Zidane bűnei

Zinédine Zidane ismét komoly kritikákkal találta szemben magát, és a Sahtar Donyeck elleni BL-vereséget követően újra górcső alá vették munkásságát. Most, hogy fennáll a veszélye, hogy a csapat az Európa-ligában folytathatja, vagy akár el is búcsúzhat az európai porondtól, a MARCA újságírója összeszedte azokat a hibás lépéseket, amelyek Zidane nevéhez köthetők.

Az érzés, hogy bármi, amihez hozzáér, arannyá változik, már a múlté, különösen Európában, a renoméja pedig a Real Madrid vezetőségénél mélyponton van, még annak ellenére is, hogy az elmúlt években komoly sikereket ért el a klub kispadján.

11 trófeát nyert meg, melyek között három BL-cím és két bajnoki cím is szerepel, de azt nem fogják neki megbocsátani, ha a híres habfehér garmadát az Európa-ligába juttatja. Fontos látni, hogy számos problémát magának köszönhet, még akkor is, ha a játékosok és a vezetőség tisztelete övezi.

Megjósolhatatlan kezdőcsapatok
A játékosok folyamatos cserélgetése meglepő, különösen akkor, ha az első időszakával hasonlítjuk össze a jelenlegit. 2020-ban még nem találhattunk egy első számú kezdő 11-et, és manapság többet rotálja az olyan kulcsjátékosokat, mint például Toni Kroos, mint eddig valaha.

Ragaszkodásának az elvéhez, miszerint mindenki kapjon lehetőséget, biztosan a sűrű naptárhoz is köze van, de nem vált be a módszer. Továbbra is alulteljesítő játékosokra épít.

Zidane

Zidane Marcelóba vetett hite ellentétes a brazil által mutatott teljesítménnyel, a statisztikák pedig azt mutatják, hogy a veterán védő már semmit nem tesz hozzá a játékhoz, amikor pályán van.

A kijevi BL-döntőig a második számú csapatkapitány minden Zidane-siker fontos szereplője volt, ám már hanyatlóban van. Isco kevesebb játékpercet kapott, de ő is rendkívül gyenge teljesítményt nyújt, az egyedüli, aki valóban meghálálta az edző bizalmát, az Lucas Vázquez.

Átigazolási igények
Ismert tény, hogy Zidane többször is kérte Florentino Péreztől Paul Pogba leigazolását, amit az elnök sosem tett meg, de vannak olyan játékosok, akiket a francia kért, azonban már nem bízik bennük. A legjobb példa erre Luka Jovic. Eden Hazard sérülései olyan mértékben lehetetlenítették el a játékos madridi karrierjét, hogy lényegében olyan, mintha ott sem lenne. Egyébként még Ferland Mendynek is meg kellett küzdenie a helyéért Marcelóval, ami utólag meglehetősen nevetségesnek tűnik.

Fiatal, minőségi játékosok elengedése
Zidane több olyan játékost is kategorikusan elutasított, akik a klubtól való távozásuk óta szárnyalnak. Ilyen például Llorente, Reguilón vagy Hakimi.

Taktikai döntések
A francia edző rendszere szinte semmit nem változott öt évvel ezelőtti érkezése óta. Ugyanabban a szellemben végzi a munkáját, mint amikor 11 trófeát nyert, de mivel a játékosok nem ugyanazok, így persze az eredmények sem.

Mindeközben a futball sokat változott, Zidane játékosai és legmegbízhatóbb katonái idősebbek lettek, és sokkal komolyabb taktikai munkára lenne szükség ahhoz, hogy új stílust lehessen bevezetni.
 

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK