Hivatalos közlemény: 2024-től megújulnak az UEFA klubsorozatai

Az UEFA végrehajtó bizottsága a mai napon elfogadta a nemzetközi klubsorozatainak új formátumát, amelyet a 2024/2025-ös idénytől alkalmaz majd a szervezet.

A reformok kidolgozását hosszú egyeztetési folyamat előzte meg a futballcsalád tagjai között, és az újításokat az Európai Klubszövetség vezetősége és az UEFA klubtornákért felelős bizottsága is teljes mértékben támogatta múlt pénteken.

A változtatások célja a teljes európai futball jövőjének biztosítása, és az érdekelt felek növekvő igényeinek kielégítése. A nyílt verseny és a sportértékek elve melletti egyértelmű elköteleződés mellett rendkívül fontos cél a hazai bajnokságok fenntartása is.

Aleksander Čeferin, az UEFA elnöke: „Ez az új formátum hozzájárul a hazai tornák státuszának megőrzéséhez és jövőjéhez is Európa-szerte. Továbbra is megtartjuk azt az alapelvet, hogy a hazai tornákon nyújtott teljesítmény lesz a kvalifikáció kulcsa, továbbá a nyílt versenyen és a játékon keresztül megerősítjük a szolidaritás elvét.”

„Ez a megváltozott formátum továbbra is életben tartja bármely európai csapat számára azt az álmot, hogy részt vegyen az UEFA Bajnokok Ligájában, köszönhetően a pályán mutatott teljesítményének, és hosszú távú megvalósíthatóságot, jólétet és növekedést biztosít mindenkinek az európai futballban, nem csak egy apró, önjelölt kartell számára.”

„A labdarúgás egy szociális és kulturális kincs, amelyet értékek, tradíciók és érzelmek gazdagítanak a kontinensünkön. Mint az európai labdarúgás irányító szervezetének és felelős irányítójának, az UEFA feladata az, hogy megőrizze ezt az örökséget, és az európai futballt egy pozitív jövőbeli fejlődés irányába vezesse nemzeti szervezetek, ligák, klubok, játékosok és szurkolók számára minden lehetséges szinten. Ezért is zajlott egy kiterjedt egyeztetési folyamat az elmúlt két és fél évben, amely egyhangú támogatottsághoz vezetett, és meg vagyunk győződve arról, hogy ezek a reformok elérik a fenti célokat.”

További döntések, mint a résztvevők listájának kialakítása, meccsnaptár, kiírás rendszere, a döntők formátuma, a koefficiensek, a pénzügyi elosztás az év végére alakul ki, és amennyiben még szükséges lesz bármilyen változtatás bevezetése, erre meglesz a lehetőség.

Ugyanakkor az UEFA szeretné újra megerősíteni, hogy pénzügyileg erősen elkötelezett az egész európai labdarúgás iránt, és lépéseket tesz annak érdekében, hogy a nagyobb szolidaritási hozzájárulás útján nagyobb számú (akár UEFA tornákon nem jelenlévőkhöz is) jussanak el támogatások. Ez meg fogja erősíteni az erős alapokat, amelyekre az európai labdarúgás épült.

Az UEFA az érintett felekkel további egyeztetéseket kezdeményez, hogy javaslatokat tegyen a játékosok egészségének védelmére vonatkozó óvintézkedések kapcsán.

A formátum részletei:
Az eddigi 32 csapatos létszám 36-ra nő a Bajnokok Ligájában, a legnagyobb változás pedig a hagyományos csoportkör teljes átalakítása lesz, hiszen a jövőben ez egy liga típusú állomás lesz, minden csapat részvételével. Mostantól minden csapat számára 10 ligameccs lejátszására lesz lehetőség, 10 különböző ellenféllel szemben (5 hazai, 5 idegenbeli meccs), ellentétben az eddigi hat mérkőzéssel három ellenféllel szemben.

Az első nyolc helyen végző csapat automatikusan továbbjut az egyenes kieséses szakaszba, miközben a 9-24. helyen végző együttesek kétmeccses rájátszáson keresztül biztosíthatják helyüket a legjobb 16 között.

Az Európa-ligában és az Európa Konferencia Ligában ugyanilyen változtatások lesznek (8, illetve 6 meccses ligaszakasz). Jövőbeli egyeztetések alapján ezek a sorozatok is kibővülhetnek 36 csapatosra.

A Bajnokok Ligájába való kijutás továbbra is nyílt lesz, és a csapatok hazai bajnokságban nyújtott teljesítménye alapján dől el. (Ezzel kapcsolatban szerepel néhány további részlet az eredeti közleményben, ha valaki szeretné mélyebben is beleásni magát –  a szerk. kieg.)

A döntők kivételével továbbra is minden mérkőzést hét közben rendeznek, figyelembe véve a hazai bajnokságok naptárának fontosságát Európa-szerte.
 

Forrás: uefa.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK