Egytől egyig: Real Madrid – Borussia Mönchengladbach (2-0)

Becsületbeli ügy volt. A királyi gárda előtt az EL, vagy akár a csoport utolsó helyének rémképe lebegett, így mindenképpen szükség volt a győzelemre a szezon eddigi legfontosabb tétmeccsén. Ezzel párhuzamosan Zidane állása sem (volt már?) olyan stabil, de a hírek szerint az öltöző feltétlen bizalmát élvezi a francia menedzser. Nos, az EL-t ELfelejthetjük, Zizou állása pedig egy időre biztosan megmenekült, hiszen az idény egyik legjobb 90 percével a Real nyert, így egyetlen spanyol csoportelsőként várhatja a tavaszi folytatást. Mi pedig ismét megpróbáljuk értékelni a látottakat egy tízes skálán, ezúttal is szigorúan szubjektív alapokon.

Csapatok

Real Madrid (8,5)
Rögtön az elején fel kell tennem a kérdést: ha ez így is megy, akkor miért kell a szezonban meccsek sorozatát nézni, ahol már csak a Benny Hilles aláfestés hiányzik? Jó, igen, mind a két gól beadásból született, a középhátvédek pedig nem lesznek minden ellenfélnél ennyire vakon, de amellett is több gólhelyzetet dolgoztak ki a fiúk. És nem csak a helyzetek, de a játék is egész pofás volt. Három dolgot szeretnék itt leginkább kiemelni. Először is, hogy mennyire jól állt a csapatnak, hogy az eddig hangsúlyosabb bal oldalról a jobb oldalra koncentráltunk inkább. Másodszor, hogy mennyire jól ment most a letámadás, amelynek végre célja és megfelelő intenzitása is volt, nem csak létszámban voltunk jelen. Végül pedig a pontos keresztlabdák az építkezési fázisban, amelyből még a szokásosnál is több volt, és amelyekkel kiválóan sikerült bontogatni a Borussia hevenyészett védekezését. Jó lenne, ha ezekből viszontlátnánk valamit a későbbiekben is, és ne kifogásokat keressünk, hiszen most egy jobb képességű csapat ellen jött össze ez nagyon limitált rotációs lehetőségekkel.

Borussia Mönchengladbach (3)
Fogalmam sincs róla, hogy mit terveztek a németek, hacsak Marco Rose nem 11 szende tinilányt vetett vászonra a taktikai értekezleten. Minimális ellenállásuk annyiban merült ki, hogy Rodrygót szorgalmasan próbálták elültetni az oldalvonal mellé. Elvedi és Ginter nyakába iránytűt kellett volna tenni, mert sosem tudták merről érkezik a Benz Express, pedig, ha visszanézték volna az előzményeket, a Benzema fejére ívelgetés kb. az egyetlen folyamatosan visszatérő taktikai elem a Real Madridnál. Rose egyébként nagyon jól cserélt a félidőben, leszedte a körhinta üzemmódban működő Wendtet, behozta az agilisabb Lazarót, illetve Zakariával több nyomást próbált középen kifejteni a hazaiakra. Mindez azonban nem vezetett eredményre. Pleától érkezhetett volna ugyan gól, de az egy nagyobb és két kisebb lehetőségét egyaránt mellélőtte. A másik meccs eredményének hála így is továbbjutottak, de sokkal több kell tőlük ennél a folytatásban.

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Luka Modrić (9)
Bár a szerkesztőségi többségi döntés Benzemát hozta ki a meccs emberének (nem érdemtelenül), egy kis kulisszatitok: a rovatért felelős trió egytől egyig a horvát lokomotívot jelölte meg opcióként. Ez a pali egyszerűen elképesztő. Ha volt ember, aki úgy járt közel a duplához, hogy egy gólt sem szerzett, akkor elég megmutatni a meccs összefoglalóját róla. Egyébként karmesterként mozgatta a Real Madridot, a második gólnál fontos eleme volt a presszingnek és jó lefordulása után remekül tolta ki Rodrygo felé a labdát. Nagyon sajnálom, hogy nem talált be, de a próbálkozásokért, a sikeres cselekért és pontos átadásokért dicsérhető, óriási szerepet vállalt a győzelem megszerzésében.

201210ee_modric

Thibaut Courtois (7)
Hát, elég nehéz osztályozni. Mert a clean sheet megvolt, Plea kiugrásánál pedig jól zárta a szöget, de nem dolgoztatták agyon a németek. A csemege labdákat köszönte szépen, a letámadásoknál mindig pontos volt, és a kirúgásoknál, kidobásoknál is hatékonyan segítette csapatát.

Lucas Vázquez (8,5)
Benne van abba a négy emberbe, akik közül kikerült a meccs legjobbja, úgyhogy nem meglepetés a jó osztályzat. A Lucas felé irányuló érzelmek kilengése talán az egyik legnagyobb. Egyszer botlábú, ügyetlen, nem szint, egyszer meg a csapat szíve, motorja, a legjobbak egyike. Az igazság itt is valahol félúton van, úgyhogy szerintem inkább örüljünk annak, hogy van egy saját nevelésű focistánk, aki képes ilyen teljesítményt nyújtani kulcsfontosságú meccsen, kényszerposzton. Elképesztő elánnal kísérte a támadásokat, a csapat pedig alá is játszott azzal, hogy inkább a jobb oldalunk volt porondon. Az első gólnál tökéletesen találta meg Benzemát, kiosztott öt kulcspasszt és egy lövése a kapufán csattant. Az elmúlt két éve annyira nem volt fényes, de idén már nem az első találkozója, ahol a legjobbak között említhetjük. Hajrá, Lucas!

Raphaël Varane (7)
A találkozó elején a helyezkedésével került ziccerbe a Gladbach, de ezen kívül minden rendben volt vele a mérkőzés során. Pár fejpárbaj, egy-két tisztázás, ennél sokkal nehezebb dolga szokott lenni a bajnokik többségén. Nála kiemelten fontos a mentális helyzet, mert fejben szétesős típus, így egy-egy lehúzott roló sokat jelenthet számára.

Sergio Ramos (7,5)
Sorsdöntő meccs + A Kapitány = siker. Általában ez a képlet. Ramos visszatért, és minden remekül működött, a továbbjutás sikerült. Hátul nem tudtak neki meglepetést okozni, a buildupban pedig szórta a zilálós keresztlabdákat. Ezúttal semmi heroikusra nem volt szükség tőle, neki már a jelenléte hatalmasat ad a csapatának.

201210ee_ramos

Ferland Mendy (6,5)
A pálya bal oldala elhalványult kissé, Mendy sem csillogott annyira. Leginkább a támadásoknál volt ez észrevehető, védekezésben egyebként testi erejét kihasználva folyamatosan zárta el a németeket a labdától, hiba nélkül. A testcselei nagyon ülnek a labdakihozataloknál, ugyanakkor a passzjátékán továbbra is van mit javítani, mert még mindig túl sokszor adja el a labdát.

Casemiro (8)
Akárcsak a védelemnek, neki is kevesebb dolga akadt, ugyanakkor felhívnám rá a figyelmet, hogy mind a két gólból kivette a részét. Az első gól előtti szituáció egy kihozatalt megakadályozó presszing volt, ahol a brazil feladata a passzsáv zárása volt, ami sikerült. Ezután kiválóan vette észre a jobb oldalon az üres területet és Lucast. A második gól előtt ugyancsak nyomás alatt volt az ellenfél, Rodrygo, Benzema és Modrić szűkítették a területet, a kiemelt labda pedig a Kroos és Casemiro uralta területre hullott. A német Casemirónak adta, aki jól játszotta meg az üres területre helyezkedő horvát társat. Emellett persze volt pár jó ütemű közbelépése is, összességében pedig nagyon jól állt neki, hogy legfőképp arra szorítkozott, amiben jó.

>>>A játékosok mérkőzés utáni nyilatkozatait itt olvashatjátok!<<<

Toni Kroos (8,5)
A balos bombáért nagy kár, Sommer kiszedte a sarokból. De ez így is egy komoly meccs volt a némettől, aki Modrićcsal kicsit megidézte a 2010-es közepének dinamikus középpályáját. Ha kellett fellépett a támadásokkal és osztogatta a forintos labdákat, máskor a védők vonalába húzódva indította az újabb rohamokat. Nagyon hosszú ideje először éreztem azt, hogy nem hiányzik Valverde és/vagy Ødegaard a pályáról, több mint korrekt meccs Kroostól, és összességében nagyon szexi volt a CKM!

Rodrygo (8)
Teljesen megérdemelten került kezdőbe, nagyon vártam, hogy ő kezdjen, és ne az idén kicsit színtelen-szagtalan Asensio. És nem okozott csalódást! Lucashoz hasonlóan ő is megtalálta Karim kobakját, ráadásul még nehezebb helyzetből, mint kollégája. A Wendt-Neuhaus kettősre feladta a bohócjelmezt, akik inkább a baseballütőhöz nyúltak labdaszerzés céljából, ha Rodrygo megiramodott. Nagyon jól működött a kémia Lucas és közte, és remélhetőleg Zidane a jövőben sokkal többször pakolja a kezdőbe, mert a pályán látottak alapján maximálisan rászolgált.

Karim Benzema (9)
Ügyesen használta ki, hogy a német légtér tiszta maradt az este, és rábólintott a vezetésre és az előny nyújtására egyaránt. Nagyon közel járt a mesterhármashoz is, de harmadik fejese Sommer ölében landolt, közeli bombáját pedig a felsőléc tolta ki vetődve. Ragyogott a pályán, hét lövést eresztett meg, tőle is érkezett öt kulcspassz. Nagyon nagy szükség volna erre a támadásban betöltött vezérszerepre a továbbiakban is.

201210ee_benzema

Vini Jr. (4)
Az este legelszomorítóbb és egyetlen masszívan lefelé kilógó teljesítménye az övé volt. A ziccerei nem mentek be, több hanyag labdavesztése is volt, amikor meg ziccerben 10 méterről inkább a passzt választja lövés helyett, az sokat elmond arról, hogy mennyire nem áll készen erre a szintre. Neki nagy szüksége lett volna arra a lépcsőfokra, amit Casemiro vagy Carvajal megkapott anno: egy teljes szezon egy szinttel lejjebb, ahol kap elegendő időt, teret és türelmet kibontakozni. Míg mondjuk Rodrygo esetében nem érzem, hogy erre szükség volna, nála igen.

Cserejátékosok

Marco Asensio (-) és Sergio Arribas (-) egyaránt a hajrára érkeztek, előbbi örülhetett, hogy még számít azért rá a mester, utóbbi meg beleszagolhatott a BL-atmoszférába. Értékelni azonban felesleges ezt a bő negyedórát részükről, mert ekkor már lezártnak volt tekinthető a meccs, és nem sok közreműködést tudtak felmutatni.

Edzői értékelés

Zinédine Zidane (9)
A cikk eleji felvetést keretbe foglalva: ha most így megy, eddig mi volt a hiba? A kezdőt tekintve nem sok mozgástere volt, de szerintem a lehetőségekhez képest megfelelő tizenegy futott ki, különösen örültem Rodrygo bekerülésének Asensio kárára. A védekezés rendben volt, a presszing valami elképesztőnek látszott, szép támadásvezetések, folyamatosan uralva volt a meccs. Miért nem lehet ezt állandósítani? Ha visszatérnek a sérültek, betegek akkor még jobban lehet forgatni a csapatot, több opció lesz, amivel elméletileg csak könnyebbé válik a helyzet. A sajtószoba kritikáira az oldalvonal mellől lehet a leghatékonyabban válaszolni…

>>>Zidane mérkőzés utáni nyilatkozatát itt olvashatjátok!<<<

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK