Alaba, a kihagyhatatlan lehetőség a Real Madrid számára

Már csak a hivatalos bejelentés hiányzik David Alaba ügyében, aki a hírek szerint mindenben megegyezett a Real Madriddal, és július 1-jén csatlakozik a királyi gárdához. Leigazolása gazdasági és sportszakmai szempontból is fontos lépés.

A 28 éves játékos nyáron biztosan elhagyja a Bayern München együttesét, jelenleg pedig minden jel arra utal, hogy a spanyol főváros felé veszi az irányt. Lássuk, miért is tarthatjuk zseniális üzletnek az osztrák védő megszerzését.

Piaci lehetőség

Amennyiben valóban aláír a királyi gárdához, Alaba ingyen érkezik, mivel szerződése nyáron lejár a Bayernnél. A sokoldalú védő értékét a Transfermarkt 65 millió euróra becsüli, azonban így sem lesz olcsó az üzlet a Real Madrid szempontjából.

Az átigazolás teljes összege 80 millió euró körül mozog, ha figyelembe vesszük a hátvéd fizetését. A blancók Toni Kroos 2014-es esetéhez hasonlítják a transzfert, aki szintén a bajor csapattól érkezett, mint utólag kiderült, szinte aprópénzért, mikor már csak egy év volt hátra szerződéséből.

Középhátvédek

Jelenleg nincs hír Sergio Ramos szerződéshosszabbításáról, a kapitány kontraktusa június 30-án jár le, míg Raphaël Varane-t 2022-ig köti szerződés a királyi gárdához, azt pedig sokak szerint kétséges, hogy a francia Ramos távozásával vezérré lépne elő. Éder Militão sem nyújtott eddig meggyőző teljesítményt a védelem közepén (és szélén sem).

Mindezeket figyelembe véve Alaba megszerzése stratégiai célokat is szolgál, hiszen a királyi gárda így biztosíthatja Ramos pótlását, amennyiben a kapitány úgy dönt, hogy új kihívásra vágyik, továbbá néhány évre megszerezhet egy olyan játékost, aki nem csak a védelem közepén, de a bal oldalán és a középpályán is bevethető szükség esetén. A ballábas osztrák hátvéd remekel a labdakihozatalok terén és a góllövéstől sem retteg, a Bayernnél 32 gól és 49 assziszt áll a neve mellett.

Balhátvédként sem utolsó…

Alaba balhátvédként alapozta meg hírnevét a bajor klubnál, és ugyan a blancóknál Ferland Mendy az elsőszámú választás ebben a pozícióban, Zidane Marcelo helyett játszathatja az osztrák védőt, ha Mendy nem bevethető. Ez pedig jelentős javulást eredményezhet a játékban, tekintettel a brazil formájára.

Érett vezető

28 évesen Alaba már több mint 400 mérkőzést játszott a Bayern színeiben, és a vitrinjét is sokan megirigyelnék: két BL-serleg és 9 német bajnoki cím is szerepel a sok egyéb trófea mellett. Teljesítménye annak ellenére sem romlott, hogy idén több szerződéshosszabbítási ajánlatot is elutasított.

Immunitás a lapokra

Eddigi karrierjét tekintve érdemes kiemelni azt is, hogy milyen viszonyban van a lapokkal és a sérülésekkel. A Bayern játékosaként 18 sárga lapot kapott, sosem állították ki, legutóbb pedig a 2014-2015-ös idényben szenvedett sérülést, akkor a térde miatt került partvonalon kívülre.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK