Az adózási trükk, ami visszahozhatja Cristianót Madridba

A MARCA Toni Rocával, a Himnus Football Lawyers ügyvédi iroda vezetőjével beszélgetett a portugál szupersztár megszellőztetett visszatérésével kapcsolatban. Roca felvázolt egy olyan forgatókönyvet, ami adózási szempontból igazán kedvező helyzetbe hozhatná a portugált, és ez nagy szerepet játszhat az esetleges visszatérésében.

A Juventus a Porto csapatával szemben maradt alul a Bajnokok Ligája küzdelmei során, és esett ki a sorozatból meglehetősen korán. A nem várt kiesést követően Cristiano Ronaldo rengeteg kritikát kapott Olaszországban, így egyből felerősödtek az esetleges visszatérését pedzegető pletykák, ám adózási szempontból a történet, így az üzlet nyélbe ütése is egy kicsit komplikált lehet.

„Ronaldo egy különleges adózási rendszer előnyeit élvezheti Olaszországban.” – kezdi magyarázni Toni Roca.

„Nem a véletlen műve, hogy pont Olaszországban kötött ki, hiszen az országnak olyan kedvező adózási rendszere van, amelyet egyik európai topbajnokság hazája sem tud felmutatni.”

Roca szerint az olasz állam, illetve az állami adóhivatal mindössze 225 ezer euróban részesül Cristiano (hozzávetőlegesen) 40 milliós fizetéséből szezononként.

Ez gyakorlatilag megvalósíthatatlan Spanyolországban, legalábbis a Beckham nevéről elhíresült, 2016-ban bevezetett szabályozás óta, hiszen az ország adórátája sokkal magasabb, mint Olaszországé.

„A közel 40 milliós fizetése után Ronaldónak a most fizetett összeg nagyjából százszorosát kellene befizetnie adóként Spanyolországban. Ez értelemszerűen azt jelenti, hogy 225 ezerről nagyjából 20 millióra emelkedne az adóként a fizetéséből befizetett összeg.”

Az egyetlen módja annak, hogy Cristiano elkerülje ezt a jelentős mértékű adókötelezettséget, ha sikerül olyan megegyezésre jutnia a klubbal, ami csak egy egyéves kontraktust foglal magába.

„Ha Cristiano egyetlen szezonra ír alá, akkor nem helyi lakosként kellene adóznia, így nem lenne szükség arra, hogy a reklámokból és marketingtevékenységekből befolyó összege után adózzon (megspórolna 20 millió eurót), és csak a személyes bevételei (tehát a klubtól kapott fizetése) után kötelező 19 százalékos adóteher vonatkozna rá.”

Ebben az esetben Ronaldo 2022. június 30-a előtt el kellene hogy hagyja Spanyolországot, másképp érvénybe lépnének a spanyol lakosokra vonatkozó szabályozások. Így tehát az adóteher is sokszorosára emelkedne.

„A klub is érintett lenne ebben az esetben, hiszen a tárgyalások során, amikor a játékos nettó fizetése szóba kerül, számításba kellene venni mindezt, amikor a 2022-es, vagy azt követő fizetését tárgyalják. Ez a klub Cristiano bérére fordított kiadásainak 30 százalékos emelkedésével járna. Ami a játékost illeti, nemcsak a klubtól kapott, tehát a Spanyolországban megkeresett jövedelméből kellene adóznia, hanem a világ minden pontjáról befolyó összegei, így a marketing és reklámbevételek után is.”

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK