A téli átigazolási időszak emlékezetes üzletei

Luka Jovic volt az 50. játékos, akivel kapcsolatban a Real Madrid a téli átigazolási időszakban üzletel. Nézzük, milyen emlékezetes átigazolások történtek a korábbi évek hideg hónapjaiban. A MARCA gyűjtése.

A Real Madridnál a januári igazolások is komoly múltra tekintenek vissza, a legutóbbi ilyen Luka Jovic kölcsönbe való távozása volt. 1992 óta a klub 50 alkalommal bonyolított le átigazolást a téli időszakban (26 új játékos érkezett és 24 távozott), és minden Santi Aragonnal kezdődött, aki a 1992 januárjában a Valladolidhoz távozott kölcsönbe, de azóta volt néhány nagyobb üzlet is.

Az első: Aragon a Valladolidba
A Real Madrid szurkolóinak legélénkebb emléke Santi Aragonról egy Barcelona ellen szerzett gól a Spanyol Szuperkupában. A kölcsönjátéka alatt remekül teljesített Logroñés együttesében, majd Di Stéfano edzősége alatt a blancóknál is megkapta a lehetőséget. Radomir Antić terveiben azonban már nem szerepelt, és kölcsönbe távozott a Valladolidhoz 1992 januárjában, amellyel ő lett az első játékos a Real Madrid történetében, aki a téli átigazolási időszakban váltott klubot.

Az első igazolás: Panucci
A televíziós jogok által jelentett plusz bevételi forrás komolyabb anyagi lehetőségeket biztosított a Real Madridnak az 1996=1997-es idényben. Miután a nyáron leszerződtek Fabio Capellóval, leigazolták Clarence Seedorfot és Roberto Carlost, januárban megszerezték az olasz válogatott Christian Panuccit négymillió euróért. A jobb oldali védő komoly szerepet vállalt a blancók hetedik BL-győzelmében.

Christian Panucci turns 46 . He played for Real Madrid from 1996 to 1999 and won:
1 League.
1 Spanish Super Cup.
1 UEFA Champions League.
1 Intercontinental Cup.
Congratulations!!! #HalaMadrid pic.twitter.com/NHFT50uLlZ

— Felipe V. Porrero (@PulgaPorrero81) April 14, 2019

Nyolc brazil érkező
A téli átigazolási időszak mindig megfelelőnek bizonyult arra, hogy a klubok brazil tehetségeket igazoljanak, a Real Madrid sem tett másképp az elmúlt években. Olyan játékosok érkeztek az óceán túloldaláról, mint Zé Roberto (1996/1997), Savio (1997/1998), Rodrigo Fabri (1997/1998), Cicinho (2005/2006), Marcelo (2006/2007), Casemiro (2012/2013), Lucas Silva (2014/2015) és Reinier (2019/2020).

A két legjobban teljesítő kétség kívül Marcelo és Casemiro, de Savio Bortilini is csodás igazolás volt, nem csak a komoly átigazolási összeg miatt, de pompás játékstílusa miatt is.

Magallanes: Egyetlen játékperc nélkül
Federico Magallanes nem volt túl ismert a Real Madrid szurkolói körében, amikor megérkezett a klubhoz. Első alkalommal 1998-ban látogatott Madridba, ezt követően pedig télen alá is írt a blancókhoz, 6 millió euró ellenében, ami nagy meglepetésnek számított.

Első idényében kölcsönben játszott különböző spanyol klubokban. Futballozott a Racing Santander, a Sevilla, a Merida és az Eibar együttesében is, de sehol nem tudott sikeres lenni, így végül egyetlen perc sem jutott neki a Real Madridban.

Sajnálatos módon arról marad emlékezetes, hogy elképesztő módon öt kiesést is meg kellett tapasztalnia az Atalanta, a Racing, a Venezia, a Torino és az Eibar játékosaként.

Gravesen és Faubert: Két nagy kockázat
Válság idején a Real Madrid kockázatot vállalt azzal, hogy januárban is igazolt. A 2004/2005-ös idényben a dán válogatott Thomas Gravesent igazolták le az Evertontól, 3 millió euróért cserébe. A forrófejű középpályás – akit a csapattársai csak locónak, vagyis őrültnek becéztek – zajos időszakot töltött el a Bernabéuban, madridi karrierjére pedig leginkább a Robinhóval való verekedése miatt emlékeznek az emberek.

Julien Faubert azt hitte, hogy viccelnek vele, amikor a Real Madrid bejelentkezett érte 2009-ben. A West Ham korábbi játékosa végül alig kapott lehetőséget a Bernabéuban. Legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor az El Madrigalban elaludt a kispadon mérkőzés közben.

On This Day in 2005

Thomas Gravesen completed his shock move to Real Madrid!

What's your favourite weird transfer? pic.twitter.com/DTQ77TGyDK

— Classic Football Shirts (@classicshirts) January 14, 2021

A két argentin sztár: Higuaín és Gago
A Real Madrid 2007 elején nem csak brazil, hanem argentin tehetségeket is igazolt, hiszen megszerezték Gonzalo Higuaínt a River Plate-től és Fernando Gagót a Boca Juniorstól.

Higuaín végül 121 gólig jutott Madridban 264 mérkőzésen, de Gago madridi időszaka csalódást keltő volt.

Huntelaar és Diarra: Rossz üzlet
A Madrid megpróbált feljavítani egy gyenge idényt 2008-ben azzal, hogy megszerezte Klaas-Jan Huntelaart és Lassana Diarrát annak érdekében, hogy a BL-ben versenyképesebb legyen a csapat.

Végül nagy felháborodás lett Madridban abból, hogy csak egyiküket tudták nevezni az európai porondra. Diarra lett a kiválasztott, Huntelaarnak pedig maradt a bajnokság.

A holland kilenc gólt szerzett az idény második felében, de nyáron megváltak tőle.

Két galaktikus távozása: Ronaldo és Seedorf

A klub két legendája, Ronaldo és Clarance Seedorf is a téli átigazolási időszakban távozott Olaszországba.

Seedorf az Interhez igazolt 1999-ben 24 millió euróért, hogy a klub így könnyebben tudja rendezni a fizetéseket, Ronaldo pedig 2007-ben igazolt a Milanba. Ronaldónak nem volt túl jó kapcsolata Fabio Capellóval, és nehezen kapott lehetőséget Ruud van Nistelrooy mellett.

Egy nagy hiba: Eto’o a Mallorcába
2000 januárjában a Real Madrid történelme egyik legnagyobb hibáját követte el. Samuel Eto’o nem kapott lehetőséget a Bernabéuban, és elengedték kölcsönbe a Mallorcába, ahol csodálatosan teljesített. Ez odáig vezetett, hogy a Barcelona végül elhappolta a kameruni csatárt, akiből az egyik legjobb csatár vált, akit a Nou Camp népe valaha látott.

Chemelil Sugar head coach Charles Oder: "Another big thing that made Eto'o a star in big European clubs is his early days spent at Real Madrid's youth academy. This period helped him fit for the future Barcelona team and shaped his entire football career." pic.twitter.com/DqoIC3aPhH

— M•A•J (@Ultra_Suristic) May 6, 2020

Luka Jovic: 60 millió eurós játékos kölcsönben
A szerb csatár az 50. játékos, akivel kapcsolatban a Real Madrid a téli átigazolási időszakban üzletel. A blancók 60 millió eurót költöttek a csatárra 18 hónappal ezelőtt, de a Zinédine Zidane alatt kapott kevés játéklehetőség miatt a szerb tehetség visszatért az Eintracht Frankfurt együtteséhez, ahol debütálásakor azonnal két gólt szerzett.

A Madrid színeiben mindössze kétszer talált be, szerződéséből pedig még négy év van hátra.
 

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK