Könyvbemutató: Cristiano

Az elmúlt időszakban az Inverz Média, penamadridista.hu Facebook-oldalán és Instagram-oldalán zajló játékában megnyerhető volt egy Cristiano Ronaldo történetét bemutató kiadvány, a „Cristiano” című könyv. Az alábbi írásban a szerzők mutatják be a portugál legendáról szóló kötet tartalmát.

Nem túlzás azt állítani, hogy amióta Cristiano Ronaldo elhagyta a királyi klubot, Real Madrid-szurkolók milliói „sírják” őt vissza. Ez nem véletlen, hiszen közel egy évtizeden át meghatározta a csapatot, amely az ő főszereplésével sikert sikerre halmozott: többek közt négyszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját. Ronaldo legendává vált Madridban, játéka pótolhatatlan, hihetetlen rekordjait talán senki nem tudja túlszárnyalni a jövőben.

A klasszis pályafutásáról és életéről már több könyv is megjelent, azonban egy átfogó, Cristiano személyét több aspektusból megvilágító, gazdagon illusztrált, igazán exkluzív kötet ezidáig váratott magára. Ezt valósította meg Inverz Media idén. A kiadó korábban már több ízben foglalkozott a blancókkal, elég csak a Tizedszer Európa futballtrónján vagy a Real Madrid legendái című kötetre gondolni. (Ezeket annak idején szintén több szerencsés szurkoló is megnyerhette a penamadridista.hu-n keresztül.)

Cristiano RonaldoA fotót az Inverz Média engedélyével tettük közzé a cikkben

A Cristiano című könyv szerkesztői előtt két célkitűzés lebegett: egyrészt a Ronaldóval kapcsolatos rengeteg hírt, információt, állítást, interjút és történést izgalmas és olvasmányos formába „önteni”, másrészt mindezt látványosan, a legjobb fotókkal tálalni. A könyv paramétereit tekintve A/4-es méretű és 224 oldalas, így valóban mindenre jutott elegendő hely. Elég csak annyit megjegyezni ezzel kapcsolatban, hogy több mint 200 fotó mellett egy átlagos sportkötetnél jóval terjedelmesebb a szöveg mennyisége is. A fotók kiválasztása több héten keresztül zajlott, a PuzzlePix képügynökség segítségével olyan fotókhoz is hozzájutott a kiadó, melyek kuriózumnak számítanak.

A könyv stílszerűen hét fejezetet tartalmaz, bemutatva a világ legjobb hetesének elképesztő történetét.

Az első fejezet a jelenben indul. 35 éves korára Ronaldo szinte mindent elért: a lába előtt hever a világ, sikeres, gazdag és befolyásos, a legnépszerűbb hírességként százmilliókra van hatással, aki a futball mellett elképesztő birodalmat épít. Kiderül, hogy az elmúlt években hogyan lett a multicégek kedvence, a közösségi oldalak királya és a CR7 márka megálmodója. Nem elég, hogy saját múzeuma van, szobrot állítottak neki, valamint Madeira repülőterét is róla nevezték el, még a washingtoni Fehér házban is ő volt az egyik téma a Trump elnök és a portugál elnök között lezajlott találkozón.

Ahhoz, hogy megértsük a Cristiano-jelenséget, vissza kell utazni a múltba. Honnan jött, milyen családból származik? Talán nem annyira köztudott, hogy afrikai gyökerei is vannak, egyesek szerint ezért olyan atletikus, hiszen hasonló izomrostokkal rendelkezik, mint a fekete sprinterek. A szülei megjárták a poklok poklát: imádott édesanyja, Dolores korán árvaházba került, édesapja, Dinis egy háború szörnyűségeit túlélve lett az alkohol rabja, ami korai halálát okozta. Az Aveiro család legkisebb gyermeke ebből a közegből emelkedett fel, s lett a madeirai klubok, majd a lisszaboni Sporting legnagyobb ígérete.

Cristiano RonaldoA fotót az Inverz Média engedélyével tettük közzé a cikkben

Cristiano 18 évesen nem csak klubot, országot is váltott, és a Manchester United játékosaként, Alex Ferguson kezei között formálódott a világ egyik legjobb játékosává. Aranylabdásként, rekordösszegért szerződött Madridba, a könyv részletesen feleleveníti ezen időszakát: a beilleszkedését, a feszültségekkel terhelt Mourinho-érát, a Tizedik és a további BL-címek, bajnokságok, kupák elhódítását, a Benítezzel szembeni ellenszenvét, a Zidane-nal kötött szövetségét, valamint a Juventushoz történő távozása körülményeit.

Egy teljes fejezet szól Ronaldo profizmusáról, melyből kiderül, hogy a maximalizmusáról és elkötelezettségéről híres klasszis mit tett gyerekkorától napjainkig, hogy csúcsformában játszhasson.

Portugália hőseként Cristiano a sikertelen évek után diadalra vezette a nemzeti tizenegyet, valóra váltva egy ország régi álmát – 2016-ban az Európa-bajnokságot, három évre rá a Nemzetek Ligáját nyerték meg. Hosszú és göröngyös utat kellett megtennie, mire a válogatottal is felért a csúcsra.

Védhetetlen bombák, felhőfejesek, sarkazások, a hulló falevél és az a bizonyos ollózás, amitől mindenkinek leesett az álla. A klasszis pillanatok című fejezet pályafutása legnagyobb góljainak történetét meséli el, gyönyörű képek kíséretében.

Cristiano
A fotót az Inverz Média engedélyével tettük közzé a cikkben

A könyv zárásaként Cristiano pályán kívüli élete tárul fel. Mindennapjai legfontosabb szereplői bukkannak fel: a család, a szerelme, a gyerekek és a barátok. Kiderül, hogyan él világ leggazdagabb futballistája és milyen ember is ő valójában. 

A Cristiano című könyv kapható a könyvesboltokban, kedvezményes áron az Auchan és a Tesco üzleteiben, valamint december 20-ig akciósan, ingyenes házhoz szállítással, ajándékkötettel (Iker Casillas – Szent kezek) a www.inverzmedia.hu oldalon.

Írta: Fűrész Attila – Inverz Média

Forrás: Inverz Média
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK