Jürgen Klopp: Ez nem egy bosszúhadjárat

A német szakember a Real Madrid – Liverpool BL-negyeddöntő előtt.

Az Arsenal elleni meccs egyfajta bizonyítási szándék volt Trent Alexander-Arnolddal kapcsolatban? „Nyilvánvaló volt, hogy az emberek ilyesmiket fognak mondani, és hogy így működik a világ. Belerúgunk valakibe egy nagyot, ő pedig reagál. Én nem így látom az életet, nem így látom a tanítást. Számomra ez másról szól. Nyilvánvalóan úgy is lehet csinálni, hogy bizalmat szavazol valakinek, hiszel valakiben, ő pedig sikeres lehet. Vagy kihagyod, ő pedig reagál. Amit csak akarsz. Számunkra ez nem egy bizonyítás vagy valami hasonló volt. Nem arról van szó, hogy két hétig azon dolgozott, hogy megmutassuk Gareth Southgate-nek, hogy nem döntött jól amikor kihagyta őt a válogatott keretből. Mi csak azt szerettük volna, ha Trent a legjobbját nyújtja, ahogy ezt már korábban is megtette jó néhányszor. Ennyi. Egyszerűen úgy gondoltuk, hogy ez most egy fontos mérkőzés lesz, úgyhogy készüljünk fel rá alaposan.”

Három kapott gól nélküli meccs sorozatban, ugyanazzal a védelemmel: „Ez is az egyik ok. Nem az egyetlen, de az egyik. Ez biztos. Nagyon sokat segít, ha hosszabb ideig dolgoztok és játszotok együtt. De ahogy már mondtam a meccs után is, nagyon fontos volt a felállás, az, hogy az egész csapat elszántan védekezett, hihetetlenül fegyelmezett volt mindenki. Erre volt szükség. Zárni a megfelelő területeket, érezni a felelősséget. Ez teremti meg a különbséget. Most egy komoly teszt vár ránk, mivel az ellenfél rendezett védekezést követel meg. Láthattuk, hogy jó úton haladunk.”

KloppA kép forrása: YouTube (liverpoolfc.com)

A fejekben ott van a 2018-as BL-döntő? Mennyire motivált a csapat? „A motiváció az egekben van, mivel ez a Bajnokok Ligája, és tovább akarunk jutni a következő körbe. A olyan Real Madriddal játszunk, amelynek semmi köze nincs a 2018-as csapathoz. De amikor megvolt a sorsolás, természetesen eszembe jutott az a meccs, hiszen azóta nem játszottunk ellenük. Akkor a meccs után azt mondtam, hogy ha valaki egy hét múlva, egy hónap múlva megkérdezné tőlem, hogy meghívnám-e Sergio Ramost a 60. születésnapomra, nemet mondanék. Azóta átgondoltam ezt, mivel remek futballista. De persze azt is elmondtam, hogy nem tetszett, ami aznap este történt. Egy fura este volt az számunkra, de ez teljesen normális. De ez már régen volt, már nincsenek bennem azok az érzések, nem vagyok mérges vagy ilyesmi, és nem is akarok az lenni. Megpróbálom felkészíteni a csapatomat a meccsre, hogy megmutassuk, milyen jó futballcsapat vagyunk ebben a furcsa és számunkra nyilvánvalóan nehéz idényben is. De meg akarjuk mutatni, hogy milyen jók vagyunk. És ha jobbak leszünk, mint a Real Madrid, vagy több gólt lövünk nálunk, vagy bármi, akkor továbbjutunk. Ha nem, akkor ők jutnak tovább.”

Egyszer már megmutatták, hogy ez a támadóhármas tud ártani a Real Madridnak. Most is erre törekednek majd? „Jók voltunk azon a meccsen, ez igaz. Salah sérülése után nem voltunk meccsben, a Real pedig felállt és dominálta a meccset. A csapatunk most pontosan az ilyen meccsekre van felkészítve. Egy futballozó csapattal fogunk játszani, amely összességében jót tesz a futballnak, de a mi védekezési stílusunkhoz is jól passzol, így egyértelműen van esélyünk. Én már kívülről azt hallom, hogy mindenki a Real Madridot tartja esélyesnek. Nagyszerű, ezzel semmi baj nincs. Hozzászoktak már ehhez a szerephez, nekünk pedig semmilyen gondunk nincs a kihívó szereppel. Ahogy mondtam, meg akarjuk próbálni. Tudjuk, hogy akkor este is jók voltunk, de 25 nagyon jó perc nem elég egy döntőben, és senkit sem érdekel 10-15 év távlatából, hogy hogyan játszottál az első 25 percben. Bár mi úgyis tudjuk. De akkor más idők jártak, más helyzetben voltunk, sok minden történt azóta. Szóval jó helyzetben vagyunk, de tudjuk, hogy ez nagyon nehéz ellenféllel nézünk szembe.”

A gyenge bajnoki szereplés miatt még inkább bizonyítani akarnak a BL-ben? „Nem vagyunk a megszállottjai a dolognak, hogy őszinte legyek azt szeretném megmutatni a szurkolóinknak, hogy még mindig keményen küzdünk. Ez számomra sokkal fontosabb. Voltak problémáink. Aki követi az eseményeket, tudja. A célunk az, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki ebből az idényből. Sokszor elmondtuk már, hogy az idény bizonyos részéig fel kell építened egy erős alapot, majd ott van az idény hajrája. Most itt tartunk. Megvan a jó alapunk, jobb, mint ami korábban volt. De még harcban állunk a BL-indulást érő helyekért is.”

"Adtam egy interjút, azt hiszem a Leipzig elleni meccs után Lothar Matthäusnak Németországban, és akkor őszintén úgy gondoltam, hogy nem úgy néz ki, mintha lenne esélyünk a bajnokságon keresztül kvalifikálni magunkat a BL-be. Azóta viszont 2 vagy 3 pontra vagyunk ettől. Tehát egyértelmű, hogy van esélyünk, még akkor is, ha nagyon nehéz meccsek vannak hátra. Szóval még minden folyamatban van, mennünk kell előre. Üldöznünk kell az előttünk álló csapatot, most pedig a Real Madridot. Nagyon jó pillanatban vannak, tényleg. Igen, Ramos sérült, Carvajal nem lesz ott, vannak ilyen dolgok. De nagyon jó csapatuk van, egy kiváló pillanatban, nagy tapasztalattal. Ha valaki tudja, hogy hogyan kell BL-t nyerni, az a Real Madrid. És mi vagyunk az ellenfeleik, szóval úgy gondolom, meg kell próbálnunk továbbjutni."

KloppA kép forrása: YouTube (liverpoolfc.com)

Meg fogja bánni, ha nem edzi egyszer a Real Madridot? „Ha a karrierem végén azt mondhatom, hogy Mainz, Borussia Dortmund és Liverpool, az nem rossz. Nem bánnám meg. Azt kérdezed, hogy bánnám-e, ha nem edzeném soha a Real Madridot? Ez volt a kérdés? Szerintem nem bánnám. De amikor kiszálltunk a repülőből ma délután, már bántam, hogy nem itt élünk, mivel annyival jobb itt az idő… El sem tudjátok képzelni. Megfagyunk. Még egy mellényt, meg hasonló dolgokat is hoztam magammal. Hogy őszinte legyek, szerencsések vagytok, hogy itt éltek. Mi a nehezebb úton megyünk!”

Melyik spanyol csapattal tud leginkább azonosulni? „Ezen gondolkodnom kell. Három jó csapat van. Szeretném azt gondolni, hogy mindhárommal, hogy őszinte legyek. Az egyetlen probléma az, hogy nincs időm, és a spanyolom nagyon rossz. Szóval nem élveznétek, ha itt lennék, és állandóan törném a spanyolt, és mindig elsütném a sörrendelős viccet. Ezzel nem lehet hosszú távon érvényesülni. Minden itteni klubnak kiváló edzője van. A Mallorca egész jó lenne, legalább is ott lakni biztosan.”

Ez egy bosszú? Akár a 2018-as döntő, akár a gyenge bajnoki idény miatt? „Nem az, nem bosszúhadjáraton vagyunk. Ilyen az élet. Mindent megteszel a győzelemért, veszítesz, majd újra találkozol az akkori ellenfeleddel. Néha, egy-két héttel később még élénken élnek benned az emlékek, az érzelmek. De nem gondolom, hogy ez egy bosszú lenne. Mindenesetre jó lenne továbbjutni a Real Madrid ellen, mivel ez azt jelentené, hogy ott vagyunk a következő körben, és lényegében ezt szeretnénk. Kitűnő csapatuk van, Zidane és a srácai tökéletesen tudják, hogy megy ez. Szóval nem bosszút állni jöttünk. És a bajnoksághoz sincs semmi köze ennek a meccsnek. Jó pillanatban vagyunk a bajnokságban. Jó meccseink voltak a szünet előtt és utána is, most pedig reméljük, hogy ez a pillanat még kitart. Nagyon jó lenne, mivel jobban kell játszanunk, nagyon jó meccset kell hoznunk, másképp nem lesz esélyünk.”

Firmino, Jota, Mané, Salah együtt a pályán? „Erre még várnotok kell. Zidane mondott bármit a felállásról? Meglátjuk, hogy mit fogunk tenni. De az Arsenal ellen jónak tűnt, amit láttunk, nem? Elég jól nézett ki a dolog. A City elleni első félidő is egész jó volt, nagyon tetszett. Eljön az ideje, amikor megpróbálkozunk ezzel. Lehet, hogy már most? Meglátjuk.”

Forrás: liverpoolfc.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK