Zidane tíz krízise

A Spanyol Szuperkupa küzdelmei előtt vegyük át, milyen nehézségekkel kellett eddig szembenéznie a mesternek.

Sergio Ramos lehetséges klubváltása újabb krízishelyzetet teremtett a spanyol fővárosban. Zinédine Zidane számára azonban ez nem újdonság, visszatérése óta több kritikus ponton segítette át a csapatot.

1.  Összezuhant csapat

2019-ben, amikor a francia mester visszatért a csapathoz, egy teljesen széthullott öltöző került a keze alá. Legelső teendője ennek újjáépítése volt. Az első hónapok nehezek voltak, jelentkezett néhány rosszabb eredmény, de Zidane-nak végül sikerült meggyőznie a játékosokat arról, hogy újra az őket megillető helyre kerülnek.

2. A 2019-es előszezon

A 2019-2020-as kiírás megkezdése előtt semmi sem alakult a francia szakember tervei szerint. Az eredmények nem jöttek és a mutatott játék sem festett idilli jövőképet. Aztán ott volt Gareth Bale ügye is, amikor Zizou nyilvánvalóvá tette, hogy nem számít a walesi szélsőre.

A helyzetet csak súlyosbította az Atlético elleni 7-3-as vereség, ráadásul Asensio is hosszú hónapokra partvonalon kívülre került térdsérülése miatt. „Jó idényünk lesz” – mondta ekkor Zidane. Senki sem hitt neki, de a bajnoki nyitányon azért sikerült legyőzni a Celta Vigót.

Marco Asensio

3. Mindent vagy semmit Isztambulban

A kétkedő hangok a Mallorca elleni verség után újra felerősödtek, a gárda ráadásul két meccsen mindössze egy pontot tudott összekaparni a Bajnokok Ligájában. Az október 22-én rendezett Galatasaray elleni összecsapás így az utolsó szalmaszál volt, amibe kapaszkodni lehetett. Ez sikerült is, az 1-0-s győzelem megmentette Zidane állását.

4. Hazard problémái

A francia szakember mindig is védte Eden Hazard-t, de egyelőre semmi sem alakult jól a belga számára, még mindig nem nyerte el edzője bizalmát. 2021 első hónapjai sok mindenre fényt deríthetnek, köztük arra is, sikerül-e az újfent egészséges szélsőnek állandósítania tagságát a kezdőben.

5. Katasztrofális február

Ugyan a mögöttünk hagyott év elején a csapat megnyerte a Spanyol Szuperkupát, azonban rövidesen 180 fokos fordulatot vett a királyi gárda. A Király-kupában a Real Sociedad, a BL-ben a Manchester City győzte le Zidanékat. Ezt követően a bajnokságban sem termett babér az együttesnek, a Levante és a Betis elleni vereségek után ismét a francia edző állása került a középpontba.

Real Madrid

6. Karantén, visszatérés, bajnoki cím

Júniusban ismét pályára léphetett a Real Madrid, megkezdve a bajnoki cím felé tartó menetelést. A csapat gépként masírozott és végül sikerült is elhappolni az első helyet a Barcelona elől. Mindezt a VAR-ral kapcsolatos viták és a Bale, valamint James Rodríguez jövője körüli bizonytalanságok közepette.

7. Nehézkes rajt az új idényben

A 2020-2021-es szezon kezdetén újra felerősödtek a kétkedő hangok. A Real Sociedad elleni döntetlent követően – mely mérkőzésen meglepő döntéseket hozott Zidane – a szurkolók ismét a francia szakember fejét követelték.

8. Élet vagy halál a Camp Nouban

Két egymást követő vereség után (a Cádiz és a Shaktar ellen) egy harmadik teljesen kaotikus állapotot idézett volna elő – különösen, ha a harmadik gárda a Barcelona lett volna. A csapat azonban összeszedte magát, a mérkőzés 3-1-s madridi sikerrel zárult, így a Mauricio Pochettino érkezéséről szóló hírek rövidesen feledésbe merültek.

Sergio Ramos

9. A kijevi éjszaka

Ukrajnában újfent a Shaktar győzedelmeskedett, a nyomás pedig tovább nőtt Zidane-on. A következő három találkozón a Sevillával, az Atléticóval és a Mönchengladbachhal játszott a csapat, ez pedig nem sok jóval kecsegtetett. A blancók azonban mindhárom összecsapást megnyerték, így a bajnokságban sem álltak rosszul és a BL-ben is a legjobb 16 közé jutottak.

10. Szerződéshosszabbítások

Az elmúlt hónapok jó formája után Zidane tudta, hogy a szerződések okozhatják az újabb galibát. A Celta elleni mérkőzés előtt ezt meg is említette. Ramos hosszabbítása egyelőre kérdéses, ez pedig olyan árnyékot vet az öltözőre, amelyet a francia mesternek mihamarabb el kell űznie, ha irányítása alatt akarja tartani a csapatot.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK