Beszámoló: Liverpool – Real Madrid (0-0): Ott is van az elődöntő!

A Real Madrid bejutott a Bajnokok Ligája 2020/2021-es kiírásának elődöntőjébe, miután 0-0-s döntetlent játszott a Liverpool ellen az Anfielden. A blancók a vörösök minden próbálkozását sikerrel hárítani tudták, nagyrészt Thibaut Courtois remek teljesítményének, illetve Nacho és Militão hibátlan védekezésének köszönhetően, így pedig 3-1-es összesítéssel továbbjutottak a torna elődöntőjébe.

A rengeteg sérüléssel és hiányzóval sújtott kerettel Zidane-nak ismét meg kellett kavarnia a védelmet. Ezúttal Fede Valverdének szavazott bizalmat a hátsó alakzat jobb oldalán, így az idény során Carvajal, Odriozola, Mendy, Nacho, Lucas és Marvin után a hetedik játékost próbálta ki ezen a poszton a francia tréner. Fede mellett Militão, Nacho és Mendy alkotta a hátsó négyest, ami az idény 20. védelmi variációja volt. Egészen elképesztő.

A középpályán a szokásos hármas, Toni Kroos, Luka Modric és Casemiro kapott helyet, a támadásokért pedig ezúttal is Asensio, Benzema és Vini Jr. felelt. Persze ha a meccs összképét nézzük, akkor mondhatjuk, hogy a védekezésért pedig mindenki, hiszen olyan szintű szervezettséget és csapatvédekezést láthattunk a pályán, ami vélhetően a Liverpoolt is meglepte, ám egy kétgólos előny tudatában talán elmondhatjuk, hogy tökéletes választás volt ez a taktika, és kis szerencsével akár a kegyelemdöfést is bevihette volna a Madrid a hazaiaknak.

A Liverpool erősen kezdett, ahogy ez várható is volt, a találkozó elején minden szabad labdát megszereztek, helyzeteket alakítottak ki. Az igyekezetük persze néhány esetben durvaságba ment át, ilyen volt mindjárt a meccs elején az a(z egyébként szankció nélkül maradt) Milner-belépő, ami könnyedén Benzema meccsének, vagy akár idényének a végét is eredményezhette volna, ám szerencsére a francia csatár megúszta a helyzetet. Az első, és talán a meccs legnagyobb helyzete mindjárt a második percben adódott Mohamed Salah előtt, akinek lövését Courtois óriási bravúrral védte. Később a belga óriásnak James Milner lövésénél kellett nagyot vetődnie, ám itt is magabiztos volt. Látszott, hogy ezen az estén nem lesz gond a kapusposzton, madridi oldalon.

Real Madrid

A Madrid nem sokkal később összeszedte magát, és egy szenzációs Benzema-szóló után kishíján összetörte a hazai álmokat. A francia okosan szlalomozott a védők között, a tizenhatoson belülre érve próbálta bejátszani a labdát középre, az érkező Viníciusnak, azonban beadásába úgy ért bele az egyik hazai védő, hogy a labda végül a hazai kapufán csattant.

A blancók végig arra törekedtek, hogy ha megszerzik a labdát, akkor a lehető legtovább próbálják is azt megtartani, ebben nagy szerepe volt a remekül teljesítő Luka Modricnak a középpályán, ám a Liverpool folyamatosan veszélyes volt, és próbálta gólra váltani az igyekezetet. Viszont sem Salah, sem Wijnaldum nem tudta befejezni az adódó lehetőségeket. A félidőre 0-0-val vonultak el a csapatok, ami lélektanilag egyértelműen a vendégeknek kedvezett.

Ahogy az első félidőben, úgy a második játékrészben is rendkívül elszántan jött ki a Liverpool a pályára, Courtois-nak mindjárt védeni valója is akadt, Firmino lövését kellett lábbal hárítania.

Ám hasonlóan az első játékrészben látottakhoz, a Madrid állta a sarat, és majdnem eldöntötte a nyitott kérdéseket. Fede Valverde adott mesteri labdát a kiugró Viníciusnak, ám Alisson remek ütemben robbant ki a kapujából, és hárítani tudta a brazil próbálkozását, bár ebben az is benne volt, hogy Vini vélhetően nem látta Raúl González alápöccintős góljait videón, hiszen ha látta volna, akkor itt megszerezte volna a vezetést, és hőssé válhatott volna.

Zidane az utolsó 20-25 percre küldött be friss embereket. Rodrygo és Odriozola érkezett Toni Kroos és Vinícius helyére, ezzel pedig szerepcsere is történt a pályán. Valverde feljebb lépett Kroos helyére, Odriozola pedig a védelem jobb oldalán kapott helyet.

Normál esetben egy BL-negyeddöntőben az Anfielden egy kétgólos előny megőrzése is nehéz lett volna, ám a Madrid maximálisan ki tudta használni a szurkolók hiányát, és majdnem beverte az utolsó szöget is a Pool koporsójába, ám a középen magasra emelkedő Benzema fejese végül a kapu felett hagyta el a játékteret. A Liverpool tovább próbálkozott, ám a kapu előtt lényegében falba ütköztek, továbbá azzal sem tudtak mit kezdeni, hogy egy-egy madridi akció után Benzema és Valverde még a 90. perc környékén is olyan elánnal rohant vissza labdát szerezni a saját térfelének közepére, mintha épp csak akkor kezdődött volna a meccs.

Zidane még pályára küldte Iscót is, a fáradt Asensio helyére, Salah előtt adódott még lehetőség a győztes gól megszerzésére, de egyéb említésre méltó dolog már nem történt a hosszabbítás perceiben. Így a hazai 3-1 és az idegenbeli 0-0 azt jelentette, hogy a Real Madrid bejutott a BL elődöntőjébe, ahol a Chelsea együttesével kell megküzdenie a döntőbe jutásért.

Forrás: MARCA, penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK