Egytől egyig: Real Madrid – Celta Vigo (2-0)

Nehezebbnek ígérkezett, mint az Elche elleni mérkőzés, itt mégis sikerült behúzni a három pontot, ezzel ideiglenesen vezeti a spanyol bajnokságot Zinédine Zidane gárdája. Az új év első meccse után viszont jöjjön is az esztendő első értékelője. Íme!

Csapatok

Real Madrid (8)
Hogy az előző cikkben tett kijelentésemre utaljak, az unalmasan csordogáló kispatak ezúttal kilépett a medréből… Ez egy összetett, összességében igen jó teljesítmény volt a csapattól, talán az idény eddigi egyik legjobbja. Volt min kozmetikázni az Elche elleni csalódást keltő eredményt követően, de szerencsére jól reagált a stáb és a játékosok is. Az első félidő közel tökéletesre sikeredett, a vendégek mindössze egy komolyabb helyzetet tudtak csak kialakítani, míg madridi oldalon azért érkezett két gól is. Nem mondom, hogy a támadósor ellenállhatatlan játékot produkált, de ezúttal legalább eredményes volt, köszönhetően a két szélső jó meglátásainak és befejezéseinek. Amit mindenképp ki kell emelni, az a letámadás, amit tegnap 90 percen keresztül alkalmazott kíméletlenül Zidane csapata: a középpályások és a támadók piócaként ragadtak a Celta térfelén az ellenfél játékosaira, amikor ők épp labdát akartak tartani. Ennek a jól megkomponált presszingnek a legtöbb esetben meg is lett az eredménye, hiszen vagy labdaszerzés következett, vagy a hazaiak vétettek hibát a nyomásgyakorlás következtében. Ismét ki lehet és ki is kell emelni a középpályát, valamint a védelmet, hiszen mindkét csapatrész kőkemény melót tett bele ebbe a meccsbe. Összességében elégedettek lehetünk, már csak az egyensúlyt kellene megtalálni valahol a bűn rossz, valamint az effajta jó teljesítmények között.

Celta Vigo (5)
Látszólag nem nagyon tudtak mit kezdeni a tegnapi Real Madriddal, főleg a hazaiak letámadásaival. Hiába volt náluk többet a labda, a saját térfelükről nagyon ritkán tudták azt úgy kihozni, hogy el is jussanak az ellenfél kapujáig. Nem jelentettek igazi veszélyt ellenfelük tizenhatosa körül, ami nagyban volt köszönhető Aspas gyenge játékának, majd később a sérülésének is. Mindössze két olyan helyzetük volt, amiből gól születhetett volna, ám ezeknél a hazaiak még időben közbe tudtak lépni. Az mindenképp rossz előjel számukra a jövőt tekintve, hogy Aspas és Nolito is megsérült.

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Nacho (9)
Sokat gondolkodtam, hogy kit válasszak, hiszen volt több kiemelkedő teljesítmény is, de végül Nacho lett a befutó, meg is magyarázom, hogy miért. Véleményem szerint neki volt a legnehezebb dolga, hiszen egyrészt a kapitány helyét kellett átvennie, másrészt ezt úgy várták el tőle, hogy a kezdőcsapat tagjai közül messze ő rendelkezett a legkevesebb játékperccel. Két mentése is volt a gólvonal közelében, egyiket az első félidő legelején, a másikat a mérkőzés legvégén mutatta be, két gólt is megakadályozva ezekkel. A győzelem és a lehúzott roló tekintetében mindkettő nagyon fontos volt, hiszen ez volt a vendégek két legkomolyabb próbálkozása. Ezen felül is jó, magabiztos játékot mutatott be, egy szavunk sem lehet rá.

Thibaut Courtois (6)
Nehéz értékelni a teljesítményét, hiszen túlságosan sok dolga azért nem volt. A meccs elején egyszer találta szemben magát Aspasszal, aki sikeresen átemelte a kivetődő belgát, ám a Nachónál említett okot miatt gól nem született az akcióból. A meccs hátralévő részében bravúrra nem volt szükség a hálóőrtől. Az külön megnyugtató volt, hogy kifutott a második félidőben is a pályára, hiszen az első játékrész lefújását követően bicegve ballagott az öltözőbe.

Dani Carvajal (7)
Két labdaszerzés, három felszabadítás, és egy “majdnem gól” a neve mellett. Kár, hogy kapáslövése elkerülte a kaput, szép találat lehetett volna. 85 percet tölthetett a pályán, amit a tőle megszokott módon robotolt végig a jobb oldalon, jól megértve és megértetve magát Lucas Vázquezzel. Begyűjtött egy sárga lapot is, így az Osasuna elleni meccset biztosan kihagyja. Extrának nem extra, de összességében jó teljesítmény a spanyoltól.

Raphaël Varane (7,5)
Ezúttal – valamilyen csodával határos módon – nem sínylette meg Ramos hiányát, és bár vezérnek továbbra sem nevezhető, mégsem nyújtott bizonytalan teljesítményt a kapitány távollétében. Övé volt hátul a legtöbb felszabadítás (szám szerint 8), és néhány eladott labdától eltekintve egészen jól végezte dolgát.

Ferland Mendy (7)
A szokásos, megbízható teljesítmény a franciától, extrákat és a csillogást mellőzve. A védekezésére nem lehet panasz, most is nagyon nehéz volt elmenni mellette, támadásban viszont meglehetősen keveset nyújtott. Volt egy lövése, ami elkerülte a kaput, illetve még egy, ami valami olyan röppályát írt le, amilyenre még Roberto Carlos sem volt képes – az más kérdés, hogy ebből bedobás lett.

Casemiro (7,5)
A mérkőzés elején megijedtem, mert több labdát is elszórt, és féltem, hogy a végén ennek még megisszuk a levét. Szerencsére nem így lett. Játéka feljavult az idő előrehaladtával, végül övé lett a legtöbb labdaszerzés is. A támadások kialakításánál nem ő volt a legfontosabb tényező, de a második találatban a passzával azért így is nagy szerepet vállalt. Elengedhetetlen volt továbbá a letámadásokban, amikben ugyan nem ő vállalta a nyomásgyakorlást, viszont ő várta a labdát, amikor a vendégek nagy nehezen átjutottak az ellenfél térfelére.

Toni Kroos (8,5)
Egy újabb kiváló teljesítmény a német gépezettől, csak azt sajnálom, hogy ezúttal nem sikerült kipókhálóznia a Celta kapuját. Sokat segített viszont a védekezésben, ő volt az egyik kulcsszereplője a letámadásoknak, gyakorlatilag a meccs végéig fáradhatatlanul próbálta nyomás alatt tartani az ellenfél játékosait a vendégek labdakihozatalainál. Ezen felül adott egy zseniális labdát Benzemának, és csak. francián múlt, hogy abból a passzból nem született gól.

Luka Modrić (9)
Ellenállhatatlan az a játék, amivel megörvendeztet bennünket mérkőzésről mérkőzésre ez az apró horvát zseni. Nagy esélyes volt a meccs legjobbja címre, a szerkesztőség őt szavazta meg a legjobbnak a meccs után is, ám az én választásom végül Nachóra esett, a fenti okok miatt. Ettől függetlenül viszont el kell ismerni, hogy a pályán lévők közül ismét a horváté volt az a játék, ami a képernyő elé csalogatja a nézőket. A szép elemek mellett sikerült nagyon hasznosakat is becsempésznie játékába: a második gól konkrétan neki köszönhető, vagyis az ő labdaszerzésének, hiszen az egész akció abból indult. Krooshoz hasonlóan neki is rendkívül fontos szerepe volt a presszingben, valami brutális mennyiségű futást pakolt ebbe a meccsbe. Ja, igen, 35 esztendősen, az új szerződésére várva…

Marco Asensio (8,5)
Hosszú-hosszú idő után először láthattunk egy igazán jó teljesítményt a spanyoltól, aki ezúttal a bal oldalon jutott szóhoz. Két találatban is oroszlánrészt vállalt, hiszen az egyiket ő készítette elő egy kiváló emeléssel, míg a másikat ő maga szerezte. Ezúttal végre nemcsak a kockázatmentes passzokat vállalta be, hanem megpróbált belecsempészni valami extrát is a csapat játékába. Ha ezt a formát tartani is tudná, akkor Hazard igen nehéz helyzetbe kerülne.

Lucas Vázquez (9)
A mindenki által leírt Lukács hetek óta olyan teljesítményt nyújt a pályán, ami egyértelműen egy új szerződésért kiált. Mi több, jelenleg csapata egyik legfontosabb játékosa, hiszen ebben az idényben ennyire kiegyensúlyozottan senki sem volt még képes így teljesíteni a jobb oldalon. Rá is igaz, ami Asensióra, a csapat mindkét találatában főszereplő volt. Fontos szerepe volt továbbá a letámadásokban is, fáradhatatlan munkájának meg lett az eredménye.

Karim Benzema (6)
A támadóhármas tagjai közül a legkevésbé aktív és eredményes játékos volt. Sőt, önmagához képest is az elmúlt hetekben nyújtott leggyengébb produkciója volt ez a franciának. Nem volt kifejezetten aktív az összjátékokban sem, valamint több labdát is veszített olyan helyzetben, amiből veszélyt lehetett volna teremteni az ellenfél kapuja előtt. Kroos labdáját egy jó formában lévő Benzema szinte biztos, hogy gólra váltotta volna, de tegnap ez sem jött neki össze. Cseréje már sokkal korábban indokolt lett volna.

Cserejátékosok

Eden Hazard (6)
15 perc jutott neki. Látszott, hogy szeretne bizonyítani, de ez ezúttal sem jött össze neki, ami a meccs ezen késői szakaszában nem csak az ő hibája.

Fede Valverde (-)
Öt perc azért, hogy próbáljon meg visszaszokni a pályára…

Vini Jr. (-)
Öt perc, semmi említésre méltó.

Ødegaard és Mariano végre kiszabadultak a pincéből. A norvég némileg több időt kapott a levegőn és a reflektorok fényében, míg Mariano volt most az a szerencsés, akinek a hosszabbítás perceiből jutott egyetlen darab, vegye azt is megtiszteltetésnek… Nem mondhatja, hogy nem kapta meg a lehetőséget, élni viszont nem tudott vele… Jöhe újabb néhány hét a büntiben. 

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (8)
Jól összerakta a csapatot, jól tervezte meg, a játékosai pedig jól hajtották végre a letámadásokat, ami a győzelem egyik kulcstényezője volt. Valahogy mindig összejön neki egy ilyen jó meccs a nagyobb blamák után, és ezúttal sem a levegőbe beszélt, amikor azt mondta, hogy ez a meccs jó alkalom arra, hogy az Elche elleni rossz teljesítményt felejtetni tudják. Megtették. A cseréit viszont egyszerűen nem tudom hová rakni. Gyakorlatilag borítékolható, hogy a 75. perc előtt senki sem érkezik, az viszont tényleg felháborító, hogy azok a játékosok, akiknek időre lenne szükségül, alig kapnak még 5 percet is a pályán. Mariano beküldését nem is említve, hiszen ezek az 1 percek sokkal inkább károsak egy játékos idegrendszerének, mintsem hasznosak. Hiába hangoztatja, hogy minden játékosa fontos, a 14-es magon kívül a keret egyetlen tagjában sem bízik annyira, hogy játszassa is. Pedig tegnap igazán lehívhatta volna a gyengén játszó Benzemát, megadva a lehetőséget IDŐBEN Marianónak vagy éppen Jovićnak – utóbbi remélhetőleg távozik kölcsönben egy olyan helyre, ahol fejlődni is tud.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…