Robertson: A maximumot kell nyújtanunk a továbbjutáshoz

Andrew Robertson, a Liverpool balhátvédje beszélt csapata esélyeiről és a céljairól a Real Madrid elleni BL-negyeddöntő visszavágóját megelőzően.

Esélyek a továbbjutásra
„Figyelj, még mindig versenyben vagyunk. Lehet, hogy sokan már letettek rólunk, mi viszont bízunk magunkban és abban, hogy a múlt hetinél jobb teljesítményre is képesek vagyunk, és ez az egyetlen módja, hogy továbbjussunk. Mindenben javulnunk kell holnap este. Nyomást kell helyeznünk egy hihetetlen és nagyon tapasztalt csapatra, és így megpróbálni nehézségeket okozni nekik. Ha ez sikerül, akkor adódhatnak lehetőségeink, és ha ki tudjuk ezeket használni, akkor nézzük, hogy mire jutunk. Egy közel tökéletes teljesítményre lesz szükségünk, amit már sikerült elérni a múltban, de erre nem alapozhatunk. Nekünk kell holnap este megteremtenünk a saját atmoszféránkat, mivel természetesen nem lehetnek itt velünk a szurkolóink, szóval nekünk kell hozni az alaphangulatot, és egy igazi Anfieldhez méltó Bajnokok Ligája estét kell varázsolnunk a szurkolók nélkül.” 

Lehetséges a szurkolók nélkül megismételni a Barcelona elleni fordítást?
„Ez nem titok, és szerintem az edző is elmondta, hogy a Barcelona elleni meccs nem jöhetett volna össze a szurkolóink nélkül. A rajongók emeltek minket még egy fokkal feljebb, és még nagyobb hitet adtak számunkra. A mérkőzést megelőzően az öltözőben hittünk benne, hogy képesek lehetünk megfordítani az állást, de amikor kisétáltunk 55 000 szurkoló elé, akik hittek bennünk, az további 10 nagyon fontos százalékot adott a teljesítményünkhöz. Holnap azonban magunkra leszünk utalva. Persze, a rajongók attól még otthonról ugyanúgy követni fognak minket, és minden labdaérintést velünk együtt tesznek majd meg, de attól még ezt a hangulatot magunknak kell majd megteremtenünk az öltözőben, mielőtt kimennénk a pályára. Ahogy mondtam, a múlt hetihez képest mindenben javulnunk kell, szóval ez a célunk. Az a kulcs, hogy megbánás nélkül vonuljunk le a pályáról, úgy, hogy tudjuk, hogy mi mindent megtettünk. Ha továbbjutunk, fantasztikus, ha nem, akkor legalább emelt fővel távozunk. De kétségtelenül az a célunk, hogy feladjuk a leckét, és továbbmenjünk az elődöntőbe, mivel tudjuk, milyen különleges sorozatról beszélünk, és szeretnénk a részesei lenni, amíg csak lehet.”

RobertsonA kép forrása: YouTube (liverpoolfc.com)

A reakciója Trent Alexander-Arnold győztes találatára és a reflektorfény, amit kap.
„Hogy őszinte legyek, nagyon szívesen mondanám, hogy Trent miatt örültem ennyire, de igazából az érdekelt a legkevésbé, hogy ki szerezte a találatot. Én csak a 3 pont miatt örültem. Tudjuk, hogy a szezonnak már abban a részében tartunk, amikor minden elhullajtott pont különösen fájó a tabellán elfoglalt hely tekintetében is, szóval az egy nagyon fontos gól volt számunkra. Úgy gondolom, ez a világklasszisok névjegye: ha egy világklasszis játékos nem úgy teljesít, ahogy azt tette korábban, akkor még több kritikát kap. Több kritikát kapnak, mint egy átlagos játékos. Pontosan tudom, milyen nehéz ez most Trent számára, azonban a helyében inkább egyfajta elismerésként fognám fel, hogy ennyien foglalkoznak vele. Számomra csapattársaként és hozzá közel álló személyként a legfontosabb, hogy a lehető legmagasabb szinten tartsam az önbizalmát, mert amikor ez sikerül, akkor tudod, hogy senki sem ér a nyomába. Úgy vélem, hogy szombaton nagyon jó teljesítményt nyújtott, és az Arsenal ellen is tökéletes volt. Persze hétközben a Madrid ellen szenvedett egy picit, de ez mindannyiunkra igaz volt. Egyikünk sem játszott jól, de Trent teljesítményével mégis többen foglalkoznak, mint bármelyikünkével. Véleményem szerint ő egy nagyon erős karakter, már fiatal kora óta az, és pont ezért van ott, ahol. Ezért van a játék csúcsán ilyen fiatalon, és túl fog lépni minden kritikán. De a legfontosabb, hogy ne hagyjuk, hogy ez befolyásolja, és csak a játékára kell koncentrálnia, mert amikor ezt teszi, szerintem nincs nála jobb játékos.”

Mennyire fontos, hogy győzelemmel tudtatok hangolódni a visszavágóra?
„Az elhullajtott pontok és a vereségek szempontjából nagyon gyenge a hazai formánk karácsony óta. Egyszerűen nem volt elég jó, azonban most az újév első győzelmének megszerzése nagy változást hozhat, mivel holnap, amikor majd kisétálunk a pályára, jó emlékek töltenek majd el rossz emlékek helyett, amik akár az elmúlt hetek gyengébb teljesítményét és eredményeit is okozhatták. Holnap viszont maximális önbizalommal lépünk pályára, mivel nincs vesztenivalónk. Természetesen toronymagasan a Real Madrid a párharc esélyese, ami az összesítés állása miatt érthető, de mi magunkkal foglalkozunk és azzal, hogy mindent beleadjunk a pályán, és jobban teljesítsünk, mint azt tettük egy hete. A lehető esélyt kell megteremtenünk magunknak a továbbjutásra, nem akarjuk feladni, és a lefújás pillanatáig nem is fogjuk. Pontosan tudjuk azonban, hogy milyen nehéz feladat áll előttünk, és hogy közel tökéletes teljesítményre lesz szükségünk.”

Hogyan alakíthatja az első mérkőzés eredménye a Liverpool játékát?
„Szerintem az a legfontosabb, hogy úgy vágunk neki ennek a mérkőzésnek, mint bármelyik másiknak. Minden meccsen a célunk a győzelem, így a saját játékunkat kell játszanunk, egy normális meccset kell játszanunk, ahol nyomás alá kell őket helyeznünk a győzelem érdekében. Mindig ez a célunk, legyen szó oda-visszavágós párharcról vagy egy bajnoki mérkőzésről. A Liverpoolban minden meccsen a győzelemért kell játszanod, és ez most sem lesz másképp. Mindent meg fogunk tenni, hogy nehézségeket okozzunk nekik, továbbá az elénk táruló esélyeket kihasználjuk. Meglátjuk, hogy ez mire lesz elég. Remélhetőleg mi szerezzük majd meg a vezetést, mert pontosan tudjuk mit kell majd tennünk, de nagyon fontos lesz kapott gól nélkül lehozni a meccset. Mind védekezésben, mind támadásban a csúcson kell majd teljesítenünk. Az előttünk adódó helyzeteket be kell lőnünk, az ő helyzeteik számát pedig a lehető legalacsonyabbra kell csökkentenünk. Az elkövetkező 24 órában azon leszünk, hogy a lehető legjobb formába kerüljünk ahhoz, hogy a pálya minden részén a lehető legjobb teljesítményt nyújtsuk, és ahogy mondtam, bízunk abban, hogy ez elegendő lesz. Tudjuk, hogy egy európai óriás ellen lépünk majd pályára, egy olyan óriás ellen, amelyik hihetetlen jól teljesít a saját sorozatában, és valószínűleg meglesz a saját taktikájuk, de a lehető legnehezebbé kell tennünk a helyzetüket.”

RobertsonA kép forrása: YouTube (liverpoolfc.com)

Mi volt a fejetekben az első mérkőzés lefújásának pillanatában?
„Csalódottak voltunk, ez nem kérdés. Nem hiszem, hogy ezt bárki tagadta volna a mérkőzés utáni nyilatkozatokban, vagy bármilyen más formában. Nem úgy teljesítettünk, ahogy kellett volna. Valószínűleg 3 könnyen elkerülhető gólt adtunk nekik. Az idegenben lőtt gólon kívül nem sok pozitívuma volt annak az estének számunkra. Természetesen Mo gólja nagyon sokat jelentett, mert feljöttünk 2-1-re, azonban ismét kaptunk egy a mi szempontunkból balszerencsés gólt. Még mindig érdekeltek vagyunk a párharcban és a sorozatban is, és csak rajtunk múlik, hogy ezt kihasználjuk-e, hogy bent maradhassunk. Kemény lesz. Talán vannak, akik már leírtak minket és a Real Madrid továbbjutását várják. Rajtunk múlik, hogy pozitívak maradunk-e, és egy olyan teljesítményt nyújtunk, amivel gondot okozhatunk számukra. Olyan közel kell majd lennünk a tökéletes teljesítményhez, amennyire csak tudunk, és ha ez sikerül, hiszem, hogy lehet esélyünk.”

Melyik nehezebb? 2019-ben a Barcelona ellen 4-0 teltház előtt, vagy 2-0 a Real Madrid ellen üres lelátókkal szerda este?
„Mindkettő nagyon nehéz a maga nemében. A Barcelona elleni egy különleges este volt, ami nem jöhetett volna össze anélkül az 55.000 szurkoló nélkül. A hangzavar az elején, a hangzavar, amit gerjesztettek, amikor megszereztük az első gólt, és ami egyre csak hangosabb lett, ahogy mentünk bele az éjszakába. Sajnos holnap ezt nem élhetjük majd át. A sorozat legsikeresebb csapata ellen lépünk majd pályára, akik a közelmúltat és a régmúltat figyelembe véve is a legtöbb címmel rendelkeznek. Egy nagyszerű csapat csupa klasszis játékossal, így nehéz feladatunk lesz. Ez nem lesz olyan, mint a Barcelona elleni, és nem gondolhatjuk azt, hogy csak azért, mert akkor sikerült fordítanunk, most is sikerülni fog. Fel van adva a lecke, de hisszük, hogy megnyerhetjük ezt a meccset, úgy, mint bármelyik másikat. Ha ehhez tartjuk magunkat, lesz esélyünk harcolni, és remélhetőleg ez elég lesz. Ennek kell a szemünk előtt lebegnie. A fő célunk a győzelem megszerzése, és ha ez megvan, akkor nézzük az összesítést és azt, hogy mit kell még tennünk. Ki akarjuk használni a lehetőségeinket, meg akarjuk úszni kapott gól nélkül, és lehetőleg egy kellemetlen éjszakát okozunk számukra.”

Plusz motiváció, hogy nem biztos a helyetek jövőre a sorozatban?
„Őszintén? Nem. Számunkra ez egy lehetőség, hogy megnyerjük Európa legrangosabb sorozatát, és ezért fogunk küzdeni. Szerencsére az elmúlt években már volt néhány sikerünk, amit szeretnénk megismételni. Nem akarunk a már megnyert trófeákkal az ölünkben hátradőlni, hanem még többet akarunk szerezni. Ez a motivációnk, ez a célunk. Az elődöntőért és a továbbiak majd maguktól alakulnak. Tovább kell menetelnünk, és pontokat szereznünk a bajnokságban, és bíznunk kell abban, hogy az előttünk álló csapatok pontokat veszítenek. Számunkra most azonban a holnap este és az elődöntőbe jutás a legfontosabb, mivel sosem tekintünk túlságosan előre. Még nagyon hosszú út vezet a döntőig, de még az elődöntőig is. Röviden engem csak az elődöntőbe jutás érdekel, mivel tudom milyen különlegesek tudnak lenni azok az esték. Tovább akarunk jutni a következő fordulóba, és továbbra is részesei akarunk lenni a sorozatnak, ez minden vágyunk. Pechünkre a sorozat legtapasztaltabb csapata áll velünk szemben, és nekik is ugyanezek a terveik. Szóval a legjobb formánkat kell nyújtanunk és ki kell használnunk az adódó lehetőségeket.”

Real Madrid fegyverei
„A Real Madrid játékosai nagyon magas szintet képviselnek, amit múlt héten meg is mutattak. A szélsőik jól játszottak, Benzema pedig már évek óta bizonyítja, hogy a világ egyik legjobb csatára. Ahogy korábban az edző is mondta, meg kell próbálnunk távol tartani őket a kapunktól, és így megakadályoznunk őket a gólszerzésben, hiszen tudjuk, hogy ez milyen fontos lehet az összesítés szempontjából. Két gólt kell szereznünk, és persze, ha ők is szereznek gólt, akkor nekünk mindig kettővel előttük kell lennünk. Megmutatták, hogy milyen jók támadásban, viszont úgy gondolom, hogy mi nem mutattuk meg, hogyan is tudunk védekezni. Javulnunk kell a labdaszerzések tekintetében, és meg kell akadályoznunk, hogy a középpályásaiknak elegendő idejük legyen felnézni és társat keresni. Így megnehezíthetjük a dolgukat. Természetesen ettől még mindig világklasszis játékosokról beszélünk, akik sok mindenre képesek, de mindent megteszünk, hogy ezekben hátráltassuk őket. Ha ez sikerül, jó meccset játszhatunk. Nehéz lesz, de tudom, hogy képesek vagyunk rá, és képesnek kell lennünk rá, ha tovább akarunk lépni. Ez a célunk holnap estére. Most majd ki kell mennünk a pályára, és a maximumot kell nyújtanunk.”

Forrás: liverpoolfc.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK