Nem Zidane hibája, hogy Jović megbukott

A MARCA újságírójának véleménye a Zidane-t körülvevő szurkolói dühről.

Az, hogy a Real Madrid szurkolóinak bizonyos része szisztematikusan megkérdőjelez egy edzőt, aki a klub történetének legjobb trófea/meccs arányával rendelkezik, megmutatja, hogy ezek a szurkolók mennyire ingatagok. Egy legendáról van szó, aki kétszer is válaszolt a klub kétségbeesett hívására, és aki kétszer húzta ki a gödörből a csapatot, és faragott belőlük bajnokot. Olyasvalakiről, aki mindenkinél jobban tudja, hogy mit jelent a Real Madrid, és mit képvisel ez a klub. De egyértelmű, hogy még egy olyan ikon, mint Zidane, egy spanyol bajnok, és a modern futball egyik (ha nem a) legjobban kidekorált edzője sem érdemel tiszteletet vagy elismerést néhány feszült szurkolótól. Minden sokkal egyszerűbb a FIFÁ-ban.

A frusztrációjuk egyik oka talán a tény, hogy Luka Jović a klub történetének egyik legrosszabb igazolásának bizonyult, legalább is az eddig nyújtott teljesítménye alapján. Nagyjából 18 hónappal azután, hogy 60 millió euróért cserébe megérkezett a Real Madridhoz, két gól és 32 mérkőzés írható fel a neve mellé, ami elkerülhetetlenné tette, hogy kidobott pénzről beszéljenek, de azt sem szabad elfelejteni, hogy amikor a blancók leigazolták őt, épp 27 gólt vágott 48 meccsen 21 évesen, és ő volt az európai játékospiac egyik legígéretesebb csatára.

Zidane

Erling Haalanddal a láthatáron a klub Lautaro Martínezt és Mauro Icardit is figyelte, és amellett, hogy mindketten drágának bizonyultak, nem is illettek volna a Karim Benzema helyettesének szerepébe, a blancók pedig ilyen játékost kerestek. Úgy gondolták, hogy van egy nagyszerű támadóhármasuk: Hazard, Benzema, Asensio. Nehéz egy jó csatárt a padon tartani, még a Real Madridnak is. Álvaro Morata volt az utolsó, akivel ezt sikerült megtenniük, aki miután 20 góllal zárta a 2016/2017-es idényt, eligazolt a Chelsea-be. Ott mindössze 18 hónapot töltött el.

Zidane nem felelős azért, hogy Jović az első időszakban elbukott. A szerb és Mariano Díaz összesen nyolc gólt számlálnak. Előbbi nagyon kevés lehetőséget kapott, de ha játszott, idegennek tűnt a csapatban. Ez a pálya mellett is így volt: különböző sérülések, korlátozások megszegése, kertiparti tartása, miközben az tiltott tevékenység volt… Nagy hírnévvel érkezett meg a Real Madridba, de bízni kell abban, hogy felnő és újra visszatér a helyes útra.

Mindeközben egyre nagyobbra nyílik az olló a Real Madrid fiatal játékosokkal kapcsolatos elképzelései és Zinédine Zidane gyakorlata között, már ami a Vinícius, Rodrígo, Odegaard hármast jelenti. Sok feladat van még azzal kapcsolatban, hogy Zidane túlságosan ragaszkodik a régi csapathoz, illetve azzal is, hogy a fiatalok teljesítménye elmarad az elvárttól, amikor megkapják a játékperceket. Szükségük van játéklehetőségre, hogy növelhessék az önbizalmukat, és hagyni kell őket hibázni, de a szükséges állandóságot csak folyamatos játéklehetőséggel lehet elérni. Azt pedig látjuk, hogy az embereknek mennyi türelme van Zidane irányába, pedig ő aztán nyert már néhány dolgot.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK