Egytől egyig: Real Madrid – Eibar (2-0)

A két hetes válogatott szünet után hazai pályán fogadta a Real Madrid az Eibar csapatát. Bár nem könnyítette meg Zidane helyzetét, hogy több kulcsjátékosára sem számíthatott, de így is kötelező volt megszerezni a győzelmet. A feladatot gond nélkül teljesítették, úgyhogy nincs más hátra, mint értékelni a csapat, a játékosok és a mester teljesítményét.

Csapatok

Real Madrid (8,5)
Egy hosszú szünet után és egy kemény időszak előtt kellett a srácoknak hozni a kötelezőt a bajnokságban. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján sokan talán egy nehézkes, szenvedős, éppenhogy megnyert mérkőzésre számíthattak, de most nem erről volt szó. A srácok az első pillanattól az utolsó sípszóig nagyon koncentráltan, csapatként, magabiztosan hozták le ezt a meccset, miközben sok helyzetet alakítottak ki, szereztek öt gólt, igaz abból hármat (jogosan) el is vettek. Sikerült ismét kapott gól nélkül lehozni a találkozót, ez pedig az összeszedett védekezésnek – és persze az Eibar nem túl acélos támadásainak volt köszönhető. A lényeg a három pont, jöhet a Liverpool.

Eibar (4)
Ahogy fentebb is említettem, mindig tartok az ilyen válogatott szünet utáni meccsektől, mert vagy nem olyan élesek a visszatérő játékosok, vagy valaki ilyenkor kapcsol az ellenfél csapatából aranylabda-fokozatba, hogy aztán soha többet ne halljunk róla. Most közel sem ez történt. Az Eibar nagyon nehezen alakított ki helyzeteket, abból is a legnagyobbat az eső és Courtois hozta nekik össze. Egy percig nem volt kérdés, hogy Dávid és Góliát csatájából, miért is nem Dávid kerül ki győztesen. Mondhatnánk úgy is, hogy egy kellemes ellenfél volt az Eibar így a Liverpool-Barcelona-Liverpool hét előtt.

Játékosok

A meccs embere – Marco Asensio (8,5)
Nem vártam őt a kezdőbe, mert nem igazán ment neki a játék az elmúlt időszakban – sőt, a sérülése óta messze elmarad régi önmagától. De ugye pont ezért Zidane az edző és nem én, mert a formát visszanyerni csak is a pályán lehet – az ilyen meccseken és az olyan szerkezetben, ami most nagyon feküdt Asensiónak. Már a szabadrúgása is gólt érdemelt volna, de az még a kapufán csattant. Nem sokkal később aztán megmutatta, hogyan kell befejezni egy támadást: csodálatos labdaátvétel és okos döntés a kapussal szemben. Nagyon sokat nyer a csapat azzal, ha egy formában lévő Asensióra is számíthat a szezon utolsó szakaszában. Ejj, bárcsak szabályos lett volna az a sarkazása…

Thibaut Courtois (8)
Nem sok dolga volt a belgának, de ami akadt azt tökéletesen megoldotta, és ismét egy kapott gól nélküli meccset tudhat maga mögött. Tibónál külön öröm látni azt a fejlődést, amit a lábbal való játékban tud felmutatni. Most sem volt hibátlan, de elképesztően sokat lépett ebben előre, bátran meg lehet őt játszani, ami nagyon sokat jelent a labdakihozataloknál. A 60. perc környékén, hogy egy klasszikust idézzek, amikor „feltámadt a szél és vele együtt a ZTE is”, majdnem sikerült egy öngóllal visszahozni a meccsbe az Eibart, de Courtois elképesztően jól reagálta le a vizes füvön felgyorsuló labdát. Pontosan egy ilyen éles Tibóra van szükségünk.

Nacho (8)
Amit már megszokhattunk a saját nevelésű játékostól: lelkes, kemény játék, ellentmondást nem tűrő védekezés és pontos támadásépítés. Ráadásul most sem Ramos, sem Varane nem volt ott Nacho mellett a védelemben, de így is nagyszerűen megoldották Mendyvel és Militãóval a feladatukat. Volt egy-két megingása, de semelyik nem lett végzetes. Nem tartok attól, hogy a Liverpool vagy a Barcelona ellen ne nőne fel a feladathoz. Plusz pont jár neki, amiért nem kapott sárgát, így biztosan ott lehet majd az El Clásicón.

Eder Militão (8,5)
Régen játszott, régen volt kezdő, de ez egyáltalán nem látszott meg a teljesítményét. Sőt! Nálam ő volt a védelem legbiztosabb tagja, aki nemcsak hátrafelé, de a támadásépítésben is jól vette ki a részét. Hétszer tisztázott a kapu előtt, emellett a labdakihozataloknál sem remegett meg a lába (90%-os passzpontosság), és sikerült kis játékkal, okosan átjátszani az ellenfél letámadását. Nem volt tökéletes, de nem is kell annak lennie. Szép munka volt! Kíváncsian várom, hogy lehetőséget kap-e majd a jövő héten. 

Ferland Mendy (8)
Nem sok mindent lehet elmondani róla. Már megszokhattuk tóla, hogy védekezésben teszi a dolgát, és ahogy a pozíciója engedte, igyekezett hozzájárulni a támadásokhoz is. Most utóbbira kevésbé volt szükség, de így is fel-feltűnt néha az ellenfél tizenhatosánál, hátul pedig magabiztosan játszotta meg a labdákat.

Lucas Vázquez (7,5)
Mindig felmerül a kérdés a kezdőcsapat poszt alatt, hogy „Lucas? Miééért?”. Amire a leglogikusabb válasz körülbelül Carvajal első sérülése óta az, hogy „mert nincs más”. Szerencsére azért itt jóval többről van szó. Lucas egy jómunkásember, aki sohasem fogja a fülén pörgetve a kapuig vinni a labdát, de akárhova teszi őt Zidane, mindenhol megállja a helyét a csapatért. Ez most is így történt. A szerkezet miatt több lehetősége volt a támadáshoz, és ki is osztott két gólpasszt, csak les miatt elvették mindkét találatot. Szóval, senki nem lepődjön meg, ha kedden és szombaton is a kezdőben lesz Lucas.

Casemiro (8,5)
A szerkesztőségben többeknél is ő lett a meccs embere, és egy ideig nálam is versenyben volt ezért a címért. Nagyon jó meccset hozott le, védekezésben stabil volt, emellett rengetegszert ért fel a kapu elé és érkezett a beadásokra. A meg nem adott góljáért igazán kár, mert akkor mondhatnám, hogy ő a brazil Toni Kroos.

Luka Modrić (8,5)
A két lábon járó csoda. Elképesztő ez az ember, ez a játékos, ez a nem is tudom micsoda. Sokan, sokféleképpen leírták már, hogy mennyire hálásak lehetünk minden egyes percért, amíg látjuk őt futballozni. Egy válogatott szünet után is úgy irányította a csapatot, mintha mi sem történt volna – azok a testcselek, azok a passzok pedig… 

Isco (8)
Neki is jót tett ez a ki szünet. Jól mozgott, élvezte a játékot, és már a 20. percben olyan kötényt adott talppal, amire minden futballínyenc megnyalja mind a tíz ujját. Jól kötötte össze a támadásokat, és többször is kifejezetten szépen kombináltak Marcelóval, Benzemával a bal oldalon – öt kulcspasszal zárta a meccset Isco. Kellenek is neki az ilyen meccsek, hiszen mindenkire szükség lesz a hátralévő mérkőzéseken.   

Marcelo (8)
Mikor legutóbb ebben a felállásban kapott lehetőséget, már akkor is látszott, hogy ez jobban fekszik neki. Kevesebb a védekező feladat, és többet koncentrálhat a támadásokhoz, amihez tudjuk, hogy nagyon is ért. Sokat és szabadabban mozgott, többszört cserélte a helyét Iscóval, és szépen kevergették meg az Eibar védelmét. Nem kérdés, hogy jelenleg sokkal többet nyer a csapat vele, ha nem a védelemben szerepel. 

Karim Benzema (8)
Ahogy Asensiónak és Casemirónak, neki is született egy lesgólja. Szerencsére ez nem zavarta össze a francia labdaidomárunkat, mert a második félidőben aztán remekül érkezett Vini beadására, és beállította a 2-0-s végeredményt. Nem volt ma sok helyzete, és talán mezőnyben is kevesebbet találkozott a labdával, de a jelenléte, a védekezőmunkája elengedhetetlen eleme a csapat sikereinek. Az pedig mindent elmond a jelenlegi formájáról, hogy az elmúlt 7 meccsen 9 gólt szerzett. Monsieur Karim, a legjobb francia csatár. És el ne felejtsük: góljával megelőzte Santillánát, így 187 találattal a klub 4. legeredményesebb játékosa lett.

Cserejátékosok

Toni Kroos (7)
Két pozitívuma volt a beállásának: egyrészt megtudtuk, már nem sérült, és készen áll a Liverpool elleni találkozóra, másrészt pedig így egy kicsit pihenhetett Modrić. Ezeken kívül Kroos hozta, amit tud: stabilitást és nyugalmat.

Rodrygo (6,5)
Ha Mariano kései beállását nem számolom, akkor a cserék közül ő tűnt el a legjobban ott a kertek alatt a jobb oldalon. Nem igazán tudott lendíteni a csapat játékán. Igaz, volt egy lövése, amit ha jól eltalál, akkor még bármi is lehetett volna belőle. De ugye, ha öreganyámnak meg szakálla lett volna, akkor ő lett volna az öregapám. 

Arribas (7,5)
A nevében lévő pergő r betűk mellett a játéka is nagyon tetszik. Eddig sohasem jött zavarba a lehetőségtől, öröm nézni, milyen jó barátságban van a labdával, ráadásul most egy sokkal védekezőbb szerepet kapott Zidane-tól, de ezt is megoldotta. Sőt, ő ugratta ki Vinit a második gól előtt.

Vini Jr. (7,5)
Az előző mondat vele végződött, úgyhogy ez meg Vinivel kezdődik, hiszen éppen őt értékelem. Viccet félretéve – és az első sarkazós megmozdulását leszámítva – lendületet hozott a pályára, Benzema gólja előtt pedig remekül verte meg egy az egyben a védőjét és csodásan ívelt Karim fejére. De lehet ezt így is, ha nem megy a befejezés, akkor menjen az előkészítés. 

Mariano (-)
Pályára lépett Benzema helyett, de a saját tizenhatosánál lévő labdakihozatalon kívül nem maradt meg más vele kapcsolatban. Újabb meccs a Real Madrid mezében.

Edzői teljesítmény – Zinédine Zidane (9)
A kopasz mester megint megkavarta a dolgokat. A meccs előtti sajtótájékoztatón ismét elhangzott, hogy mennyi döntő is van hátra a szezonból, aminek hallattán előbújtak a tavaly nyári emlékek: akkor bajnoki cím lett a vége, pontosan emiatt bízom Zidane-ban, hogy most is képesek erre. Az valamennyire várható volt, hogy Zizou a háromvédős rendszerrel fog próbálkozni: nemcsak azért, mert a jelenlegi körülmények között ez működik a legjobban, hanem mert fejben készült már a Liverpool elleni összecsapásra. Szerintem jól rakta össze a kezdőt, emellett sikerült pihentetnie a kulcsjátékosokat (Varane, Kroos, később Modrić), és közben még az öt cserelehetőségét is nyugodtan ki tudta használni. Az az igazi kényelem és bizalom, amikor egyszerre lehet a pályán Mariano, Arribas és Militão, akik eddig külön-külön sem sokat játszottak. Sok mindent lehet mondani Zidane-re, de a döntései mindig őt igazolták. Külön öröm számomra a benne és a keretben lévő rugalmasság. Megfogyva bár, de törve nem: jót érzek a szezonhajrára. Gratulálunk mester a 250. meccsedhez a Real Madrid kispadján!

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Toni Rüdiger
Tovább

A Real Sociedad elleni keret

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat nevezte a péntek esti bajnoki mérkőzésre. A hírek szerint Bellingham és Mendy is…