Egytől egyig: Osasuna – Real Madrid (0-0)

A Real Madrid ezúttal a kieső helyen tanyázó Osasunához látogatott a spanyol bajnokságban. Papíron egy könnyebb meccsnek ígérkezett, habár az időjárási körülmények korántsem voltak tökéletesek az előzetes hírek alapján. Mindenesetre kötelező három pontnak ígérkezett ez a találkozó is, lássuk mennyire sikerült megoldani ezt a feladatot.

Csapatok

Real Madrid (4)
A kérdésre itt is a válasz: semennyire. Az utóbbi időben többször sikerült jobb meccset produkálnia a Realnak nehéz ellenféllel szemben (Atletico Madrid, Bilbao, Celta elleni győzelmek), de közben ott vannak a kiscsapatok elleni összecsapásokon (Alaves, Elche, Osasuna) tapasztalható rendkívül gyenge játék. A helyzet ezúttal is ez volt, egyszerűen nem sikerült az ellenfél kapuja előtt dominálni a játékot, helyzeteket kialakítani, mármint a kósza, távolról megeresztett lövéseken és lesszituációkon kívül. A találkozó alatt a Real Madridnak összesen 9 kapura tartó lövése volt, ezekből mindössze 1 volt, ami el is találta a pamplonaiak kapuját. Lehet védekezni az időjárási körülményekkel, csak az a baj, hogy az ilyesfajta találkozókon megy el a bajnokság szépen lassan. A teljesen impotens támadójátékot Zidane megpróbálta még felrázni, a cserék viszont újabb kérdéseket vetettek fel bennem, a helyzet utána sem igazán változott érdemlegesen. Egyértelműen látszik, hogy csapatszinten nem működik a játék, taktikai elképzelés nélkül nehéz lesz bármit is megvalósítani a pályán. A vesztett pontok miatt a csapat jelenleg 1 ponttal van a városi rivális Atletico Madrid mögött úgy, hogy ők három meccsel játszottak kevesebbet jelenleg. 

Osasuna (6)
Sorozatban negyedik találkozójukat zárták döntetlennel, jelenleg a tabella utolsó előtti helyén tartózkodnak, így ez a pont is nagyon fontos lehet számukra a végelszámolásnál. Jól megoldották a feladatot, felállították a védelmi vonalakat, amelyet az ellenfél gyakorlatilag sehogy sem tudott feltörni. A felállt védelemből leginkább csak kontrákkal igyekeztek helyzetbe kerülni, a labda keveset is volt náluk, ám lehetőségek tekintetében méltó ellenfelei voltak a Madridnak.

A meccs momentuma – Havazás (10+)
Csak hogy kisebb humorral kezeljem: nagyobb elégedettséget okozott, hogy először láttam ilyet az utóbbi egy évben, mint a találkozón az összteljesítmény. 

Játékosok

Thibaut Courtois (6)
Az első játékrészben pár alkalommal akadt csak dolga, sikerrel védett egy igen veszélyes bólintást, majd utána a meccs hátralévő részében nem sok megpróbáltatás elé állították az ellenfél támadói. 

Ferland Mendy (5,5)
Mendy továbbra is nagyon gyors, megbízható védekezésben, nagyon jól hozza ki a labdát hátulról hirtelen ritmusváltásokkal, de a támadó harmadban már azért vannak hiányosságok. Sokszor hoz rossz döntéseket elöl, sok az eladott labdája, vannak érthetetlenül rossz lövései. Két-két kulcspasszal, szereléssel és lövéssel fejezte be a találkozót.

Sergio Ramos (6)
Nem hozott mindig jó döntéseket, legalábbis többször hagyta magára Varane-t egy-egy felfutása során, valamint volt egy elég komoly rövidzárlata, amikor szinte üresen kapta az ellenfél csatára a labdát Courtois kapuja előtt, végül nem lett gól belőle szerencsére.  A végén még volt egy gólja, azonban ezt érvénytelenítette a játékvezető les miatt. 

Raphaël Varane (7)
Ezúttal számomra az ő játéka tetszett jobban. Fontos párharcokat nyert meg, jól kezelte az Osasuna nyomását az első játékrészben, valamint rendszeresen kellett fedeznie az üresen maradó jobb oldalt Lucas felfutásai miatt. A meccs végén is volt egy labdaszerzése, amivel gólhelyzetet akadályozott meg. 

Lucas Vázquez (6,5)
Nem volt ez rossz, tekintve csupán azt a tényt, hogy gyakorlatilag jobbhátvéd és jobbszélső is volt egyben, a meccs utolsó harmadára el is fáradt, aminek köszönhetően jöttek az elszórt labdák. A csapat elővette a felállt védelmek elleni szokásos játékát, vagyis a beadásokra építő támadásépítést, ezeknek főszereplője volt Lucas, bár az már kevésbé az ő hibája, hogy a labdái nem igazán találtak társat az ellenfél kapuja előtt – jobbára csak Benzema botorkált arrrafele az ellenfél védőinek gyűrűjében. Két kulcspasszal és hat szereléssel zárta a találkozót. 

Luka Modrić (7)
Luka megint nem okozott csalódást, bár ezúttal ő sem tudta megváltani a világot és nem tudott komoly helyzeteket teremteni. Kereste az ellenfél védekezésében a réseket, de nem igazán tudott a társakkal összejátszani, de közben védekezésben is rendszeresen segítette ki a jobb oldalt. Végül Zidane lecserélte a 75. percben, amit nem teljesen értettem. 

Casemiro (6)
Az első játékrészben több labdaszerzéssel segítette a csapatot és sikerrel akasztotta meg az Osasuna támadásait, utána viszont beleszürkült a mezőnybe. A második félidőben az ellenfél kontráit jól fedezte, támadásban pedig a meccs vége felé egyre jobban tolódott feljebb az Osasuna tizenhatosa irányába, ami már nem igazán az ő terepe. 

Toni Kroos (6)
Elég halovány teljesítményt nyújtott, bár ez jórészt a szerepköréből is adódott. Mostanában megfigyelhető, hogy nagyon sokat lép vissza a Varane-Ramos páros közé, mélyen a védelmi vonalba egy-egy labdakihozatal során, hogy mélységből szervezze a játékot. Ezen a találkozón is ez volt a helyzet: míg Kroos a félpályánál szervezte a játékot, addig Casemiro lépett feljebb nagyon sok alkalommal, így viszont Kroos kreativitása kicsit kiveszett a csapat játékából. 

Marco Asensio (6)
Jól kezdte a találkozót, volt egy gyönyörű labdaátvétele majd egy lövése egyből, viszont védte az ellenfél kapusa. utána kicsit eltűnt a radarról, egy-egy szép megmozdulással vetette észre még magát. Eléggé hektikus a teljesítménye, mert képes előteremteni a lehetőségeket és gólokat szerezni, de valahogy az az ember érzése, hogy ehhez nem a megfelelő poszton játszik a jobb oldalon. 

Karim Benzema (4)
Ez valahogy nem az ő estéje volt, nagyon keveset láthattunk tőle. Szinte végig nagyon egyedül volt az ellenfél kapuja előtt, ami nem könnyítette meg a dolgát, de ez tipikusan az a teljesítmény volt, ami cseréért kiáltott. Ennek ellenére végig a pályán volt, a lesszituációkon kívül pedig nem sok momentumot tudok felidézni tőle.

Eden Hazard (6,5)
A kezdőben kapott helyet a belga és alapvetően ezúttal a jobb játékosok közé tartozott. Szép első érintések és passzok, a támadószekció legdinamikusabb tagja volt, a pálya minden szegletén feltűnt, bár érződött rajta, hogy nem az igazi még. Jól működött együtt Mendyvel, de komolyabb helyzeteket ő sem tudott előteremteni. Nagyon remélem, hogy elkerülik a sérülések, mert jelenleg tőle várom a megváltást a továbbiakban.

Cserejátékosok

Fede Valverde (6)
Jól szállt be, legalábbis kicsit felrázta az állóvizet a sebességével a középpályán, de nem igazán sikerült kibontakoznia. 

Isco (6)
Modrić helyére szállt be a 75. percben, de nem sikerült olyan fokú kreativitást vinnie a játékba, amivel meccset nyerhetett volna a Madrid, de vitt egy kis színt a játékba, ami kész csoda, mert ez sajnos tényleg egy nézhetetlen meccs volt. 

Mariano (-)
Nem volt ez rossz, legalábbis ami a harci kedvet illeti. Egy gyors lövéssel hívta fel magára a figyelmet, végül lesen állította meg a partjelző. Mindössze három labdaérintéssel fejezte be a meccset, kaphatna néha lehetőséget akár a kezdőben is, de tisztában vagyok vele, hogy erre vajmi kevés esély van.

Edzői teljesítmény – Zinédine Zidane (5)
Bevallom, most nem igazán tudom, hogy mi volt a terv erre a találkozóra. A kezdővel egyáltalán nem volt gond, a mutatott játék már annál inkább mutatott hiányosságokat. A támadásépítéseknél nem sikerült a felállt védelmet feltörni – szokásos probléma -, a távoli lövésekre és beadásokra építő taktika pedig korántsem hozta meg a várva várt eredményt. A cseréknél a szándékot értem én, csak a személyi változtatásokat nem igazán, Modrić és Asensio nyugodtan maradhatott volna a pályán végig, míg Benzema teljesítménye egyáltalán nem mutatott jogot arra, hogy pályán legyen. A sokadik elszórt pontokat valószínűleg büntetni fogja az Atletico Madrid, így habár még sok van hátra, nehéz lesz utolérni a városi riválist. 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…