Egytől egyig: Liverpool – Real Madrid (0-0)

A Barcelona elleni győzelem után nem sokat pihenhetett a királyi gárda, ugyanis rögtön következett a Liverpool elleni visszavágó. Zidane csapata egy kétgólos előny birtokában utazhatott az Anfieldre, így tulajdonképpen kedvező pozícióból várhatta a találkozót. Nézzük a szokásos értékelést, továbbra is szubjektív módon.

Csapatok

Real Madrid (8)
Az első tíz percben nem igazán voltam nyugodt, ugyanis az ellenfél nagyjából kettővel magasabb fokozattal indította a meccset, mint a Madrid, a vendégek félig az öltözőben ragadtak, így rögtön Courtois bravúrja kellett Salah lövésénél a gyors vezető gól megakadályozásához. A labdavesztés utáni gyors visszarendeződéseknél akadt problémája a Realnak, ezeket a Liverpool jól használta ki, és rendre ebből jöttek az angolok helyzetei is. A félidő közepe tájékán stabilizálódott a játék, de továbbra is a Liverpool játszott fölényben, köszönhetően a szokatlanul sok eladott labdának, és a viszonylag lassú visszazárásoknak. A második félidőben aztán egyértelműbb volt a helyzet, a Real teljes egészében visszaállt védekezni, átadva a területet a Liverpoolnak, de gyakorlatilag minden folyosót lezárva az ellenfél előtt, a kontrákat pedig nagyjából 2-3 ember igyekezett végigvinni. Az ilyen szituációk alkalmával volt azért lehetőség eldönteni a továbbjutás kérdését is, végül ez azonban nem következett be, és gól nélküli döntetlennel kihúzva a csapat ott van a Bajnokok Ligája elődöntőjében. 

Real Madrid

Liverpool (6)
Sokkal másabb képet mutattak, mint az első meccsen, Klopp rendbe szedte a csapatot, és nagyon gyorsan vezetést is szerezhettek volna az angolok. Nem túlzás talán azt állítani, hogy a Pool legnagyobb helyzetei a találkozó első negyedórájában voltak, de a meccs további szakaszaiban is akadtak gólszerzési lehetőségeik. A helyzetkihasználásuk azonban rendkívül gyenge volt, a Real Madrid ellen pedig be kell lőni a helyzeteket. 

Játékosok

A meccs embere – Thibaut Courtois (10)
Elég gyorsan munkába kellett állnia, kis túlzással több dolga volt már az első húsz percben, mint a teljes első találkozón, de utána sem igazán unatkozott a belga hálóőr. A meccs elején Salah próbálkozását védte, ami lélektanilag nagyon fontos pillanat volt, ugyanis rögtön a 2. percben vezetést szerezhetett volna az ellenfél, de nem sokkal később Milner is próbára tette a képességeit. Több szituációnal is nagyon jól élt együtt a játékkal, jól mozgott ki kapujából. A második játékrész elején is fontos védése volt Firmino lövésénél, a meccs további szakaszaiban pedig ugyancsak tökéletes teljesítményt nyújtott. Ma egyértelműen ő tette hozzá a legtöbbet a Madrid továbbjutásához, így nálam ő a meccs embere. 

Fede Valverde (8,5)
A védelem jobb oldalán találta magát, köszönhetően annak, hogy ezen a poszton igen szűkösek jelenleg az érdemi alternatívák – tulajdonképpen nincsenek. Eleinte nehezen vette fel a ritmust, Manénak néhány alkalommal viszonylag könnyen sikerült átjátszania, de utána egyre otthonosabban mozgott ebben a pozícióban. A labdakihozatalok során hasznos munkát végzett, több jó megindulása volt a bal oldalon. Odriozola beállása után a középpályán játszott tovább, a meccset végül 8 labdaszerzéssel, 3 szereléssel és 2 tisztázással fejezte be, ami mutatja, mekkora szerepe volt a továbbjutásban. 

Nacho (9)
Mutatókban gyakorlatilag egymást múlták felül a madridi játékosok, ugyanis Nacho 11 tisztázással és 3 labdaszerzéssel tette hozzá a magáét a mai teljesítményhez, de a számok mellett érdemes megjegyezni, hogy rendkívül összeszedett játékkal, magabiztosan helytállva állta a sarat a védelem közepén. Militãóval úgy hozták le ezt a párharcot, hogy észre sem vettem, hogy a csapat első számú védői hiányoznak a csapatból különböző okokból. 

Éder Militão (9)
Nagyon erős meccse volt a brazilnak, egyértelműen bizonyította, hogy lehet rá számítani és talán a Ramos utáni időkre is meg van a csapatnak a jövője középhátvéd poszton. Gyakorlatilag hiba nélkül hozta le a találkozót, a levegőben továbbra is nagyon erős. 7 tisztázás és 3 blokkolt lövés fűződik a nevéhez. 

Ferland Mendy (7,5)
Néha előre merészkedett a liverpooli tizenhatos környékére, hogy valamiféle helyzetet alakítson ki Viníciusszal a bal oldalon, a második félidőben aztán jobbára az ő szerepköre is inkább csak a védekezésről szólt. Volt néhány hibája és eladott labdája egy-egy necces szituációban, de alapvetően jól semlegesítette az Alexander-Arnold – Salah duót a védelem bal oldalán.

Casemiro (8)
Gyorsan gondoskodott róla, hogy legyen miért idegesnek lenni a meccs egészében, egy meggondolatlan, teljesen felesleges belépő után hamar besárgult. Utána azonban nagyon fegyelmezetten játszott, nem ment bele fölösleges párharcokba vagy keménykedésekbe, a pálya közepén pedig hatékonyan akasztotta meg az ellenfél támadásait. 

Toni Kroos (7,5)
Az első meccs után Klopp egyértelműen jobb tervvel állt elő a madridi középpálya semlegesítésére, ezúttal kevésbé volt látványos a játéka a németnek. Mindenesetre a labdakihozatalok során most is nagyon fontos szerep hárult rá, és kivette részét a védekezésből is.

Luka Modric (7)
Végig pályán volt a horvát középpályás, és a tőle megszokott módon vetette bele magát a munkába. Ő is kevesebb szabadságot kapott ezúttal német társához hasonlóan, valamint energiáit jócskán lekötötte, hogy folyamatosan a védekezésre kellett koncentrálnia. 

Marco Asensio (6,5)
Nem éreztem annyira élesnek ezúttal, a kontrák során nem tudott váratlan megoldásokat meghúzni, illetve kicsit körülményesnek éreztem a játékát, habár egyáltalán nem volt könnyű dolga neki sem. Mutatott azért egy-két szép megmozdulást ezúttal is, de nem tudott döntő tényező lenni.

Vinícius Junior (7)
Támadásban kevésbé élhetett ezen a meccsen, bár ezt jobbára a csapat játéka is vezérelte. Legtöbbször a saját térfelén horgonyzott le ő is, és besegített a védekezésben, többször sikerült labdát is szereznie, de a kontrák során egyértelműen az ő gyorsasága volt az első számú fegyver. Volt néhány helyzete azért így is, gólt azonban ezúttal nem szerzett.

Karim Benzema (6,5)
Nem jutott túl sok szóhoz a találkozón, bár így is benne volt, hogy eldöntse a továbbjutást. Az első játékrészben egy megpattanó labdája találta el a kapufát, de talán a második félidőben volt a legnagyobb helyzete egy beadást követően, amikor teljesen üresen fejelhetett kapura, ezt azonban igen gyengén sikerült kiviteleznie. Folyamatosan visszazárt ő is a saját térfelére, a védekezésből is kivette a részét. 

Cserejátékosok

Alvaro Odriozola (6,5)
Érződik, hogy Zidane nem igazán bízik benne, tekintve, hogy Lucas és Carvajal kidőlése után is Valverde kapott lehetőséget a védelem jobb oldalán. Nagyjából 15 perc játék jutott neki, ez idő alatt három szerelést mutatott be. 

Isco (6,5)
Asensio helyett érkezett a pályára, hogy kicsit labdabiztosabb legyen a középpálya, valamennyire sikerült is ezt végrehajtania, egy pár pontos passz és a labda megtartása az ilyen meccsek utolsó perceiben aranyat ér. 

Rodrygo (6)
Nem kapott igazán sok időt a bizonyításra, Vinícius helyett érkezett a pályára, de nem igazán sikerült hozzáadnia a csapat játékához.  

Edzői teljesítmény – Zinédine Zidane (8)
A meccs első perceitől nyilvánvaló volt, hogy mit akar játszani a csapat. Mélyen a saját térfélen való védekezésből leginkább a kontrákban bízott, bár ehhez kulcs volt az is, hogy kapott gól nélkül sikerüljön átvészelni a meccs első szakaszát, ugyanis várható volt, hogy a Liverpool nagyon bekezd, és gyorsan meg akarja szerezni a vezetést. Azt azért el kell mondani, hogy egyáltalán nincs könnyű dolga a francia mesternek, ugyanis a komplett védelem hiányzik továbbra is, ráadásul Lucas is kidőlt a sorból. Végül Valverdével oldotta meg a védelem jobb oldalát Zidane, majd Odriozola is lehetőséget kapott. A csapatnak azért szerencséje, hogy a hátsó alakulat tekintetében vannak alternatívák a védelem közepének helyettesítésére, a Militão-Nacho páros tökéletes teljesítménnyel rukkolt elő az utóbbi pár meccsen. Nagyon szépen megszervezte ezt a védekezést csapatszinten, és bár voltak meleg pillanatok, végül sikerült kapott gól nélkül lehozni a meccset, ezzel pedig ott van a csapat a következő fordulóban. Ahhoz képest, hogy egy nagyon nehéz április volt ez eddig, nagyon jól vizsgázott a csapat, így pedig harcban áll a BL-győzelemért és a bajnoki címért is.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK