Jürgen Klopp: Van esélyünk a fordításra, de nem ilyen játékkal

A Liverpool német mestere a BL-negyeddöntő odavágója után.

„Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy szerintem nem érdemeltünk ma győzelmet. Nem játszottunk elég jól ehhez, és talán ez az, ami miatt a legjobban aggódnom kell. Különösen az első félidőre igaz ez, ahol nem játszottunk elég jó focit. Nagyjából nyomás alatt tartottuk őket, ez igaz, távolról kellett lőniük úgy, hogy nem volt tiszta célpont előttük. Ezeket a labdákat megszereztük, de a második passzunkkal nagyjából oda is adtuk nekik őket. Ez nem segített. A futball egy olyan sport, ahol a hibák teljesen normálisak, de a hibákat a megfelelő helyen kell elkövetned. Ha ezt teszed, akkor visszaszerezheted a labdát egy visszatámadással, vagy valami hasonlóval. De ha teljesen váratlan helyzetben vagy, és odaadod a labdát az ellenfélnek, az trükkös tud lenni.”

„Szóval bekaptuk az első gólt, a másodikat aztán tálcán kínáltuk nekik, de nem ez volt a meccs legnagyobb problémája. A második félidőben jobban teljesítettünk, jobb focit játszottunk, próbáltunk helyzeteket kialakítani. Ez persze egy nagyon szenvedélyes, és mélyen védekező Real Madrid ellen nagyon nehéz, úgy, hogy a kontráik rendkívül veszélyesek. De meglőttük a gólunkat, ami egyértelműen pozitívum, vagyis az egyetlen pozitívum ma este, ennyi. Hogy többet érdemeltünk volna, mint 3-1? Hogy őszinte legyek, nem tudom.”

Kloppa kép forrása: YouTube (liverpoolfc.com)

„A Sadio-esetre azt kell mondanom, hogy nem értem, mit csinált a bíró ma este. Ezt magamra is vettem, mivel Sadio esetét úgy kezelte, mintha tiszta szerelés lett volna, mintha feldobta volna magát, vagy valami ilyesmi, és onnantól kezdve Sadiónak semmit nem fújt be, ez pedig nem helyes. Ezt el is mondtam neki a meccs után. Szerintem igazságtalan volt Sadióval, ennyi. De ez semmin nem változtat. Nem ő veszítette el a meccset, hanem mi nem voltunk elég jók ahhoz, hogy jobb eredményt érjünk el.”

„Keita lecserélése taktikai döntés volt. Az ilyen dolgokat nem szeretem a munkámban. Meghozol egy ilyen döntést, és olyan, mintha egyetlen játékos lenne a felelős az első félidőben látottakért. Naby nem volt felelős. Nem játszott egy ideje, különösen nem kezdőként. Nem voltunk meccsben, Naby sem játszott jól, de mindláttuk a meccset, úgyhogy akkor kellett néhány változtatást eszközölnöm. Szóval nem Nabyról szólt, de megtettem, és most nem örülök neki, mert úgy beszélünk róla, mintha Naby lenne a felelős. Nem erről van szó. Taktikai döntés volt, ennyi.”

„Természetesen Trent tanulni fog a hibájából. Az ilyen hibák nem véletlenül történnek, mindennek megvan az előzménye és az utótörténete is. Nem tetszett a játékunk az első félidőben. Egyszerűen nem voltunk meccsben, ez a mi hibánk, és kritikusnak kell lennünk magunkkal szemben. És ilyen dolgok előfordulnak: rosszul ítélünk meg valamit, röviden passzolunk a kapusnak… Akkor Trent csinálta ezt fejjel, de máskor meg lehetőséget adtunk nekik, hogy kihasználják a sebességüket, és túl könnyen mögénk tudtak kerülni, amikor váratlan pillanatokban veszítettünk labdát. Ha kielemzed a Real Madridot, a náluk meglévő természetes egyéni kvalitásokat, a sok oldalváltást, a labdajáratást… Ott van náluk a világ legjobb középpályásai közül három, akik olyanok, mintha már húsz éve együtt játszanának. Ha megszerzik a labdát, akkor Modric, de különösen Kroos, és Casemiro továbbítja a labdát, és máris nyomás alatt vagy, és nem tudod, hogy hol a csatár, mert körbe futnak. Az ilyen hibák megtörténnek. Nem ez a bajom a meccsel, mivel ilyen dolgok megtörténhetnek egy Real Madrid ellen. De csak akkor, ha labdát veszítesz. Viszont mi túl sokszor veszítjük el. Ennyi a történet. Ha tovább akarsz jutni az elődöntőbe, ami teljesen rendben van, akkor azt ki kell érdemelni a pályán mutatott teljesítménnyel, mi pedig ma este nem voltunk elég jók a győzelemhez. Az egyetlen jó hír az, hogy van még egy meccs, de persze nem arról van szó, hogy nálunk lenne az előny. Nagy a nyomás rajtunk, meg kell mutatnunk, hogy tudjuk kezelni.”

„Nem válogathatunk, minden trófeáért küzdenünk kell. Ez nem úgy működik, hogy most meghozzuk azt a döntést, hogy úgysincs esélyünk a Bajnokok Ligájában, így csak a bajnokságra koncentrálunk. A PL-ben nem tudunk minden héten változtatni, az utolsó pillanatig kell küzdenünk, és ezt is fogjuk tenni. A ma esti egy remek eredmény a Real Madrid számára, és nem azt mondom, hogy lenne bármilyen előnyünk, de ahogy közeledünk a következő mérkőzés időpontjához, egyre kevésbé lesz jó nekik és egyre kevésbé lesz rossz nekünk, mivel természetesen van esélyünk. De sokkal jobban kell játszanunk, nem úgy, mint ma. Például amikor néhány évvel ezelőtt 3-0-ra kaptunk ki a Barcelonától, nagyszerű meccset játszottunk. Ez egy komoly különbség, mert ma nem így tettünk, viszont tudunk sokkal jobban játszani, tudunk sokkal kellemetlenebb ellenfél lenni, és ezt kell biztosítanunk a jövő hétre. Most regenerálódnunk kell, az Aston Villa elleni meccsre kell koncentrálnunk, ami nagyon fontos számunkra, nem csak az ellenük az elmúlt időszakban elért eredmények miatt.”

KloppA kép forrása: YouTube (liverpoolfc.com)

„Ha elveszítesz egy meccset, akkor bírnod kell a kritikát, ezzel nincs problémám. Hogy őszinte legyek, sok remek letámadást láttam. Ha a Real Madrid arra kényszerül, hogy hosszú labdákat küldjön a térfelünk közepére úgy, hogy nincs ott csatár, az jó dolog. De nem szerezheted meg mindig ezeket a labdákat. A baj az, hogy túl könnyen adtuk el a labdát. Egy igazán jó meccshez az kell, hogy igazán jól érezd magad, és ezt lépésről lépésre építsd fel, az első félidőben pedig ennek nyoma sem volt. Egy pillanatra sem tűnt jónak a félidő, azt hiszem egyetlen kapura lövésünk sem volt, ami nem jó jel egy focimeccsen, és ezt a problémát nem tudtuk megoldani. A félidőben volt egy nagyon fontos szünet, ott lehetőségünk volt nulláról elindulni, ezt próbáltuk megtenni. Meglőttük a gólunkat, jobbak voltunk, sokkal jobbak, mint előtte. Nem voltunk nagyszerűek, de sokkal jobban játszottunk, mint az első félidőben, és még a második gólunkat is meglőhettük volna, ami nagyszerű lett volna. Nem tette volna semmissé az első félidőt, de jobb eredményt tudtunk volna elérni. De most ez van. A sok mai problémánk ellenére is az egyik gólt úgy szerezte a Real Madrid, hogy odaajándékoztuk nekik a labdát, és a másik két találatuknál is mi hibáztunk. A helyzet az, hogy ha nem követjük el ezeket a hibákat, és jobban játszunk a visszavágón, amire igenis képesek vagyunk, akkor egy teljesen új meccset fogunk látni, és meglátjuk, hogy mi lesz az eredmény.”

„Természetesen teljesen más lesz a visszavágó a szurkolók nélkül. Teljesen más. Ha érzelmes emlékeket akar felidézni az ember, akkor visszanézi a Barcelone elleni meccset, aminek a 80%-a a stadion hangulatának köszönhető. Szóval igen, most enélkül kell megcsinálnunk. De nem arról van szó, hogy most itt ülök, és azt gondolom, hogy a fordítás a mi védjegyünk, mindig megcsináljuk. Időnként sikerült, de mindig mögöttünk voltak a szurkolóink a stadionban. Ezúttal nem így lesz, szóval nem tudom, hogy meg tudjuk-e csinálni, de azt megígérhetem, hogy meg fogjuk próbálni. A srácok nagyon nyerni akartak ma, de az első félidőben valamiért nem tudtunk jól játszani, szóval ki kell találnunk, hogy miért történt ez, változtatnunk kell, és újra meg kell próbálnunk. Ez a mai meccs nagyon fura és nehéz volt, egy más helyzet volt ezzel a stadionnal, de az Anfield legalább egy megfelelő stadion, és megfelelő lesz számunkra.”

Forrás: liverpoolfc.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK