A Real Madrid Fergusonja?

A Mönchengladbach elleni sorsdöntő meccs utáni nyilatkozatában Zidane-t arról kérdezték, hogy lehet e ő a Real Madrid saját Fergusonja, mire a francia mester azt válaszolta, hogy sosem lesz az.

Aki ismer, az tudja, hogy kevés olyan ember van, aki nálam jobban szeretné a kopasz mesterünket, ha visszapörgetitek a szubjektív írásaimat, akkor javarészt az ő védelmében megírt cikkekkel találkozhattok, így talán senkit nem érhet meglepetésként, hogy most is a francia legenda előtt tisztelgek.

Zidane kisebb megszakítással már 2016 óta az első csapat edzője, de 2013 óta jelen van valamilyen státuszban a klub különféle edzői stábtagjai között. Közvetlen irányítása alatt lejátszottunk eddig 228 mérkőzést, ennél csak Del Bosquénak és Muñoznak van több a csapat történelme során, de előbbi csak 5-tel áll előtte a rangsorban, amit minden bizonnyal le fog hagyni hamarosan a francia. 

Ezen a 228 találkozón nyert már 11 trófeát, ebben a tekintetben mindösszesen csak hárommal van elmaradva a legeredményesebb madridi edzőtől, Muñoztól, akinek 595 meccsre, és 14 szezonra volt szüksége ahhoz, hogy begyűjtse a maga 14 trófeáját. 

Amennyiben mindenféleképpen össze akarjuk hasonlítani Zidane-t Sir Alex Fergusonnal, akkor meg kell értenünk a Manchester United és a Real Madrid közötti fundamentális különbségeket. Fergusont megelőzően az angoloknál megszokott volt, hogy egy edző öt-hat évet is lehúz a csapatnál, ami azt illeti, az ő érkezése elött már volt hat olyan edző, aki megszakítás nélkül több mint 200 meccsen irányította a vörös ördögöket. A Real Madridnál összesen két ilyen edző van a mai napig. A skót mestert megelőzően az angolok hébe-hóba nyertek csak kupákat, míg a Madridnál a győzelem mindig is az alap kultúra részét képezte. A Manchester Unitedet Ferguson rakta fel Anglia, és Európa térképére, mindezt úgy, hogy ez egyáltalán nem volt tőle elvárható. A skót menedzser egy fantasztikus gárdát kovácsolt, nagyon kevés elvárás mellett. Zidane egy olyan gárdát vett át, amely ezer sebből vérzett, és a nulladik pillanattól kezdve eredménykényszer volt rajta. 

És hogy hova is akarok kilyukadni ezzel? Oda, hogy ha össze akarjuk hasonlítani a két mestert, és ezáltal eldönteni, hogy lehet-e Zidane a mi Fergusonunk, akkor el kell döntenünk, hogy milyen aspektus alapján ítéljük meg a kérdést.

Lehet-e Zidane olyan sikeres edzője a Real Madridnak, mint Ferguson a Manchesternek? Igen, sőt véleményem szerint már le is körözte ebben.

Lehet-e akkora legendája Zidane a Real Madridnak, mint Ferguson a Manchesternek? Igen, valószínűleg már most az.

Irányíthatja-e Zidane a Real Madridot 1500 mérkőzésen át, mint Ferguson a Manchestert? Valószínűleg nem, hiszen Madridban máshogy mérik az elvárásokat, mint tették azt a skót idején Manchesterben. Itt, Madridban nem számítanak a korábban elért sikerek, ha van egy rossz ősz vagy tavasz, akkor mindenki a mester fejét követeli. Itt nincs türelem senki felé sem, itt minden szavát kikezdik az embernek az újságírók, illetve a szurkolók is, itt rögtön ítélő bíróság van mindenkivel szemben. Az ezzel járó nyomást eddig összesen három edző bírta nálunk, az egyik Muñoz, a másik Del Bosque, akit Pérez páros lábbal rúgott ki, a harmadik pedig Zizou, aki egyelőre remekül lavírozik a rendelkezésére álló erőforrások figyelembevételével az elé helyezett akadályok és irreális elvárások között. 

Mindezek után bennem a napnál is világosabban megfogalmazódott a válasz, hogy lehet-e Zidane a Real Madrid Fergusonja: nincs szüksége a Realnak egy saját Fergusonra, mert volt nekünk egy Muñozunk, volt nekünk egy Del Bosquénk, és van nekünk egy Zidane-unk. A dolgok jelenlegi állását tekintve pedig helyén állóbb lenne azt kérdezni, hogy vajon lesz-e a Manchesternek egy saját Zidaneja?

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK