Zidane: Sohasem gondoltam, hogy pótolhatatlan vagyok

Eltelt néhány nap a Sahtar elleni vereség óta, és holnap már újra pályára lép a Real Madrid. Az ellenfél a Sevilla lesz a spanyol bajnokság 12. fordulójában. Zidane a mai edzés előtt megtartotta sajtótájékoztatóját, melyen beszélt a nehéz időszakról, Ramosról, a saját helyzetéről, a kritikákról és az ellenfélről is.

A jelenlegi helyzet

„Tudjuk, milyen helyzetben vagyunk most, tisztában vagyunk vele. Szeretnénk minél előbb túljutni ezen, a mostani mérkőzés pedig egy jó lehetősége erre. Hiszek a játékosaimban, és ez legfontosabb. Nehéz időket élünk meg, de már korábban is kilábaltunk hasonlókból. Meg fogjuk mutatni, hogy mit is jelent a Real Madrid.”

„A legfontosabb a holnapi találkozó, nem gondolkodhatunk ennél előrébb. Nagyon jól kell teljesítenünk egy nagyon jó csapat ellen. Pontokat kell szereznünk holnap. Szeretjük az ilyen kiélezett mérkőzéseket, szeretjük a versengést. Holnap mind a három pontot meg kell szereznünk. Nagyon jól tudjuk, mennyire fontos a következő két találkozó, de most minden erőnkkel a bajnokira fókuszálunk.”

Sergio Ramos

„Nem kockáztatunk semmit Ramosszal kapcsolatban. Ha játszhat, akkor játszani fog. Nem akarok játszatni valakit, akinek még problémája van, hogy aztán tovább romoljon a helyzet. Meglátjuk, mit hoz a holnap. Azt szeretnénk, hogy mindenki bevethető legyen.”

Sevilla

„Mint mindig, most is egy jó Sevillára számítok. Mindig győzelemre játszanak, ez természetes az ő esetükben. Minden edző maga dönti el, hogy kit nevez a kezdőbe. A holnapi egy újabb nehéz meccs lesz, meglátjuk, kiket küldenek pályára.”

A formáció

„Ez nem a felállásról szól. Ha nem birtokoljuk a labdát, koncentrálnunk kell és át kell állnunk védekezésre. Mindegy, milyen felállásról beszélünk, tudjuk, mit kell tennünk, ha nincs nálunk a labda és nem hiszem, hogy egyre több gólt kapunk. Legutóbb két gólt kaptunk kontratámadások után, de tudjuk, hogyan tartsuk meg az egyensúlyt. Sokszor zárunk kapott gól nélkül, holnap is erre fogunk törekedni. A cél az, hogy ne találjanak be és helyzeteket teremtsünk a kapujuk előtt.”

Együtt a csapat

"A játékosok küzdeni és játszani akarnak, közben mindig is támogatásukról biztosítottak engem, de most ez nem lényeges. Az a fontos, hogy együtt túl fogunk jutni ezen. Korábban játékosként szerepeltem a Real Madridban, most pedig edzőként vagyok itt. Jól ismerem a klubbal közös történelmünket, a játékosok mindig mindent bele akarnak adni a pályán. Néha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy kellene, és olyankor ők az elsők, akiket ez elszomorít. Az ilyen nehéz pillanatokban, mint a mostani, még jobban össze kell tartanunk. Így biztosan kilábalunk ebből."

Kritikák

„Ezt nem tudom kommentálni. Azért vagytok, hogy a munkátokat végezzétek, ez nem zavar engem, mert végső soron ez is az élet része. A Real Madrid edzőjeként ez is a feladatom. Ha nem nyered meg a meccseidet, normális, hogy kritizálnak, de ez nem változtatja meg a játékosaim által elvégzett mindennapos munkát vagy azt, hogy mit gondolok róluk. Ugyanazokkal a nehézségekkel küzdünk, de átlendülünk rajtuk.”

Önbizalom

"Élvezem a klub és mindenki bizalmát. Nem vagyok boldog, amikor veszítünk. Mindannyian tudjuk, melyik klubnál vagyunk, és szerencsések vagyunk, hogy itt lehetünk. Egy bonyolult és nagyon szokatlan időszakot élünk át, de közben azt is tudjuk, hogyan leszünk képesek túljutni ezen."

Mi a fontosabb: a gólszerzés, vagy az, hogy a csapat ne kapjon gólt?

„Számunkra mindkettő. Mindig megpróbáljuk elkerülni azt, hogy az ellenfél betaláljon, létfontosságú, hogy ne alakíthassanak ki helyzeteket ellenünk. Ez azt jelenti, hogy ha az ellenfél nem alakít ki helyzeteket, jól teljesítünk védekezésben és ezután esélyünk nyílik a gólszerzésre is. Legutóbb is alakítottunk ki helyzeteket, az első félidőben megvoltak a lehetőségeink a gólszerzésre. A labda egész egyszerűen nem akart bemenni, holnap pozitívan kell gondolkodnunk és a gólok is jönni fognak.”

Ez a legnehezebb időszak edzői pályafutása során?

„Alighanem. De korábban is voltak már nehéz időszakok, amikor a kritikák kereszttüzébe kerültünk. Most sincs ez másként. De vajon ez alkalommal nehezebb elviselni? Talán igen, de ez nem probléma. Arra gondolok, amit a játékosok eddig megtettek a pályán. A holnapi egy újabb kiváló lehetőség arra, hogy megmutassuk, milyen jó csapat vagyunk, ez minden.”

Pótolhatatlan

„Sosem gondoltam, hogy pótolhatatlan vagyok. Sem játékosként, sem edzőként vagy hétköznapi emberként. Mindenki okkal van itt és én az utolsó napig végezni fogom a munkámat. Meglátjuk, mi lesz majd, de mint azt mind tudjuk, holnap újabb meccs áll előttünk és csak arra gondolok, hogy győzni fogunk. Nem érdekel más, csak az, hogy a játékosok jól teljesítsenek és győzelmet arassanak.”

Megvan az erő, hogy megváltoztasd a dolgokat?

"Igen, természetesen minden erőm megvan ehhez. Ahogy korábban is megvolt. Most is ugyanaz a helyzet. Elég erősnek érzem magam ahhoz, hogy megoldjam a problémákat, és a játékosok is partnerek lesznek ebben. Most például egy nagyon jó csapat ellen mutathatjuk meg, hogy képesek vagyunk jól játszani. Ez pedig minden szempontból pozitív."

Forrás: realmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…