Egytől egyig: Real Madrid – Athletic Bilbao (1-2)

A csapat az aktuális idény elsö kupájának megszerzése, de legalább is a döntőbe jutás érdekében szállt harcba Málagában. A pályán a spártai katonák helyett inkább a Helm-szurdok alatt bújkáló civilek benyomását keltette a királyi gárda. Lássuk, hogy pontszámokban hogyan fordítható le a mutatott játék.

Csapatok

Real Madrid (4)

A szezonban immáron sokadjára láthattunk ehhez hasonló teljesítményt. 2021-ben eljutottunk oda, hogy a rangadók kivételével szinte minden alkalommal láthatunk egy sablon kezdőt, sablon focival, majd sablon nyilatkozatokkal, sablon hozzáállással. Nem tudom mi kéne ahhoz, hogy felrázódjon a csapat, de ez a teljesítmény borzalmas. A mostani meccsen, ha csak a statisztikákat nézzük, akkor láthatjuk, hogy volt jó sok lövés, magabiztos labdabirtoklás, de aki látta a meccset az tudja, hogy a mutatott játék rendkívül vérszegény volt, pedig a szezon első trófeájáért küzdhettünk volna, de úgy tűnt, hogy a játékosokat és a klubot nem nagyon hozta ez lázba. Ezzel már alapból elég nagy probléma van, hiszen egy Real Madridnak mindig, minden kupában ahol elindul, győzelemre szomjasan kellene játszania, de ha már az a tényállás, hogy nem motiválja ez a meccs annyira a játékosokat, akkor miért nem lehet lehetőséget adni azoknak, akik eddig elvétve szerepeltek? Erre a kérdésre azt hiszem sohasem fogunk választ kapni, de egyre frusztrálóbb nézni ugyanannak a 13-14 játékosnak a haláltusáját hétről-hétre.

Athletic Bilbao (8)

Nem játszottak ők sem szépen, de ez nekik nem is volt feladatuk. Mindent jól csináltak, összeszedetten védekeztek, könyörtelenül kihasználták az ellenfél hibáit. Sokszor csak Courtois bravúrjain múlt, hogy nem döntötték el végleg a meccset. Kíváncsi leszek, hogy a döntőben mekkora ellenállást fognak tanúsítani a Barcelona ellenében.

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Courtois (7,5)

A belga kapusra megint nem lehet panasz. A bekapott gólokról nem tehetett, minden más próbálkozást pedig magabiztosan hárított. Volt két ajtó-ablak helyzet, ahol bravúrral tudott védeni, ami lassan már megszokott tőle. Komoly bajban lennénk, ha nem lenne ilyen csúcsformában. Ennek ellenére a mai napon talán kezdhetett volna Lunin is. 

Lucas Vázquez (4)

Ha csak a számokat néznénk, akkor láthatnánk, hogy Lucas volt a védelem legjobbja 4 szereléssel, 2 megelőzéssel és 3 tisztázással, ám ha mélyebbre ásunk, akkor tudjuk, hogy ezek korántsem jelentik azt, hogy jó meccset zárt volna. Két nagy hibát is elkövetett, mindkettőt góllal büntette a Bilbao, ez pedig szimplán nem fér bele. Nagyon kedvelem a személyiségét, ám talán érdemes lenne egy igazi hátvédet játszatni a jövőben, mert ez a kényszermegoldás csak ideig-óráig jó, és minden olyan meccsben, ahol Lucas kezd jobbhátvédként, benne van egy-egy ilyen potenciális hiba. Nem kimondottan tehet róla, hiszen ő egy támadó játékos, nem elvárható tőle, hogy úgy tudjon helyezkedni, mint egy olyan játékos, akinek hosszú évek óta az az igazi posztja. 

Sergio Ramos (6)

A kapitány volt a védelem legjobbja, de róla sem mondható el, hogy jó meccset zárt volna. Többször volt helyezkedési hibája. Ahogy azt már megszokhattuk, a meccs utolsó tíz percében csatárt játszott, volt is egy veszélyes fejese, amely sajnos elkerülte a kaput. 

Raphaël Varane (4)

Folytatódik a francia védő hullámvölgye. Csúnyán elszámolta magát az első gólnál, borzasztóan bizonytalan volt, összesen egy tisztázás fűződik a nevéhez. 45 perc után le is cserélte Zidane, vélhetően sérülés miatt. Nem értem, hogy miért nem kezdhet ilyenkor Militão.

Ferland Mendy (5)

A francia balhátvéd volt az egyik legaktívabb játékos a pályán, ám sajnos a technikai repertoárja meglehetősen szegényes, így a megnövekedett aktivitással egyenes arányosságban növekedett a becsúszott hibák száma is. Volt egy parádés labdája Hazard-nak az első félidőben, amit a belga elpazarolt, de ezen kívül nem nagyon tudott hozzátenni a támadásokhoz a francia. Sajnálatos, hiszen az érkezése óta mondjuk ezt, és azóta nem tudott fejlődni ilyen téren. Eddig kompenzálta ezt a hiányosságot a hibátlan védőmunkájával, ám az elmúlt időben ilyen tekintetben is jelentősen visszaesett a teljesítménye.

Casemiro (6)

A brazil tank rendelkezett tegnap a legtöbb megelőző szereléssel, illetve ő rendelkezik a második legtöbb kiosztott kulcspasszal is. Volt pár szép meglátása támadásban, ám neki nem ez a feladata. Én személy szerint a második félidőben feleslegesnek éreztem a játékát, a Bilbao gyors kontráit nem tudta ő sem megakadályozni, támadásban pedig lehet hogy Ødegaard többet hozzá tudott volna tenni a játékhoz. 

Luka Modrić (7)

Modrić az egyik legtöbbet mozgó játékos volt labda nélkül tegnap, folyton kereste a társakat, kérte a labdát, és megjátszható volt. Ha mindenki hasonló szinten tudna teljesíteni, mint a horvát, akkor nem lenne semmi baja a csapatnak. Remélem, hogy Benjamin Button példáját követve holnaptól kezdve egyre fiatalabb lesz, majd ha eléri így a 20-as éveit, akkor újra öregedhet pár évet. Egy ilyen örök ciklussal azt hiszem minden madridista kiegyezne. 

Toni Kroos (7)

A tegnapi nap sokkal pontatlanabb volt, mint azt megszokhattuk Tonitól. Mindösszesen csak 86.5%-os pontossággal értek célba az átadásai, nála ez egy 10 százalékpontos visszaesés a megszokottól. Ennek ellenére volt rendkívül sok szép labdája, pontos ütemváltása, de a társak nem tudtak nagyon mit kezdeni ezekkel. 107 labdaérintésével Kroos volt a harmadik legtöbbet foglalkoztatott játékos a pályán, talán ennek, illetve a pihentetés hiányának tudható be az alacsonyabb pontosság. 

Eden Hazard (5)

A belga világsztár még mindig nem mutatta meg Madridban azt, hogy miért is áldoztak rá annyi pénzt. Cristiano távozása után Hazard volt az első igazi szupersztár igazolás, és akarva-akaratlanul azt várná el tőle az ember, hogy valamennyire átvegye a vezér szerepét. Eddig a sérülések akadályozták, most pedig a mutatott játék nem elég hozzá. Tegnap többször kapott jó kiugratásokat, ám egy kivételével mind elszórakozta ezeket a lehetőségeket, ami a Real Madrid aktuális szupersztárjától nem megengedhető. Volt egy alkalom, amikor jól húzta vissza középre a labdát, ám Asensio a kapufát találta el kapásból. 

Karim Benzema (5)

A tegnapi meccs egyetlen madridi gólszerzője, jókor volt jó helyen, és olyan van nistelrooyosan bekotorta egy méterről a labdát. Ezen kívül volt még egy csodaszép lesgólja, ami a meccs legszebb jelenete volt, de ezzel letudtuk az összes pozitívumot vele kapcsolatban. Tegnap átlagosan minden 2.8-adik percben ért labdához, ennél rosszabbul csak az a Mariano teljesített ilyen tekintetben, aki egyáltalán nem is találkozott a játékszerrel. Ahhoz, hogy müködjön a támadógépezet, elengedhetetlen a francia jó teljesítménye, ami csak akkor biztosított, ha sokat találkozik a labdával. Nem hibáztatom, hiszen szinte semennyire nem akarja Zidane pihentetni Karimot, pedig az elmúlt meccsek alapján nem tenne rosszat neki. Persze felmerül a kérdés, hogy kivel helyettesítenénk mégis a franciát, hiszen az első számú „riválisa” a csapatban tegnap került kölcsönbe, mert összesen 600 perchez sem jutott Benzema mellett.

Marco Asensio (6)

Amikor legutóbb értékeltem, akkora azt írtam, hogy Asensio az alibi szó élő megtestesítője. Azóta sikerült eggyel magasabb sebességi fokozatba kapcsolnia, és már veszélyesebb a kapura is. Tegnap Marco próbálkozott a legtöbbet, kétszer el is találta a kapufát, ám ezeken a lövéseken kívül nem nagyon volt észrevehető. 

Cserejátékosok

Nacho (6)

Egy félidő jutott Nachónak tegnap, de ebben a játékrészben nem nagyon volt feladata, mert visszaállt a Bilbao. Volt egy alkalom, amikor csúnyán elszámították magukat Ramosszal, de összességében rendben volt. Talán érdemes lett volna öt kezdetni a jobbhátvéd pozícióban. 

Valverde (6)

Fél óra jutott most Fedének. Egy picit felgyorsította a játékot tegnap, illetve a beadása után született a szépítő gól is. 

Vini Jr. (5)

Hazard-t váltotta, és az a csere semmilyen irányban nem változtatta meg a meccs menetét. El lehet dönteni, hogy ez kire nézve nagyobb kritika. 

Mariano (-)

Futott pár métert a pályán tegnap, miközben ment a meccs. A labdával nem találkozott. Lehet, hogy érdemesebb lett volna egy picivel előbb beküldeni, és nem Karim helyére. 

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (3)

Miért? Miért? Miért? Miért? Miért?

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK