Benítez: Nincs egyértelmű esélyese a párharcnak

Ugyan jelenleg nincs munkája, de Rafael Benítez élvezi az angliai életet. A spanyol szakember a szigetországban él, és pillanatnyilag egy klub alkalmazásában sem áll, de sem ő, sem családja nem hajlandó máshova költözni. Miután Kínában felmondott, a Real Madrid egykori vezetőedzője visszatért Európába, a MARCA munkatársának pedig liverpooli otthonából nyilatkozott a Bajnokok Ligája negyeddöntője előtt.

Először is, jelenleg nincs csapata. Mit kell tennie egy klubnak ahhoz, hogy meggyőzze?

Az utóbbi hónapokban több megkeresést is kaptam, de vagy az időzítés, vagy a projekt nem volt megfelelő. Több időt szerettem volna tölteni a családommal. Egy ambiciózus klubot szeretnék találni, amely vagy címeket akar szerezni, vagy egy komoly projektbe kezdene, mely később a sikerhez vezethet. Mindig azt mondom, hogy a siker kulcsa az egyensúly – a pályán a védekezés és a támadás tekintetében, azon kívül pedig a klub vezetésében.

A Premier League-et tartja következő célállomásának?

A Liverpoolnál, a Chelsea-nél és a Newcastle-nél töltött időszakomat is nagyon élveztem, emiatt pedig a Premier League-et tekintem prioritásnak. A családom is Angliában él és ebben a ligában a legnagyobb a verseny, de a távozást sem zárhatom ki. Ahogy mondtam, egy jó projekt komoly célokkal bármiről meggyőzhet.

Évek óta Angliában él. Szeretne a nemzeti csapat szövetségi kapitánya lenni valamikor?

Nem gondolok a válogatottakra jelenleg. Túlságosan szeretem a mindennapos munkát és azt, hogy a játékosaimmal az edzőpályán legyek. Egy nap eljön majd a válogatottak ideje is.

Kizárná annak a lehetőségét, hogy a közeljövőben visszatér Spanyolországba?

Ha a közeljövő a következő idényt jelenti, akkor igen, kizárnám. Utána viszont bármi megtörténhet. A projekt komolyságától függ.

Ezen a héten a Real Madrid a Liverpoollal találkozik. Kit tart esélyesebbnek?

Két remek csapatról beszélünk. Nem tudnék abszolút esélyest mondani.

Milyen emlékeket őriz arról az összecsapásról, amikor a Liverpool élén a Bernabéuban 1-0-ra, az Anfielden pedig 4-0-ra győzte le a királyi gárdát?

Azok felejthetetlen napok számunkra. Legyőztük a Real Madridot 1-0-ra és 4-0-ra, a Manchester Unitedet 4-1-re, az Aston Villát pedig 5-0-ra. A Real sok mérkőzést nyert meg zsinórban, nálunk pedig akkor tért vissza sérüléséből Steven Gerrard, ezért úgy döntöttem, visszaállunk, és 4-2-3-1-es felállásban kontratámadásokra építünk. A kulcs az önbizalom és a szervezettség volt. A visszavágón megtehettük volna ugyanazt, de inkább kihasználtuk a hazai pálya előnyét és támadtunk. Nem hagytunk nekik lehetőséget, a meccs embere pedig Iker Casillas lett.

Ön szerint miért van a Liverpoolnak ilyen furcsa idénye?

Mindenkinek máshogy alakult ez a szezon. A vírushelyzet megnehezítette a felkészülést és megváltoztatta az edzők, játékosok munkáját. Megszaporodtak a sérülések és az utazás is megváltozott. Mindenki szenvedett valamilyen formában, a Liverpool pedig kulcsjátékosokat veszített el a sérülések következtében.

Véleménye szerint hogyan alakul majd a találkozó?

Úgy vélem, a Liverpool azt teszi majd, amihez a legjobban ért – olyan magasra tolja a védekezést, amennyire csak lehetséges. Ha a Real Madrid birtokolja a labdát, a vörösök azonnal letámadják őket. Ezt tették a Lipcse ellen mindkét mérkőzésen, és ez vezetett a sikerükhöz.

Hogyan értékeli a Real Madrid idényét?

Különböző periódusaik voltak, ami gyakran előfordul minden csapatnál. Nagy nehézségeken küzdötték át magukat. Ha jó játékosaid vannak, igyekszel a lehető legjobban teljesíteni, és utána már csak a riválisokon múlik, hogy nyersz-e címeket vagy nem. Tény, hogy a Real Madrid általában magasabb szintre lép az idény második felében.

Gyors mérkőzésre számít, ami a Liverpoolra jellemző, vagy valamivel lassabbra, ami inkább a Real Madrid sajátja?

A Liverpool igyekszik majd gyorsítani, a Real azonban a labdatartásra törekszik. Az a csapat lesz sikeres, amelyik rá tudja erőltetni saját ritmusát a másikra.

Kinek kedvez az, hogy nem lesznek nézők a lelátókon?

Szerintem a Real Madridnak. Az Anfielden tapasztalható atmoszféra nagy pluszt jelent a Liverpoolnak, a nemzetközi porondon annál inkább. A híres 4-0-s győzelem jó példa erre.

Lucas Vázquez és Casemiro is Önnek köszönheti madridi karrierje elindulását. Meglepődött azon, hogy ilyen szinten teljesítenek idén?

Nem, mindketten nagyszerű emberek és profi futballisták. Bebizonyították, hogy elsőosztályú játékosok, akik a csapattársak teljesítményét is magasabb szintre emelik.

Mit gondol Sergio Ramos szerződéshosszabbításáról?

Ez a két félen múlik. Kívülállóként csak annyit mondhatok, hogy Sergio egy nagyszerű játékos.

Szomorú a Valencia helyzete miatt?

A csapat és a város mindig is különleges helyet foglal el a szívemben. A legjobbakat kívánom nekik és bízom benne, hogy a dolgok rövidesen helyreállnak.

Kizárja a visszatérés lehetőségét?

Sosem tudhatjuk, mit tartogat a jövő. A Valenciának pillanatnyilag meg kell határoznia egy irányt, ez a legfontosabb. Aztán nem tudhatod, mi történik a későbbiekben, legyen szó klubokról vagy személyekről.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK