Krízisben a Real Madrid: Spanyol újságírói vélemények a blancók helyzetéről

A Real Madrid idegenbeli veresége a Sahtar Donyeck ellen a Bajnokok Ligája csoportkörében az eddigieknél is több kérdést vetett fel Zidane együttesével kapcsolatban. A blancók hazai pályán és idegenben is kikaptak az ukránoktól, miközben a bajnoki formájuk is visszaesett, amit jól példáz az Alavés elleni 2-1-es hazai vereség is. A MARCA több különböző sajtóorgánumok munkatársait kérte meg, hogy mondják el gondolataikat a jelenlegi madridi helyzettel kapcsolatban.

Roberto Palomar:
„A Real Madrid problémáival kapcsolatos felelősségen közösen kell osztoznia Florentino Péreznek, aki a legfőbb felelős, Zidane-nak és a játékosoknak.”

„Ilyen helyzetekben nincs egyetlen bűnbak. Florentino terve az volt, hogy a keretet nem erősíti meg, inkább más dolgokra koncentrál. Zidane megrekedt, és néhány játékos nem a legjobbját nyújtja.”

„A legfőbb probléma a gólok hiánya. Mindig úgy tűnt, hogy most aztán megvernek bárkit, de gyakran nem jött meg a mindent eldöntő találat. Nagyon hiányzik nekik Cristiano Ronaldo, továbbá a csapat egyéb részeiben nincs meg a szükséges energia.”

„Én kitartanék Zidane mellett. Jót tenne a Madridnak, ha Florentino, akinek fel kell ezt vállalnia, kiállna, és azt mondaná, hogy Zidane mögött áll. Először is azért, mert a Madrid semmit nem veszített el. Másodszor azért, mert Zidane általában kikeveredik ezekből a szituációkból. Harmadszor azért, mert egy edzőváltás semmin nem változtatna. Még mindig lehetnek csoportelsők, jó helyen vannak a bajnokságban, bőven van idejük javulni. A megoldás szerintem most a nyugalom.”

Real Madrid

Juanma Rodríguez:
„Az ilyen helyzetekben nincs egy ember, akit hibáztatni lehet. Mindenki felelős, bár a legnagyobb felelősség mindig az aktuális elnöké, jóban és rosszban. Aztán az edzőé és a játékosoké. A Madridnak kivételes kezdő 11-e van, 14 nagyon jó játékosa, és hét, aki nem tud játszani, aki nem nőtt fel a feladathoz. Frissítésre van szükség, ahogy mindig is volt. Nem csak a Madridnál, minden csapatnál. Minden idény végén.”

„Most még nem lehet idehozni Erling Haalandot, Kylian Mbappét vagy Eduardo Camavingát. Nem lehet véghez vinni azt a nagygenerált, amire a csapatnak szüksége van. Tehát a legnagyobb felelős Zidane. Meg kell szabadulni tőle és új elképzeléseket kell meghonosítani. Meg kell hozni egy olyan döntést, amiből a játékosok is megértik, hogy ez nem normális. Ha kirúgják Zidane-t és hozzák Pochettinót, a játékosok látni fogják, hogy történt valami. Ha a kaptár nem mozdul, a Madrid belepusztul ebbe a letargiába.”

Paco González:
„Nem szeretem ha bűnöst kiáltanak. Számomra az, hogy valakiről, aki négy BL-címet adott a klubnak, ezt mondják, igazságtalan, hálátlan és buta dolog. Az okokat kell megvizsgálni. És számomra a legfőbb ok, amely azt eredményezte, hogy a Madrid nem egy kiegyensúlyozott, megbízható csapat, különösen a BL-ben, az az elmúlt két év átigazolási politikája.”

„Persze biztosan több ok is van. De a milliók, amelyeket Viníciusba, Militãóba, Rodrygóba, Jovicba és a többiekbe fektettek, nincs összhangban a teljesítményükkel. Egyedül Ferland Mendy minősül igazi kezdőnek. Eden Hazard-t direkt hagytam ki, mivel ő egy valóban fontos igazolás volt, a sérülések pedig előfordulnak. A mag egyre idősebbé válik, és nem úgy tűnik, mintha megoldották volna az utánpótlás kérdését.”

„De alapvetően a támadásokban is elbuktak. Az UEFA top 50 játékosa között egyetlen blanco szerepelt, mégpedig Sergio Ramos, ráadásul ő sem azért, mert olyan nagyot alakított volna Európában, hanem inkább a neve miatt.”

„Ez nagyon komoly probléma. Egy igazi szupersztár támadó nélkül nem kérhetjük Zidane-t, hogy csodát műveljen a Bajnokok Ligájában. Ez egyszerűen nem elég. De ez áll rendelkezésre. A bajnokságban mindenesetre többet várhatna tőlük. És magától is. Mindenekelőtt kiegyensúlyozottságot. Nem nyerhetsz a Nou Campban, hogy aztán otthon kikapj a Cádiztól.”

Real Madrid

Felipe del Campo:
„A felelős a elképesztően fáradt keret felújításának lehetetlen feladata. Ideje ezt felszámolni. Nincs egy igazi gólvágó, aki megteremtené a különbséget a meccseken. Cristiano távozása sokkal döntőbb fontosságú volt, mint sokan gondolták.”

„Rövid távon megoldást jelent az, hogy a Camp Nout és Guiseppe Meazzát tekintjük referenciapontnak. Középtávon az idényt méltósággal kell befejezni, hosszú távon pedig teljesen fel kell frissíteni a keretet. Én kiállnék Zidane mellett.”

Julio ’Maldini’ Maldonado:
„A legfőbb felelős természetesen az elnök. Az előző idény bajnoki címétől függetlenül Cristiano Ronaldo távozása az ő felelőssége, és egyértelmű, hogy a csapat azóta sem tudta pótolni a portugált.”

„Az oda-vissza vereség a BL-ben azért születhetett meg, mert teljes mértékben hiányzik a halálos pontosság az ellenfél tizenhatosán belül. A keret egyértelműen gyengült, és nem csupán Cristiano miatt. Az elnök gazdasági szempontból mindent jól csinált, de a sportkrízis az ő felelőssége.”

„A Real Madrid elveszítette a BL-ben a legyőzhetetlenség auráját, ez vitathatatlan. Most már sokkal sebezhetőbbek. Egy veterán mag, és a megújítandó keret komoly pénzügyi forrást igényel.”

„Zidane felelőssége taktikai megközelítésű. A csapatnak nincs igazán játéka, gyengén támadnak le, túl sokszor próbálkoznak beadásokkal úgy, hogy nem igazán vannak jól fejelő játékosok a keretben.”

„Néhány játékos nem tudta megtenni a szükséges szintlépést. Isco és Asensio különösen. Úgy tűnik, hogy Isco ideje a klubnál a végéhez közeledik, de nem fog lázadni, miközben Asensio félénksége egyértelmű. Végül Ramos, Modric és valamennyire Benzema próbálják felhúzni a csapatot. Courtois sem tud mindig csodát tenni.”

„A megoldás nem csak az edzőváltás, de érdekes lesz megnézni, hogy mi történik majd, ha a Real Madrid a következő három mérkőzésén nem tud majd nyerni. A blancók most Sevillába utaznak, majd fogadják a Mönchengladbachot, és az Atlético ellen játszanak idegenben. A realitás az, hogy az előző idény bajnoki címét a nagyszerű védekezésüknek köszönhetik, amely segített elrejteni azokat a problémákat, amelyek már akkor is bizonyítottan jelen voltak.”

Real Madrid

José Luis Sánzhez:
„Zidane a felelős. Rendelkezésére áll egy kiegyensúlyozott, versenyképes csapat létrehozásának lehetősége, ám rossz döntéseket hoz, és úgy tűnik, hogy az öltözői beszédek sem működnek már úgy, mint régen. Ami a rossz nézőpontokat illeti, ezek pont Zidane gyenge erőforráskezelési képességeinek köszönhetők, és annak, hogy a sportszakmai szempontok az ő kívánalmainak megfelelően kerülnek alkalmazásra, annak megfelelően, ahogyan ő látja a csapatot. A csapat játékstílusa és felépítése sincs rendben.”

„Túl sokat rotál, amikor a csapat nem működik. Nem használja ki a rendelkezésére álló támadópotenciált. Újra és újra megpróbálkozik már megbukott formulákkal, és egy pihenésre esélytelen csapat magasan letámad, majd szétesik, amikor az edző makacsul ragaszkodik az elképzeléséhez.”

„Ha Zidane nem juttatja be a csapatot a legjobb 16 közé a Bajnokok Ligájában, akkor abban az esetben, ha nem mond le magától, ki kell rúgni. Ez egy olyan negatív történelmi csúcs lenne, amit nem lehetne következmények nélkül hagyni. Ha folytatja, akkor egy kiegyensúlyozott csapatot kell építenie, és meg kell próbálnia bizalmat szavazni azoknak a játékosoknak, akiknek egyáltalán nincs önbizalma.”

Susana Guasch
„A felelős az elnök, az edző és a játékosok. Néhányan az idényt osztják be és építik a keretet, mások pedig felkészülnek a meccsekre és lejátsszák őket. Együtt nyerjük meg a Clásicót, és együtt veszítjük el a Clásicót. Ez minden körülmények között igaz. Hibáztak, ez egyértelmű. Meglátjuk, hogy változtatnak-e valamin, bár nem vagyok túl optimista.”

„Az idény naptára nem mondható ideálisnak. Kétségtelen, hogy ez hatással van a sérülésekre, ráadásul a COVID-19 is megtette a hatását. A játékosok, akiket a klub meg szeretett volna szerezni, nem érkeztek meg, ilyen volt Mbappé is. A lezárás után a dolgok működtek, de ebben az idényben egyáltalán nem működik semmi, pedig ugyanazok a játékosok állnak az edző rendelkezésére. Nem felejthetjük el az egyik legfontosabb problémát: a gólok hiányát. A megoldás júniusban érkezik, az alapoktól kell változtatni. A nagyszerű Madrid, amelyet mindannyian ismerünk, kialakítás alatt van, és a piac segítségével megjavítható.”

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK