Egytől egyig: Atlético Madrid – Real Madrid (1-1)

Nem sikerült csökkenteni a hátrányt a listavezetővel szemben, de legalább nem is növekedett, ugyanis döntetlent ért el Zidane alakulata a Wandában. Hernández Hernández tevékenységére ugyan nem, de minden másra megpróbálunk majd kitérni az alábbiakban. Jöjjenek a pontok!

Csapatok

Atlético Madrid (6,5)
Meglepően jól és kifejezetten agresszív presszióval kezdték az első félidőt, ami olyannyira jól működött, hogy a Real Madridnak majdnem 10 percre volt szüksége ahhoz, hogy a labdával el tudja hagyni a saját térfelét. Az első játékrész egy az egyben az övék volt, de azt sejteni lehetett, hogy azt a munkát és tempót 90 percen keresztül nem fogják tudni tartani. A második félidőben már jöttek is a fáradás baljós jelei, a meccs végén pedig Simeone védjegye, az utolsó pillanatokban elhullajtott győzelem. Nem csak védekező taktikai elemekhez, ehhez is nagyon ért az argentin mester. 

Real Madrid (6,5)
Őszintén nem tudom, hogy milyen skálán mozoghatnak a pontok, hiszen ez sem egy BL-döntő volt, ugyebár… Mindezt félretéve viszont muszáj a következővel kezdenem: nagyon-nagyon rossz érzés látni, hogy egy félidőn át mutat olyan támadó játékot a mindig favágásról híres Simeone-csapat, amilyen mi a szeretett csapatunktól még csak közel sem láttunk idén. Fájdalmas, hogy több fantázia van a matracosok támadósorában és több elképzelés a játékukban – még úgy is, hogy Suárezzel a tavalyi nyár legnagyobb üzletét csinálták meg. Az első félidőt kár is elemezni habfehér szemszögből, hiszen jóformán csak végignézték a srácok, ahogy a hazaiak futballoznak. A második játékrészben azért már volt küzdés is, és a cserék némi lendületet is eredményeztek. Jó volt látni, hogy volt egy-két ötletesebb támadás (azért egy kezem elég ahhoz, hogy összeszámoljam a kidolgozott akciókat). A védelem teljesítménye pocsék volt, a középpálya sem fickándozott, a támadósor pedig pontosan annyira volt kreatív, mint eddig. Igazából egy cseppet sem volt jobb vagy rosszabb a csapat, mint az elmúlt hetek vagy hónapok során. Annak viszont kifejezetten örülök, hogy volt küzdőszellem, ami pótolta a taktikai és technikai hiányosságokat, és végül gólt is eredményezett. 

Játékosok

A Real Madrid legjobbja – Thibaut Courtois (9)
Jómagam is a belga óriásra szavaztam, amikor a szerkesztőségben vitattuk meg, hogy ki volt a legjobb madridi. Nem először, és valószínűleg nem is utoljára mentette meg a hátsónkat. Ő az, akinek köszönhetően egyáltalán meccsben maradhatott a csapat, hiszen ha nincs az a két-három nagyon fontos bravúr, akkor több góllal is elhúzhattak volna a hazaiak. Ami a kapott gólt illeti, ott sokat nem tehetett, az egy zseniálisan kivitelezett lövés volt. 

Lucas Váquez (6)
Voltak jobb, illetve nagyon rossz megoldásai is – utóbbiakra leginkább védekezésben volt hajlamos, főleg a helyezkedés terén. Csak a szerencsén, illetve az előbb magasztalt Courtois-n múlt, hogy nem kaptunk gólt egy-egy hajmeresztő hibájából. Az előrejáték során viszont voltak kifejezetten jó és hasznos megmozdulásai is, és külön ki kell emelnem azt, hogy mennyire labdabiztos volt. Azt a Kroosszal közös szögletvariációját viszont nem biztos hogy erőltetném a következő meccseken. 

Nacho (4)
Az elmúlt hetek leggyengébb teljesítménye a spanyoltól. Mint ereje teljében lévő ifjú férfi, aki meghallja, hogy párja szülei épp elmentek otthonról, úgy rontott ki a védelemből a kapott gól előtt. Sajnos amilyen lendülettel érkezett, pontosan olyan könnyedséggel hagyta ott Llorente, majd adott gólpasszt Suáreznek. Jelen esetben ez a hiba két pontba került, és azt is fontos kiemelni, hogy nem ez volt az egyetlen megingása. 

Raphaël Varane (4)
Tökéletes társként asszisztált Nacho hibájához: a spanyol kirontása után tankkönyvbe illően mutatta be azt, hogy hogyan nem szabad helyezkedni egy ilyen szituációban. Aztán ezt még nyomatékosításképp megmutatta néhányszor a 90 perc során. Egyszerűen megfejthetetlen számomra, hogy hogyan lehet ilyen ütemben váltogatni a jó, illetve a szintjéhez képest bántóan rossz teljesítményeket. A világ legcsavarosabb hullámvasútja. 

Ferland Mendy (6)

Fáradhatatlanul nyargalászott a bal oldalon, de azért Correa és Llorente is túl tudott járni az eszén nem is egyszer. Támadásban olyan rettenetesen sokat nem tudott hozzátenni ezúttal a látottakhoz, sokszor veszített labdát, de az első félidőben még így is ő volt az, aki az ellenfél térfelén szélsőként tudott megindulni. 

Casemiro (8)

Casemiro, te csodás! Egyrészt zseniális, hogy rendre tud adni valamit támadásban is, másrészt viszont elkeserítő, hogy már hetek óta nem először csak ő tűnik fel, amikor meglepetést kell okozni az ellenfél tizenhatosán belül. Ez sokat elmond a jelenlegi fegyverzetről. A középpályás szereléseken kívül azért bele-belement egy kis csontzene komponálásába, és hát a meccs végén zseniálisan tálalt Benzema elé, gyakorlatilag kihagyhatatlan helyzetbe hozva ezzel a franciát. Nem először menti már meg a hátsónkat. 

Luka Modrić (5,5)

Hosszú idő után most először éreztem azt rajta, hogy kezd fáradni – ami nem is meglepő ilyen szintű terhelés mellett. Nem játszott jól, sok volt az eladott labdája, többször csúszott hiba a jó ötletet követő kivitelezésbe. Ma nem tudta úgy mozgatni a csapatot, ahogy azt tőle megszokhattuk, illetve zsenialitásából sem tudott túlságosan sokat mutatni. Azért a hanyag szabadrúgásért pedig kifejezetten haragszom is rá. 

Toni Kroos (6,5)

Hozta a kötelezőt, de ennél többet most ő sem tudott hozzátenni a csapat játékához. Magasan övé volt a legtöbb passz a pályán lévők közül, de a hatékonysága így is 94 százalék fölé mozdult egy leheletnyivel, ráadásul úgy, hogy 14-ből 14 hosszú átadása volt pontos. Az a lendület viszont, ami az elmúlt hetekben többször is jellemezte, most sajnos hiányzott, igaz, a társak sem segítették igazán. És hogy nála is legyen egy külön kiemelt negatívum: kifejezetten idegesítő, amikor az ellenfél támadásánál úgy lötyög a közelben, mintha misem történne körülötte. 

Marco Asensio (3)

0 lövés, 0 sikeres csel, 9 eladott labda. Majdhogynem mindegy lett volna, ha fel sem megy a pályára. Az első félidőben néha csak emberhátrányt jelentett a jelenléte. A cseréje indokolt volt, de már sokkal korábban is meg lehetett volna húzni. Sajnos a közelmúltban látott 2-3 jó meccsén kívül nem nagyon volt kiemelkedő teljesítménye az egész idényt tekintve, ez pedig rettentően kevés. Jelenleg semmi sem indokolja, hogy a kezdőcsapat tagja legyen – talán még a sok sérült sem. 

Rodrygo (4)

Nem igazán értettem, hogy miért kapott helyet a kezdőben, hiszen hosszú kihagyását követően mindössze 30 percnyi játék van csak a lábában. Egyszerűen nincs meg nála még a ritmus, ami szükséges lenne egy ilyen találkozóhoz. Ez sajnos érződött is szinte minden megmozdulásán, hiszen cselekkel próbálkozott, de ugyanannyi sikerült neki, mint Asensiónak (de legalább megpróbálta!), lövése neki sem volt, és tízszer veszített labdát. 

Karim Benzema (6,5)

Annyiszor, de annyiszor eszembe jutott a meccs közben, hogy az ellenfélnél van egy olyan csatár, akinek minden egyes testrészéről képes a kapuba pattanni a labda… Nekünk pedig ott volt Benzema, aki vagy mellé rúgta, vagy mellé fejelte, vagy Oblakba vágta (majd a kipattanót is). A meccs végén viszont megint az ő góljának örülhettünk. Sokat volt játékban, visszajárt a labdákért, de azért szórta is őket rendesen. Az egy pont megszerzéséért viszont jár neki a köszönet, ebben kulcstényező volt. 

Cserejátékosok

Vini Jr. (7)

Érezhető lendületet hozott, fel tudta kavarni az állóvizet. 30 perc alatt többet tudott hozzátenni a meccshez, mint Asensio és Rodrygo 60 perc alatt összesen. Volt ugyan egy olyan kapura lövése, ami kiflinek indult, de végül egy sületlen zsömle lett belőle, ám ezen kívül voltak pazar megmozdulásai is: például az a nagyon okosan középre varázsolt labda, amit végül Benzema nem tudott gólra váltani. 

Fede Valverde (6,5)

Talán a kezdőcsapatban is helyet kaphatott volna, de így sem jelentett hátrányt, hogy egy friss láb érkezhetett a középpályára. Volt egy veszélyes lövése, illetve mozgásával több lehetőséget nyitott a társaknak, ám ennél többre most nem futotta tőle. 

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (5)

Nem túl sok alapanyag áll rendelkezésére a főzéshez, ám a kevés közül is tud rosszhoz nyúlni azért. Taktikailag az első félidőben csődöt mondott a csapat, láthatóan nem tudtak mit kezdeni az Atlético agresszív letámadásaival. A második játékrészben is leginkább a motiváció volt az, ami hozzásegítette a helyzethez a játékosokat, de valami presszing félét azért a vendégeknél is fel lehetett végre fedezni. Nem tudom viszont hova tenni, hogy Asensio hétről hétre kezdő, gyakorlatilag nulla teljesítménnyel, illetve azt sem értettem, hogy Rodrygo ennyire kevés perccel a lábában miért kezdőként futott ma ki a pályára. Máshol olyan sok variációs lehetősége nincs a franciának. A problémákat észrevette (vicces lett volna, ha nem tűnnek fel neki), a cseréket még jó ütemben húzta, de játéka továbbra sincs a csapatnak. Az egy pontnak mindenképp örülni kell. 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Toni Rüdiger
Tovább

A Real Sociedad elleni keret

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat nevezte a péntek esti bajnoki mérkőzésre. A hírek szerint Bellingham és Mendy is…