Atalanta: A gólokat és győzelmeket halmozó brigád, amitől okkal tarthat a Real Madrid

Amikor a Bajnokok Ligája sorsolása során az Atalanta a Real Madrid együttesét kapta ellenfelének, az olasz együttes az elmúlt éveinek legnehezebb időszakán ment keresztül, különösen érzelmi szempontból.

Kilátástalanság övezte „Az Istennőt”, miután a vezetőedző, Gian Piero Gasperini egy edzésen előbb a csapatkapitány Papu Gómezzel, majd Josip Iličićcsel esett egymásnak. A második helyről a kilencedikre estek vissza és 6 mérkőzésből csupán 1-et sikerült megnyerniük.

Gómez azóta nem kapott több játéklehetőséget, majd eladták a Sevillának, de az Atalantát ez sem állította meg. A 10-esük mellőzését követően 6 mérkőzésük győzelemmel, illetve 4 döntetlennel végződött, így a mostani naptári évben még nem találtak legyőzőre. Több pontot (22) és gólt (26) szereztek, mint bárki más a Serie A-ban, és kevesebb gólt is kaptak (7), mint a többi olasz nagyágyú.

A valaha volt legjobb szezon

Miután az Atalanta 3-0-ra legyőzte a listavezető AC Milant, elhanyagolható különbségekkel zárult a Serie A első, őszi felvonása.

Azt követően, hogy az elmúlt hónapban többek között legyőzték a Roma (4-1), a Sassuolo (5-1) és a Parma együttesét is, a bergamói alakulat több ponttal zárta a szezon első felét, mint történelmük során valaha.

Már csak hab a tortán, hogy szerdán a Coppa Italia elődöntőjébe is beverekedték magukat a Lazióval szemben, annak ellenére, hogy a második félidő jelentős részét 10 emberrel játszották le.

Papu nélküli folytatás

A kapitányuk kiválása nagy veszteséget jelentett. Az argentin több gólpasszt osztott ki, mint bárki más az olasz bajnokság idei kiírásában, és 2015 óta többet ért labdához, mint Olaszországban bármely más játékos.

Kulcsjátékos volt, azonban miután nem volt hajlandó alkalmazkodni Gasperini szükségesnek látott változtatásaihoz, távoznia kellett.

Iličić felépülése

Egy ideig úgy tűnt, hogy a szlovénre is Gómezéhez hasonló sors vár, miután ő is részese volt a már említett vitának, azonban még időben helyreállt a kapcsolata Gasperinivel.

A támadó a depresszióval vívott harca miatt kihagyni kényszerült a 2019/20-as idény hajráját, köztük a PSG elleni negyeddöntőt is, ahol még így is éppen csak alulmaradt az Atalanta.

Most azonban már újra a régi a formája. 1 gólt és 2 gólpasszt jegyzett a Roma ellen, ezen felül december 20. óta senki sem készített elő nála több gólt (5).

real-madrid-atalanta-bl

Úton az újabb cím felé

Gasperini csapata egy valóságos gólgyár. A Serie A legutóbbi két idényében rendre ők lőtték a legtöbb gólt. Tavaly 98 találatot szereztek, míg azelőtt 77-ig jutottak.  

Ugyan az Inter eddig 45 gólnál jár, így jelenleg még megelőzi őket egyetlen találattal, az Atalanta most ismét lendületben van.

Harc a 9-es posztért

Luis Muriel a padról beszállva 854 perc alatt több gólt (14) szerzett idáig, mint vetélytársa, Duván Zapata 1 644 játékperc alatt (11).

A két játékos stílusa teljesen eltér a másikétól és Gasperini a támadói góléhségének megtartása érdekében tett rotálásának köszönhetően ritkán adatik meg, hogy egyikőjük 60-nál több percet tölthessen a pályán.

Gólok a szélről

Robin Gosens és Hans Hateboer két meghatározó játékos a szélső poszton. Nem ritkaság Hateboer-asszisztot követően Gosens-gólt látni, vagy hasonlót fordított felosztásban.

Gasperini 3-4-2-1-es vagy 3-4-1-2-es rendszerei – Marten de Roonnal és Remo Freulerrel a középpályán – lehetővé teszik számukra, hogy szabadon támadhassanak.

Gosens 6 gól mellett 6 gólpassznál tart, míg Hateboer 2 találata mellett 2 asszisztnál.

Egy kiegyensúlyozottabb csapat

Matteo Messina vette át Gómez szerepét a középpályán, és ugyan technikailag nincs az ex-kapitány szintjén, a csapatnak nagyobb egyensúlyt ad, míg De Roon és Freuler részére több segítséget nyújt az argentinnál.

Pierluigi Gollini egyre magabiztosabb a kapuban, míg Christian Romero érkezése a védelmet tette szilárdabbá.

Csupán percekre a PSG kiejtésétől

Ez egy olyan együttes, amelyik tudja, hogy kell nagy csatákat megnyerni. A Valencia tavaly már elesett a bergamoi csapattal szemben a nyolcaddöntőben, 8-4-es összesítéssel.

Idén legyőzték már a Laziót, a Milant és a Roma csapatát is. Az elmúlt években sikerült az Intert is meglepniük, míg a Juventust a Coppa Italia 2019-es kiírásában búcsúztatták.

Idén a Bajnokok Ligájában legyőzték a Liverpoolt az Anfielden, valamint az Ajaxot Amszterdamban, továbbá a PSG ellen is továbbjutásra álltak a tavalyi elődöntőben, egészen a hosszabbításig, amikor két, utolsó pillanatban esett góllal megfordították a párizsiak a mérkőzést. Az Atalanta támadásai kiszámíthatatlanok és a Real Madridnak minden oka megvan az aggodalomra.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK