Kroos-Modrić-Ødegaard: Új lehetőségek a középpályán

Ramos és Casemiro kiesésével, valamint Ødegaard felépülésével új helyzetben találta magát Zidane. A francia mester viszont képes volt olyan új taktikát kidolgozni, ami a csapat előnyére válik. Az elmúlt két meccsen ugyanazzal a kezdővel állt fel a Real Madrid, amiben kulcsszerep jutott az említett triónak a középpályán. Vizsgáljuk meg, hogyan!

Zidane az idei szezonban mindössze három alkalommal tudta pályára küldeni a Kroos-Modrić-Ødegaard triót, ebből viszont kétszer a legutóbbi két meccsen, a Villarreal és az Inter ellen. A három játékos erősségei egyértelműen új lehetőségeket nyithatnak meg a csapat játékában, és ezt Zidane is jól tudja. Kroos, Modrić és Ødegaard is rendkívül labdabiztos, kreatív játékos, ezzel pedig a csapat elképesztően erős tud lenni a labdatartásban. Eközben mindhárman kiegészítik egymást, és a technikai kvalitásaiknak köszönhetően nyomás alatt is jól teljesítenek. Nézzük most meg a Villarreal elleni meccs alapján (de egyébként az Inter ellen is ugyanez volt a taktika, főleg Vidal kiállításáig), hogyan alakította át Zidane a taktikát, hogy azzal a legtöbbet hozza ki a három játékosból és a csapatból.

Gyors oldalváltások

A Villarreal ellen Kroos, Modrić és Ødegaard is gyakran forgatta a játékot át egyik oldalról a másikra, a célpontjuk legtöbbször a felfutó Carvajal és Mendy volt. Ezzel próbálták fellazítani az ellenfél szűk védekezését. Az első félidőben négy alkalommal történt meg ez a fajta súlypontáthelyezés, és az első gól is ebből született.

Luka Modrić és Ødegaard sokat forgatták a játékot, hogy bejuttassák a labdát a támadóharmadba. A következő két szituáció is egy-egy jó példája ennek, és bár nem lett belőlük helyzet, de a stratégia teljesen világos és hatékony volt.

 

Zidane korábban is használta az oldalváltásokat arra, hogy destabilizálja az ellenfél védelmét, de sohasem láthattuk még olyan gyakran, mint a Villarreal elleni első félidőben. Toni Kroos egy hasonló oldalváltásból adott majdnem gólpasszt Carvajalnak.
 

Kroos a "hibrid Ramos-pótló", Modrić és Ødegaard pedig a következő szintre fejlesztett 8-as

Sergio Ramos hiányát Zidane Kroos játékának megváltoztatásával orvosolta. A német középpályás nagyon mélyen, a két belső védő között helyezkedett el a labdakihozataloknál. Sergio Ramos kiesésével ugyanis nemcsak a vezér és a védelem oszlopa dőlt ki, de az az ember is, aki hátulról nagyon jól tudja elkezdeni építeni a támadásokat. Kroos kvalitásai ennek tökéletesen megfelelnek. Amikor például Casemiro is a pályán van, akkor ő ritkán vesz részt ténylegesen a labdakihozatalban. Ehelyett inkább a területnyitás a feladata. Kroosnak viszont megvan a kreativitása, a labdabiztossága ahhoz, hogy ilyen mélyről is elindítsa a támadásépítést – miközben helyet nyit Modrićnak és Ødegaardnak.

Forrás: managingmadrid.com

Elsőre úgy tűnhetett, hogy a Real Madrid 4231-es formációban játszik, amiben Modrić és Kroos kevésbé kap szerepet a támadásokban. Ehelyett azonban Zidane a 433 mellett döntött, mert ebben a szerkezetben megvan a lehetőség a váltásra: a szélső védők fellépnek a támadásokhoz, míg Kroos visszahúzódik a két belső védő közé, amolyan "hamis középhátvédnek", és máris kész a 3-4-3.

Maradjunk még egy kicsit Kroos szerepénél. Megfigyelhető volt, hogy a német még akkor is tartotta a visszavont pozícióját, miután továbbjátszotta a labdát. A feladata egyértelmű: hátulról elkezdeni az építkezést. Ahogy korábban is említettem, Kroosnak minden képessége megvan ahhoz, hogy ezen a poszton is megállja a helyét, miközben sokkal többet találkozhatott a labdával, mint amikor feljebb játszik.

Megküzdeni a nyomással

Egy másik érdekessége volt a Villarreal és Inter elleni meccsnek, hogy a Real mennyire nyugodtan tudta kihozni a labdát, amikor az ellenfél nagyon magas letámadással próbálkozott. Ennek egyik oka, hogy olyan játékosok voltak a pályán, akik kivételes technikai tudással rendelkeznek. Egy falat is odatehetnek, akkor is találnak kiutat. És már jön is az oldalváltás.

Ez a "kis játék szűk helyen" nem olyan szokatlan, hiszen a csapat bal oldalán évekig olyan játékosok szerepeltek (Ronaldo, Marcelo, Isco), akik nem jönnek zavarba semmilyen letámadástól. Azt viszont jó látni, hiába változtak meg a nevek (Mendy, Hazard, Ødegaard) a csapat még mindig képes kezelni az ilyesfajta nyomást. Közben a Modrić-Ødegaard duó egyik tagja mindig üres terüeten várta a labdát, hogy folytassa a támadást.

Mire következtethetünk?

Bár még igencsak kevés időt játszott a csapat ezzel a taktikával, és ezzel a trióval a középpályán, de az eddig látottak nagyon biztatóak. Kroos, Modrić és Ødegaard játéka új lehetőséget nyithat meg a Real Madrid előtt, aminek fő eleme a gyors oldalváltás és Kroos visszavont szerepe. Ezzel a csapat még egy magasan letámadó ellenféllel szemben is labdabiztos tud maradni. Ennek viszont az az ára, hogy a Real Madrid nem tolja fel a védekezését, hanem visszahúzódik a pálya középső harmadába, ezzel elkerülve az esetleges kontrákat. Talán az egyetlen negatívuma ennek a hátravont védekezésnek, hogy így csökken a lehetősége az ellenfél térfelén történő labdaszerzésnek. Érdemes lesz figyelni, hogy mi történik, amikor Casemiro és Ramos újra pályára léphet, bár megnyugtató, hogy képes Zidane egy új taktikai megoldáshoz nyúlni, ha egyszerre játszik a Kroos-Modrić-Ødegaard trió.

Videók: managindmadrid.com

Forrás: Managing Madrid
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK