Pochettino vagy Raúl?

A Real Madrid számára egyelőre nem kérdéses Zidane posztja, a klubvezetők biztosak abban, hogy meg tudja változtatnia a csapat jelenlegi helyzetét. De az is nyilvánvaló, hogy a klub tisztában van azzal, hogy rendelkezniük kell egy tartaléktervvel arra az esetre, ha a következő hetek eseményei krízisbe taszítják a csapatot. Ha az edző úgy érzi majd, hogy nem lesz képes újra pályára állítani a játékosokat, ő maga fog távozni a csapat éléről. Eddig két név szerepel a blancók listáján, mint lehetséges Zidane-utós: Mauricio Pochettino és Raúl González. Az AS összegyűjtötte, hogy mi szól mellettük, vagy épp ellenük a pozíció betöltése kapcsán.

Tapasztalat
Ez egy olyan terület, ahol Pochettinónak jelentős előnye van. Az argentin szakember komoly tapasztalattal rendelkezik a legmagasabb szinten, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Tottenham csapatával egészen a BL-döntőig jutott. Londonban hasonló helyzetben találta magát, mint a Madrid jelenlegi helyzete. Egy jó darabig nem igazolhatott játékosokat a klub pénzügyi megszorításai miatt, miközben az új stadion gőzerővel épült. Ez arra kényszerítette őt, hogy azzal főzzön, amije van, ezt pedig nagyszerűen meg tudta oldani. A gond az, hogy Madridban sokkal kevesebb ideje lenne arra, hogy ezt véghez vigye, de ő egy olyan edző, akinek egyértelmű elképzelései vannak a játékról.

A klub és a klub működésének ismerete
Ez Raúl mellett szól. Az, hogy egy olyan idény közepén kellene csatlakozni a klubhoz, és át kellene venni egy futó projektet, Pochettino számára nagyon kevés időt biztosítana az ötletei meghonosítására. Az ideális helyzet az argentin számára az lenne, ha egy olyan időszakban vehetné át a csapat irányítását, amikor kedvére alakíthatná azt, igazodva saját stílusához, elképzeléseihez. Ráadásul olyan helyzetben találná magát, hogy egy olyan öltöző bizalmát kellene elnyernie, amely 100%-ban Zidane mögött áll, és amely gyanakodva közeledne felé egy olyan időszakban, amikor minimális változtatási lehetőségei lennének a kialakult gazdasági helyzet miatt.

Raúl kinevezése mindenesetre ebből a szempontból logikus lenne. Már jól ismeri a keretet, számos játékossal kiváló a kapcsolata, Madrid az otthona, a játékosok pedig megoldásként tekintenének rá, már ami a rosszul alakult idény problémáit jelenti. Emellett az örök kapitány ismeri az itteni nyomást, a kritikus helyzetekkel járó drámát, hiszen számos alkalommal ő is átesett ezeken a Real Madrid játékosaként. Tökéletesen tisztában lenne azzal, hogy a játékosok mit éreznek egy ilyen krízishelyzetben, és megfelelően, kellően diplomatikusan tudná kezelni ezt úgy, hogy közben a jó irányba tereli a csapatot.

Hasonlóságok Zidane-nal
Zidane is az idény közepén vette át a Madrid irányítását, és olyan ügyesen kezelte a dolgokat, hogy a csapat végül abban az idényben elhódította a Bajnokok Ligáját, a bajnoki címért pedig az utolsó pillanatig versenyben volt. Másfél idényen át irányította a Castillát, ahogy Raúl is. Mindketten a klub legendás játékosai voltak. Más szóval Raúl kinevezése Zidane első kinevezésének lemásolása lehetne.

Személyiség
Raúl klubon belüli népszerűsége jól jöhet számára, de karizmája ellene dolgozhat. Ha a helyzet odáig fajul, hogy Zidane-nak távoznia kell, akkor az is egyértelmű lenne, hogy nem csak az edző a hibás a kialakult helyzetért. Sok játékos úgy érezheti, hogy mivel most mellőzve vannak, az új edző kezei alatt is mellőzve lesznek, és túl akarnak adni rajtuk. Pochettinónak könnyebb lenne megszabadulnia néhány idősebb, tapasztaltabb játékostól, akiknek az ideje már lejárt Madridban. ha a jelenlegi projekt nem működik, akkor egyértelművé válik, hogy a keretet újra kell gondolni. Egy komoly tapasztalattal és erős személyiséggel rendelkező edző, mint Pochettino, könnyebben hozna meg olyan döntéseket, amelyek a már mindent megnyert játékosokkal kapcsolatban válnának szükségessé. Zidane mostanáig minden alkalommal kiállt azok mellett a játékosok mellett, akiket a sajtó kinézett magának. Ha Zizou megy, ezek a játékosok elveszítik a támogatójukat, és az új edző döntéseitől függ majd a jövőjük.

Új játékstílus
Teljesen nyilvánvaló, hogy a modern futball megváltozott. Mostanra a Liverpool és a Bayern München lett a két referenciapont. Mindkét csapat egy nagy energiájú, fizikális stílust képvisel, magas letámadással, hatalmas irammal. Ez egy olyan stílus, amelyet sok PL-csapat próbált meg leutánozni, és amelyet Pochettino nagyon jól ismer. Ez az argentin mellett szólna, hiszen a Madridnak erre a szintre kell eljutnia, ha ki akarja érdemelni a helyét az európai porondon. Ha Mauricio érkezne, akkor teljes szabadságot kapna az edzésmódszerek megváltoztatásában, bevezetné az angol módszereket, hogy ennek segítségével olyan eredményeket érjen el a csapat, mint amilyeneket az angol együttesektől láttunk az elmúlt években.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK