Egytől egyig: Real Madrid – Athletic Bilbao (3-1)

A főnixmadár mintájára feltámadó Real Madrid egy újabb nagyon fontos bajnoki meccs elé nézett - egy esetleges három pont megszerzésével a királyi gárda átmenetileg a tabella élére ugorhatott volna. Ezt meg is tette a csapat, egy rendkívül szervezett játékkal, pár kimagasló egyéni teljesítménnyel. Jöjjön a szokásos értékelés, továbbra is szubjektív módon.

Csapatok

Real Madrid (7,5)

Mindent összevetve egy jó mérkőzést zárt a királyi gárda, ha csak az eredményt nézzük, akkor mondhatjuk, hogy simán nyert a Real Madrid, de a látottak mást sugalltak. Habár a Madrid végig a kezében tartotta a mérkőzést, volt két olyan hiba, amelyek könnyen semmissé tehették volna a 90+ percnyi kemény munkát. A védelem a két szituációtól eltekintve többnyire jól muzsikált, a középpályán Kroos és Modrić ismét hozta a tőlük már megszokott magas színvonalat, míg a támadó harmadban Luca állhatatos munkájához Karim zsenialitása párosult. Úgy érzem, hogy sok hasonló meccsünk volt a tegnapihoz, amikor rendszerszinten uraltuk az egész meccset, ám nem jött meg az áttörés. Tegnap szerencsére azok a játékosok, akik meg tudják teremteni a különbséget ilyen szituációkban, brillíroztak, így rendkívül fontos három ponttal gazdagodott a csapat, amellyel holtversenyben az élre ugrott a tabellán.

Athletic Bilbao (6,5)

A Bilbao is jó meccset zárt véleményem szerint, annak ellenére, hogy szinte a játék összes elemében alárendelt szerepet játszott. Az első 13 percben magasan letámadtak a pályán, majd amikor nem sikerült visszaszerezni a labdát, akkor Williams kivételével az összes játékosukkal védekeztek. Ez nagy kellemetlenséget okozott a Madridnak, hiszen láthattuk korábban, hogy egy jól kivitelezett magas letámadással olykor zavarba lehet hozni a blancók védelmét, továbbá a betömörülő védekezés szintén nagyon nagy nehézségeket okoz idén. Ezeket figyelembe véve egy még nehezebb meccs elé nézett volna a királyi gárda, ám Raúl Garcia úgy döntött, hogy 13 perc neki bőven elég volt a játékból. Nem hibáztathatjuk, későre járt már, biztosan ment az ismétlése a WWE Smackdownnak, nem késhette le. A piros lapot követően annyi változott, hogy a baszkok feladták a magas presszinget, illetve védekezésben már Williams is teljesen hátra lett vezényelve. Innentől kezdve az volt a céljuk, hogy kemény, harcos játékkal nullán tartsák a Madridot, és azzal a maximum egy-két lehetőséggel minél jobban éljenek. Ezt a taktikát majdnem tökéletesen kivitelezték, ám pár játékos egyéni zsenialitása a fővárosi gárda felé billentette a mérleg nyelvét.

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Benzema (8,5)

Picit szembe megyek itt a szerkesztőség véleményével, hiszen a meccs utáni szavazáson magasan Courtois lett a legjobb, ami azt illeti, egyedül én szavaztam Karimra, de sokat gondolkoztam Modrićon is. Őszintén szólva mindhárman megérdemelnék ezt a kitüntetést, számomra azért a francia nyer egy hajszállal, mert az egész meccsen kiemelkedőt nyújtott. Folyton megjátszható volt, visszazárt sokszor a saját térfelére, gyönyörű egyéni megmozdulásokat is véghez vitt – gondoljunk csak az első félidős szambájára – és természetesen a két góljával elhozta azt a nagyon sokat érő plusz két pontot is a csapatnak. Utolsó gólja rendkívül hasonlított a 2014-es, Barcelona elleni találatára. Cristiano távozása óta ihletett formában játszik, igazi vezére lett a csapatnak, reméljük a jó formája sokáig kitart. 

Thibaut Courtois (8,5)

Courtois-tól már szinte elvárjuk, hogy minden meccsen legalább legyen egy életmentő védése. A mai meccsen volt kettő is, az első után a kipattanót értékesíteni tudta Capa, a második pedig hozott nekünk két pontot. Megérdemli, hogy a meccs legjobbja legyen, de számomra Karim egész meccsen nyújtott teljesítménye most jobban rezonált, mint a két nagy védés. 

Dani Carvajal (8)

A védelem legjobb tagja volt a spanyol jobbhátvéd, mind védekezésben, mind támadásban kivette a részét a munkából. Volt az első félidőben egy szép mentése, illetve nem mehetünk el a tűpontos gólpassza mellett sem. Lucasszal remek párost alkotnak a jobboldalon, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az egész csapat játéka feljavuljon az elmúlt meccseken.

Sergio Ramos (6,5)

Túl sok dolga nem akadt Ramosnak, a piros lap után sokszor lépett fel a támadásokkal, melyekkel tudott zavart okozni a baszk védelemben. A bekapott gólnál csúnyán megfutották, ám nem csak az ő számlájára lehet írni azt a találatot. 

Raphaël Varane (7)

Neki sem volt sok dolga, de ami akadt, azt jól oldotta meg a francia. Ha a bekapott gólnál előbb észleli a Ramos kilépése miatt keletkezett üres teret, akkor talán hamarabb oda tudott volna érni Capára, és már az első lövést blokkolni tudta volna. 

Ferland Mendy (6)

A tavalyi szezon mantrája volt, hogy előre nem sokat mutat a francia, viszont hátul beton. Idén az offenzív hozzájárulása maradt a megszokott, ám hátul elkezdett hanyatlani. A Bilbao utolsó helyzeténél Mendy teljesen felesleges magas letámadása miatt tolódott el a védelem. A 92. percben, emberelőnynél, egy teljesen veszélytelen helyzetben ez a döntés majdnem két pontjába került a csapatnak. Az ilyeneket nagyon gyorsan el kell felejtenie.

Valverde (6)

Nem sikerült olyan emlékezetesre a visszatérése. Nem játszott rosszul Fede, de a jó sem itt kezdődik. Zidane nem a hiányzó Casemiro helyére rakta be az uruguayit a mágnesestáblán, hanem szinte második csatárnak. Ødegaard helyén focizott az egész meccsen, de nem feküdt neki ez a szerepkör. El volt zárva társaktól, kevésszer ért labdához, egy kulcspassza volt összesen. Amikor sikerült bekapcsolódnia a támadóharmadban a játékban, akkor rendre veszélyes helyzeteket tudott kialakítani a csapat, az első gól elött is ő tette tovább a labdát Vininek. A cseréje időszerű volt, a helyére beálló Isco jobban el tudta látni a poszthoz illő feladatokat.

Luka Modrić (8,5)

Már kifogytunk az összes jelzőből, amivel illetni lehet a horvát karmestert. Újabb remek teljesítmény, a fáradás apró jeleit sem mutatja egyelőre. Neki Casemiro kiválásával maradt ugyanaz a szerepe, ugyanis Kroos került visszább egy picivel, talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy ennyire aktív tudott lenni az egész mérkőzés során. Három kulcspassz, egy gólpassz, a harmadik legtöbb átadás és a második legtöbb labdaérintés fűződik a nevéhez tegnapról. Külön érdemes kiemelni, hogy 35 évesen, 93 percnyi intenzív játék után nem csak felért a kontrához, hanem tűpontos ütempasszal hozta kihagyhatatlan helyzetbe Karim Benzemát. 

Toni Kroos (8)

Hihetetlen. Már annyira megszoktuk tőle azt, hogy minimum 95%-os passzpontossággal rendelkezik, hogy nem képvisel semmiféle hírértéket ha most ide leírom, hogy tegnap éppenséggel 97% volt ez a mutató. Tegnap viszont nem csak a csendes, ámde annál hasznosabb munkájával vetette észre magát, hiszen a statisztika alapján ő volt a madridiak legveszélyesebb játékosa négy lövésével. Az egyik ilyen kísérlet be is akadt, de még hogyan. Fantasztikus gól volt, megmutatkozott a német hihetetlen magas intelligenciája a lövésben. Védhetetlen volt. Összetehetjük a két kezünket, hogy van egy ilyen játékosunk, mint Kroos, és nagyon remélem, hogy sikerül megfelelő pótlást találni majd idővel, hiszen jelenleg nélkülözhetetlen a német a csapatból.

Vini Jr. (5)

Amennyiben csak a statisztikát nézzük, akkor láthatjuk, hogy volt egy kaput eltaláló lövése, egy gólpassza, és 96%-os passzpontossága, ezek elég impresszív mutatók. Azonban a mutatott játékkal ismét nagy gondok voltak. Sokszor próbálkozott egy az egy elleni szituációkkal, de egy kivételével ezek mind rendkívül gyenge és ostoba ötletek voltak. Egyszer szépen tolta meg a labdát a baloldalon, ám utána úgy botlott a labdába, hogy végül a Bilbao jöhetett kirúgással. Volt még egy veszélyes beadása Mendynek az első félidőben, amit Vini senkitől sem zavartatva, öt méterről, szemben a tőle kb. 30 cm-re bal átlósan lévő Valverde hátára fejelt. Ez a brazil harmadik szezonja nálunk, és habár még mindig piszok fiatal, most már jó lenne valami fejlődést látni rajta. Ha ez nem történik meg, akkor minél hamarabb túl kell adni rajta, megelőzve egy esetleges bedőlést az árában. 

Lucas Vázquez (7)

Jó meccset zárt megint Szent Lukácsunk. Kevésbé volt most aktív, mint az előző mérkőzéseken, ám rendkívül fegyelmezett játékával biztosítani tudta azt, hogy a Bilbaonak ne teremjen sok babér a jobb oldalon. Az első félidőben volt két alkalom is, amikor a pálya közepén labdát vesztett, és ezekből indult egy-egy veszélyes baszk támadás, de ezek után már hibátlanul teljesített ilyen szempontból is Lucas. Volt még egy veszélyes beadása, amivel sikerült megtalálnia Benzemát, aki csúnyán kapu fölé lőtte a labdát. A 74. percben Rodrygo váltotta.

Cserejátékosok

Asensio (4)

Ha az értelmező kéziszótárt felcsapjuk az alibi szónál, akkor Asensio fejét fogjuk látni magyarázatként. Idén még mindig nincs se gólja, se gólpassza, de még bíztató 5 percre sem emlékszem tőle. A meccs vége felé volt egy jelenet, amikor három madridi játékos indult meg kontrára, és Asensio viszonylag tisztán vezethette volna a labdát, de inkább úgy döntött, hogy bevárja a baszk védőket.

Isco (7,5)

Isco viszont most jól szállt be. Megjátszható volt, folyton kereste a lehetőséget a társakkal, futott üresbe, mindig opciót nyújtott a labdás játékosnak. Néggyel több labdaérintése volt abban a szűk fél órában, mint Fedének, ez sokat elmond a spanyol teljesítményéröl, és aktivitásáról. Kis szerencsével gólt is lőhetett volna, ám egy elég suta mozdulattal találta el a labdát Rodrygo passzát követően.

Rodrygo (-)

Bő negyedórát kapott a brazil szélső Zidane-tól. Sok maradandót nem tudott nyújtani, ám így is majdnem kiosztott egy gólpasszt Iscónak. Szívesen megnézném Vini helyén a kezdőcsapatban párszor.

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (7,5)

Megint jól meccselt a francia. A kezdőben Casemiro eltiltása miatt változtatnia kellett, de a lehető legerősebb csapatot küldte fel a pályára. Valverde szerepkörét nem teljesen értettem, vagy visszább kellett volna játszania egy picivel, vagy Iscónak kellett volna kezdeni azon a poszton, de ez a köztes megoldás nem volt jó a csapatnak. A meccsbe viszont jókor és jól nyúlt bele, mind Vini és Fede cseréje érett, és főleg Isco beállítása rázta fel a csapatot. Csak így tovább.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK