Beszámoló: Real Madrid – Barcelona: Megvan a győzelem az El Clásicón!

Egy rendkívül erős első félidő, mely során Benzema és Kroos is betalált, 2-1-es győzelmet eredményezett a Real Madridnak a Barcelona ellen a szombat este megrendezett El Clásicón a Di Stéfanóban. A győzelemmel a Real Madrid holtversenyben a tabella élére állt, hiszen hasonlóan az egy mérkőzéssel kevesebbet játszott Atlético Madridhoz, 66 pontja van, míg a Barcelona 65 pontos maradt.

Zinédine Zidane egyetlen helyen változtatott kezdőcsapatán a Liverpool elleni BL-negyeddöntőhöz képest, ezúttal Fede Valverde került be a kezdőbe, míg Asensio csak a padon kapott helyet. Koeman mester Griezmannt és Piquét is a padon hagyta, a védelem közepén Araujo kezdett, a támadósort pedig a Dembelé – Messi páros alkotta.

A találkozó El Clásicóhoz méltó tempóban kezdődött, a Real Madrid pedig ki is használta ezt az időszakot arra, hogy egy fantasztikus Benzema-sarkazással megszerezze a vezetést. Jordi Alba hibázott nagyot, amit Fede Valverde remekül kihasznált, és kilőtte magát a Barcelona kapuja felé. Ezt követően tökéletes ütemben szöktette a szélen Lucas Vázquezt, aki a középen érkező Benzemához passzolt, a francia pedig szépségdíjas mozdulattal váltotta gólra a tökéletes passzt, sarokkal juttatta Ter Stegen kapujába a labdát. 1-0.

A Real Madrid akarata érvényesült a pályán, aminek köszönhetően kétgólos előnyre tett szert a hazai együttes. Viníciusszal szemben követtek el szabálytalanságot a tizenhatoson kívül, a megítélt szabadrúgást Kroos végezte el, akinek lövése két emberen megpattanva (végül Jordi Alba fejéről) került a kapuba. 

Kroos

A Real Madrid támadásainál minden alkalommal úgy tűnt, mintha a Barcelona emberhátrányban lenne, és csak a kapufának és Ter Stegen remek teljesítményének köszönhetik a katalánok, hogy nem kapták meg a harmadik gólt. Először Fede Valverde gólt érdemlő lövése csattant a kapufán, a kipattanó lövést Lucas Vázquez küldte kapura, ám a vendégek kapusa védeni tudott.

Vázquez aztán egy labdaszerzésnél szerencsétlenül ütközött az ellenfelével, lényegében térd a térddel csattant, így Zidane mester Odriozolát küldte pályára a védelem jobb oldalára.

A Barcelona szinte alig tudott épkézláb támadást végig vinni az első félidőben, az első komolyabb helyzetre a játékrész végéig kellett várni. Persze az hozzátartozik az igazsághoz, hogy helyzetről sem beszélnénk, ha a kérdéses szögletet megelőző szituációnál helyes bírói ítélet születik, és kirúgást ítél Gil Manzano. A szögletet mindenesetre Messi végezte el, akinek középre lőtt labdája a kapufán csattant.

A második félidőben aztán már nem csak szemerkélő eső, hanem szélviharral párosuló ömlő eső várta a játékosokat, a katalán oldalon pedig Griezmann érkezett Dest helyére.

A Barcelona mindent megtett annak érdekében, hogy csökkentse a hátrányát, ami végül szerencsésen sikerült is nekik. A láthatóan az utolsókat húzó Valverde fájdalmait kihasználva Jordi Alba középre adta a labdát, amely Griezmann valóban szép mozdulata után (lényegében átverte Militãót) eljutott Minguezához, a katalánok játékosa pedig egy rendkívül furcsa mozdulattal juttatta hálóba a labdát, lényegében úgy, hogy belebotlott a játékszerbe. 2-1.

Real Madrid

Asensio a gólt már a vonal mellől nézte végig, azonnal be is állt Valverde helyére. Nem sokkal később Vinícius került közel a gólhoz, amikor középre lőtt labdájába Araujo ért bele szerencsétlenül, ám a megpattanó labda végül a kapufáról kifelé pattant.

Koeman aztán Busquets helyére pályára küldte Sergio Robertót, aki január óta először játszott. Nagy volt az iram ezekben a percekben is, a Barcelona próbált kiegyenlíteni, ami a Real Madrid számára területeket nyitott. Kroos például fejjel vehette volna be a kaput, de célt tévesztett.

Zidane utolsó cseréit már a pihentetés vezérelte, hiszen Kroos, Benzema és Vinícius helyére Isco, Mariano és Marcelo állt be, miközben Koeman is változtatott. Araujo helyett Ilaix, Pedri és Dembelé helyett pedig Trincao és Braithwaite állt be.

Nem múlhat el El Clásico vitás helyzetek nélkül, az egyik ilyen a Real Madrid tizenhatosán belül történt, az utolsó percekben. A Barcelona tizenegyest reklamált, miután Ferland Mendy és Braithwaite között volt minimális kontakt a tizenhatoson belül, egy teljesen ártalmatlan szituációban, egy elveszett labdánál. Gil Manzano és a VAR azonban nagyon helyesen úgy ítélte meg, hogy az eset nem ér büntetőt, amivel a katalánok olyannyira nem értettek egyet, hogy a találkozó után a cserepadon ülő Piqué még a pályán lerohanta a bírót, hogy néhány keresetlen szót intézzen irányába, a meccs utáni interjúk során pedig Koeman mester hagyta faképnél a kérdező újságírót, mert az nem volt hajlandó azt mondani, hogy valóban büntetőt kellett volna ítélni.

Casemiro az utolsó percekben még begyűjtött két sárga lapot, amiért megkapta a piros kártyát is, így idő előtt mehetett zuhanyozni, a Barcelona pedig a hosszabbítás pillanataiban még megpróbált kiegyenlíteni. Ter Stegen is felment a blancók kapujához, még lövéssel is próbálkozott, de az igazán nagy helyzet Ilaix előtt adódott, aki az utolsó pillanatban a kapufát találta telibe. Ezt követően változás már nem történt, így a Real Madrid 2-1-es győzelemmel zárta a mérkőzést úgy, hogy lényegében Zidane meste még pihentetni is tudott játékosokat a Liverpool elleni BL-negyeddöntő visszavágójára.

Forrás: MARCA, penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK