Fizetési plafon a spanyol bajnokságban

A járványhelyzet nehéz helyzetbe hozta a spanyol klubokat, a LaLiga pedig nemrégiben közzétette a 2020-2021-es idényre vonatkozó korlátozásokat, már ami a fizetéseket illeti.

Az első – és a másodosztály együttesei november közepén kaptak értesítést arról a maximális összegről, amit a keret fizetésére fordíthatnak a most futó idényben. Tekintettel arra, hogy a klubok többségének komoly pénzügyi kiesést jelentett a koronavírus, a fizetésekre fordítható keretet összesen több mint 500 millió euróval csökkentették, erről beszélt Javier Tebas, a LaLiga elnöke.

A liga kitért arra is, hogy bizonyos klubok a jegyeladások hiányából fakadóan körülbelül feleannyi bevétellel számolhatnak, mint korábban. Mint az köztudott, a mérkőzéseket az újraindulás óta zárt kapuk mögött rendezik, ez pedig komoly kiesést jelent valamennyi együttesnek.

„A fizetési normák terén három területen is változtatásokat eszközöltünk, ez pedig a járványhelyzet okán hozott szabályokat és rendeleteket is érinti” – nyilatkozta José Guerra, a LaLiga főigazgatója. „A járvány hatása teljesen váratlan volt, és ehhez kell alkalmazkodnunk, hogy a kluboknak is legyen mihez igazodnia. A szankciókat is módosítottuk. Időre van szükségünk ahhoz, hogy alkalmazkodjunk a kialakult helyzethez.”

Fizetési limitFizetési limitek a LaLiga csapatainál idényenként (forrás: MARCA)

A Barcelona és a Real Madrid limitjei

A katalán együttes egyike azon kluboknak, melyek igencsak megszenvedték a krízishelyzetet, nemrégiben a játékosokkal is tárgyalásokat kezdeményeztek annak érdekében, hogy a keret tagjainak fizetését 30%-kal csökkentsék. A gránátvörös-kékek 382 millió eurót költhetnek a fizetésekre. Kontextusba helyezve: 2020. februárjában, amikor a legutóbbi limiteket közölték, a klub kerete még 656,43 millió euró volt; 2019. szeptemberében pedig 671,43 millió.

Eközben a királyi gárda – mely hagyományosan a második helyet foglalta el a rangsorban egészen eddig – 468,53 millió euróval gazdálkodhat, ez a legmagasabb összeg. Az Atlético Madrid kerete 252 millió euró körül mozog, a legkevesebbet pedig az Elche csapata költheti: mindössze 34,6 millió eurót utalhatnak át játékosaiknak, őket az Espanyol követi 45 millóval.

A LaLiga elnöke, Javier Tebas is megszólalt a téma kapcsán egy videókonferencián

„A legrosszabb esetben az is előfordulhat, hogy egészen az idény végéig nem lesznek szurkolók a stadionokban, de a személyzetre vonatkozó bérek 707 millió eurót tesznek ki. Ez nem mindenkire van egyformán hatással, a nagyobb klubokat terheli meg leginkább.”

„A Barcelonának és a Real Madridnak fel kell készülnie egy átmeneti évre. Mindkét klubnak kordában kell tartani a kiadásait, és fel kell építenie egy működő gazdasági modellt.”

„A Barcelona esetében 30%-kal csökkentek a bevételek, és be kell látniuk, hogy ez egy kivételes év lesz. Jelenleg nem gondolkodnak csőd bejelentésén, de amit ebben az évben nem csökkentenek le, az a következő évben visszahat rájuk.”

„Azok a klubok, amelyek nem csökkentik megfelelően a fizetéseket, két problémával is szembenéznek majd. Az egyik a saját gazdasági kontrolljuk, amely annyit tesz, hogy aki például 50 millió euróval többet költ idén, az a következőben 50 millióval kevesebbet költhet majd. Ha versenyképesek akarnak maradni, akkor meg kell húzniuk a nadrágszíjat. A második probléma a költségvetésük, hiszen rengeteg klubnak vannak jelentős adósságai.”

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK