A Real Madrid fektet a legtöbbet a fiatalokba

A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) a labdarúgás kapcsán rengeteg adatot gyűjt a játékosokról, és elemzi is őket, beleértve a teljesítményt, értéket, értékeléseket, és a legutóbbi mérések alapján a Real Madrid vezeti a rangsort az öt topligában, ami a fiatal játékosokba való invesztálást illeti.

A királyi gárda az utóbbi években elkötelezetten kutatta az ifjú tehetségeket. A mögöttünk hagyott pár esztendőben csatlakozott az együtteshez Rodrygo, Brahim, Vinícius és Reinier is, így egyértelműen kijelenthető, hogy a befektetéseknek és a tapasztalt felderítőknek hála a legnagyobb reménységek érkeztek a spanyol fővárosba.

A kutatás azt is megállapította, hogy az öt topliga csapatai közül a Real Madridban játszik a legtöbb fiatal tehetség. A tanulmány az együttesek kereteit vette alapul, valamint a játékosok korát akkor, amikor az adott csapathoz kerültek. Az utánpótlásban játszó tehetségek így nem kerültek bele a számításokba. A kölcsönadott játékosok esetén azt vették figyelembe, hogy hány évesen tértek vissza kenyéradójukhoz.

Rodrygo

Végezetül összehasonlítottak mind a 31 bajnokságot, mely az UEFA-hoz tartozik. A királyi gárda így is a negyedik helyen szerepel a csapatok között, az átlagéletkor 22,2 év. A képzeletbeli dobogóra a CSZKA Moszkva (21,4), a DAC (21,7) és a Heerenveen (22,1) állhatott fel.

Vezető szerep a fiatalok bevonásában

A tanulmányból kiderül, hogy az öt topliga (Anglia, Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország) csapatait figyelembe véve a Real Madrid áll az első helyen. A második pozícióban hajszálnyira lemaradva a Lipcse együttese áll (22,3 évvel), a német csapatot pedig az OGC Nice követi (22,5). Angliában a Tottenham vezeti a rangsort 23,9-es átlagéletkorral, míg Olaszországban a Milan tölti be ezt a pozíciót (24,3).

Vini Jr.

A táblázat alsó felén azok a csapatok találhatóak, melyek nem, vagy alig számítanak fiatal tehetségeikre. Spanyolországban az Elche áll az utolsó helyen (27,8), Olaszországban a Benevento gárdája (28,1), a Premier League-ben a West Bromwich Albion (26,5) tölti be ezt a pozíciót, Franciaországban a Montpellier (26,1), Németországban pedig az Union Berlin (26,0).

A spanyol bajnokságot figyelembe véve a Barcelona áll a második helyen, ami a fiatalok alkalmazását illeti, az ő átlagéletkoruk 23,4 év, ezzel 31. helyen állnak a globális rangsorban. A katalán együttes kicsivel marad csak el a Bayern Münchentől, így kijelenthető, hogy a nagy európai klubok egyre többet fektetnek a jövő labdarúgóiba – a riválisok kárára.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK