Egytől egyig: Eibar – Real Madrid (1-3)

Nem a legkönnyebb helyszínen kellett ezúttal helytállnia a csapatnak, és bár voltak nehezebb, keményebb pillanatok, végül sikerült elhozni a három pontot az Ipurúából. A srácok már megtették, ami tőlük telt, most mi jövünk az értékelésekkel. Pontokra felkészülni, indulunk!

Csapatok

Eibar (5,5)
Láthatóan nem nagyon tudtak mit kezdeni Mendilibar fiai a vendégek játékosaival és játékával az első 45 perc során, de a szünet után – köszönhetően annak is, hogy a madridiak két sebességfokozattal visszább kapcsoltak – némileg összeszedték magukat és sikerült veszélyeztetniük is. A 80. perc után közel sem volt biztos, hogy pont nélkül fejezik be a meccset, de végül – szerencsénkre – nem sikerült begyötörniük az egyenlítő találatot. Az egyetlen szerzett góljuk viszont szépségdíjas, Kike García tekerését valószínűleg az idény végi összefoglalókban is mutogatni fogják – piszkosul jól eltalálta.

Real Madrid (7,5)
Egy nagyon erős és látványos első félidőt hozott le a csapat, sokszor olyan játékelemekkel és meglátásokkal, amikre az őszi idény során csak nagyon-nagyon elvétve volt eddig példa. Meg is jegyeztem, hogy ilyen meccsünk nem nagyon volt még, aztán jött a törvényszerű kiengedés a második félidőben. Ott már ismét találkoztunk hajmeresztő megoldásokkal, volt egy olyan időszaka is a mérkőzésnek, amikor közel sem lehettünk biztosak a három pont begyűjtésében. Ha a meccs egészét tekintem, akkor ki kell emelnem a támadóhármast, amely tagjai egyenként és együtt is nagyon jól működtek, illetve meg kell említenem pozitív értelem a középpályát is. A védelemnek azért voltak olyan megoldásai, melyek láttán fogtam a fejem, de ha majd megnézzük a játékosokat egyenként, akkor azért itt is találhatunk pozitívumokat. Összességében egy jó meccsen vagyunk túl, de sokkal jobban tudnám értékelni, ha sikerült volna időben eldönteni és lezárni a mérkőzést. Az első félidő viszont az ősz egyik legjobb 45 perce volt, ez nem kérdés.

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Karim Benzema (9)
Nem nagyon marad kérdés, ha egy játékos a csapata három találatából mindháromban főszerepet vállal. Az elsőt ő szerezte, a másodikat és a harmadikat pedig ő készítette elő. Az ellenfél térfelének gyakorlatilag minden egyes szegletében feltűnt, nagyszerűen kapcsolódott a társakkal, bőven kivette a részét az összjátékokból. Ami még szembetűnő, hogy kiemelkedő fizikai állapotban van, nem egy olyan sprintje volt, ahol nagyon csúnyán megverte az ellenfél valamelyik védőjét, valamint a meccs utolsó szakaszában is felvette a harcot bárkivel. Sokadvirágzását éli a sérülése óta, jelenleg a csapat legfontosabb játékosa a támadóharmadban, aki nélkül a Real Madrid arculata is teljesen megváltozik.
U.i.: a 10 pontot csak akkor húztam volna be neki, ha nem fejeli olyan csúnyán mellé Modrić zseniális labdáját… 

Thibaut Courtois (7,5)
Megoldhatatlan feladatok elé nem állították a hazaiak, viszont amikor szükség volt rá, akkor magabiztosan helytállt a vonal előtt. Összesen három alkalommal kellett játékba avatkoznia, kisebb bravúrokat bemutatva. Kike García góljánál egyszerűen tehetetlen volt, de azt a lövést maximum akkor foghatta volna, ha kétszer ekkorára nő – pedig már így sem kicsi.

Dani Carvajal (7)
A visszatérése óta talán ez volt a leggyengébb meccse, ám ez közel sem jelenti azt, hogy igazán rosszul, vagy ténylegesen gyengén játszott volna. A pontossággal és a hatékonysággal voltak problémái, ez meglátszik a passzmutatóján is: átadásainak alig 75 százaléka talált csak társat, tehát ezúttal a beadásai sem ültek úgy, mint az előző meccseken. Védekezésben viszont ő szerelt a legtöbbet, labdaszerzések tekintetében is a legjobbak között volt a csapat tagjai közül.

Raphaël Varane (7)
Most ismét a jobbik arcát mutatta. Nem tudom-e egy nála ez mitől függ, talán a páros és páratlan napok, esetleg hetek, vagy ő is egy dobókockával dob a meccsek előtt, és az eredménytől függően dönti el, hogy épp van-e kedve… Mindenesetre most a jobbik Varane-t láthattuk. A levegőben verhetetlen volt, övé a legtöbb felszabadítás is, viszont negatívum, hogy több visszaszerzett labdája is az ellenfélnél kötött ki a felszabadítást követően. Az Eibar utolsó nagy helyzeténél is szépen végignézte, ahogy Ramos megpróbál utolsó erejével is hátrasprintelni. Ezeken kívül rendben volt, komolyabb hibát ezúttal nem vétett.

Sergio Ramos (7,5)
Egyrészt haragszok rá, mert volt egy olyan csúnya eladott labdája, ami ezen a szinten büntetendő, ám szerencsénkre a hazaiak nem éltek a kapitány kínálta lehetőséggel. Aztán ott volt az könyökös is, amiben bár semmiféle szándékosság nem volt, mégis biztos vagyok benne, hogy ezt is napokig hallgathatjuk majd – erről viszont nem tehet. Ugyanakkor, a meccs végén, 1-2-es vezetésnél akkorát mentett becsúszva, hogy minden mást meg tudok neki bocsátani. Pontszámokban nem tudom nagyon elengedni, de gyakorlatilag ő tette lehetővé, hogy be lehessen biztosítani a győzelmet, és ne egy ponttal kelljen visszautazni Madridba.

Ferland Mendy (7,5)
Nemcsak Ramosnak, hanem neki is volt egy nagy mentése, igaz, az még az első félidőben jött – az érdemeiből viszont ez mit sem von le. Emellett volt egy igen komoly centerezése a kapu elé, amiről Lucas csak centikkel maradt le. Energikusan, jól játszott, jól megértették egymást Rodrygóval is. A második félidőben egy picit ő is visszafogottabb volt viszont.

Casemiro (6,5)
Nem ez volt a brazil tank legerősebb idei meccse, erős közepes teljesítményt nyújtott csak. A pofozkodásokba most is belement, ám ezúttal sajnos volt olyan is, amikor a hóhért akasztották, így neki fájt jobban. Labdaszerzésekben ezúttal nem hozott kiemelkedőt, passzokban pedig több ízben is pontatlan volt.

Luka Modrić (9)
Egy szóval összefoglalva: zseniális. Mint a legtökéletesebben megkomponált remekmű. Úgy, ahogy van, ez az ember egyszerűen zseniális. 35 éves, de úgy játszik, mintha legalább tíz esztendővel fiatalabb lenne. Ellenállhatatlan megmozdulások, leheletfinom testcselek… külsővel úgy passzol, mint más belsővel sem. Öröm volt nézni a játékát. Nagyszerű labdát varázsolt Benzema fejére – erről már kicsit feljebb is volt szó -, és kíméletlenül bebombázta a kapuba a francia passzát. Megérdemelte ezt a találatot, és megérdemel minden dicséretet. Ennyi idősen zsinórban tizedik alkalommal kezdhetett a világ legnagyobb klubjában, ráadásul nagyszerűen is játszott… más ilyenkor már Katarban próbál levezetni.

Toni Kroos (8)
Nemcsak a horvát középpályás, hanem német kollégája is kifejezetten jó meccsen van túl. Kroos nagyban hozzájárult a középpálya uralásához, de emellett meg-megvillantotta átlagon felüli passzképességeit is: egyszer Benzemát ugratta ki, ám a francia lesen volt, egyszer pedig Rodrygót egy igazán kiváló passzal, ám a brazil nem tudta gólra váltani a ragyogó labdát. Megesett vele viszont egy óriási szégyen: csak 89,5 százalékos pontossággal passzolt, aminél aligha van lejjebb…

Lucas Vázquez (8)
Nagyot ment, nagyot harcolt, nagyot hajtott. Nem kérdés, ez a srác jelenleg az új madridi szerződéséért dolgozik, ez érződik is minden egyes megmozdulásán. Lucas a csapatért él és lélegzik, az ereiben a vér is habfehér, ez nem kérdés. Bármennyire is ekézték, ekéztük őt az elmúlt hónapokban, nem lehet szó nélkül elmenni amellett a teljesítmény mellett, amit most már hetek óta lerak az asztalra. Az óriási mezőnymunkája mellett most főszerepet vállalt Modrić góljában, hiszen a vonal mellett ő harcolt meg a labdáért és szerezte azt meg Benzemának, majd a meccs végén egy gyönyörű kényszerítő után gurított okosan a hosszúba. Amiért dádá jár, az az, hogy az ő eladott labdájából jött össze Kike García szépségdíjas találata. Mos viszont ez is belefért. Le a kalappal előtte.

Rodrygo (7,5)
Lehet, hogy kevesebb lendület van benne, mint Viníciusban, viszont annál több szorult bele kreativitásból, térlátásból, pontosságból és helyzetfelismerésből. Jól jelzi ezt hétről hétre a teljesítménye, és ezúttal sem vallott szégyent. Leheletfinom átadással hozta helyzetbe Benzemát a meccs elején, aminek köszönhetően hamar sikerült megszerezni a vezetést. Ezen kívül is voltak szép és kiváltképp hasznos megoldásai. Csak azt sajnálom, hogy Kroos labdáját a kapusba rúgta, ott illett volna gólt lőni, ráadásul középen is lett volna érkező. Na majd a rutinnal érkeznek a még jobb megoldások… ebben a gyerekben bőven van fantázia.

Cserejátékosok

Valverde (-)
Bejött, szerelt egyet, majd megrúgták, aztán lefújták a meccset. Minden bizonnyal a kezdőcsapatban lesz a következő meccsen.

Asensio (-)
Nem az ő idénye, pedig a lehetőséget rendre megkapta és meg is kapja a mai napig is. Most sem sikerült emlékezeteset alkotnia. Azért a szabadrúgásért kár, beakadhatott volna.

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (7,5)
A pacsi leginkább azért jár neki, mert nagyon-nagyon mélyről sikerült visszaküzdenie magát és csapatát, a (jogos) kritikák kereszttüzében – tetszik, hogy sikerült rendet tennie a fejekben. Az is tetszik, hogy a csapata végre életjeleket ad és csempész némi kreativitást is a játékba – reméljük, hogy ez nem csak a mézes madzag… Érzésem szerint jól meccselt, a kezdőcsapata indokolt és érthető volt, ahogy a cseréi is. Lehet, hogy keveset cserélt, de a meccs egészen az utolsó pillanatokig nem zárult le, és nem tudnék olyan opciót mondani, amivel igazán jól bele tudott volna nyúlni a meccsbe, vagy esetleg hamarabb le tudta volna zárni azt. Nagy túlélő, az egyszer biztos.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK