga kezdeményezésből való kilépésre vonatkozóan.

Azt követően, hogy a múlt héten csatlakoztunk a kezdeményezéshez, volt időnk átgondolni a dolgot teljes egészében, és végül úgy döntöttünk, hogy ha továbbra is részesei leszünk ezeknek a terveknek, az nem szolgálja maximálisan a klubunk, a szurkolók és a tágabb futballtársadalom érdekeit.

Juventus:
Hivatkozva a 2021. április 19-én nyilvánosságra hozott közleményre, a Juventus Football Club egyértelműsíti, hogy tisztában van azzal a kéréssel, szándékkal, amelyet bizonyos klubok a projektből történő kiszállásra vonatkozóan fejeztek ki, bár a klubok közötti megállapodás kapcsán megálmodott folyamat még nem fejeződött be.

Ebben a kontextusban a Juventus továbbra is meg van győződve arról, hogy a projekt sportszakmai, kereskedelmi és jogi szempontból is megalapozott, bár úgy gondolja, hogy jelenleg kevés esély van arra, hogy a projekt az eredeti terveknek megfelelően megvalósuljon.

A Juventus továbbra is elkötelezett marad a vállalat és az egész futballipar hosszú távú értékteremtése iránt.

AC Milan:
Azzal az őszinte céllal fogadtuk el a meghívást a Szuperligában való részvételre, hogy a lehető legjobb európai versenysorozatot hozhatjuk el a világ futballszurkolói számára, és ez a klubunk és szurkolóink legjobb érdekeit szolgálja. A változás nem mindig könnyű, de a fejlődéshez szükséges, és az európai labdarúgás is folyamatosan változott és fejlődött az elmúlt évtizedekben.

Mindenesetre a szurkolók Szuperligával kapcsolatosan határozottan kifejezték aggodalmaikat és véleményüket, az AC Milannak pedig meg kell hallgatnia azoknak a hangját, akik imádják ezt a csodálatos sportot.

Továbbra is keményen fogunk dolgozni azért, hogy egy fenntartható modellt alkossunk a labdarúgás számára.

Forrás: A klubok hivatalos honlapjai
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK