Casemiro: Fel sem fogjuk, hogy mi tett és mit tesz Zidane a Real Madridért

A brazil középpályás az UEFA munkatársával beszélgetett. Szóba jött a Real Madrid idei BL-szereplése, Zidane, a védekező középpályások helyzete, Sergio Ramos és a Juve elleni gólja is.

Mennyire volt fontos az Inter elleni győzelem?

Tudtuk, hogy nem lesz egy egyszerű mérkőzés, de mentálisan nagyon erősek voltunk, végig a győzelemre gondoltunk, és Rodrygónak hála meg is nyertük a meccset. Fejben végig összpontosítottunk és ez nagyon fontos volt. Tisztában vagyunk azzal, hogy még hosszú út áll előttünk, de az a győzelem nagyon kellett. Csoportelsőként szeretnénk végezni, még van erre esély, igazából csak rajtunk múlik. Már egyszer legyőztük az Intert, sőt, jól is játszottunk ellenük, szóval csak ismét fel kell nőnünk a feladathoz. Tudjuk, hogy nehéz a csoportunk. A Shakhtarban több ügyes brazil is játszik, a Gladbach nagyon jól játszott ellenünk, ráadásul egy remek edző ül a kispadjukon. Az Inter pedig egy nagyszerű csapat, csodálatos történelmük van és az új edzőjüknek is tiszta elképzelése van a futballról.

Sergio Ramos nem olyan rég megszerezte a 100. gólját a Real Madridban. Milyen érzés a csapattársának lenni?

Sergio egy igazi vezér az öltözőben és a pályán egyaránt. Megtiszteltetés, hogy már ilyen hosszú ideje együtt játszhatok vele. Már biztosan ott lesz a klub történelemkönyveiben. Sohasem adja fel, mindig küzdeni akar és mindig győzni akar. Folyamatosan viszi előre a csapatot, buzdít minket, egy példakép mindenki számára. A múltkor megszerezte 100. gólját a Real Madridban, ehhez most ismét gratulálok, de minket, akik vele vagyunk minden nap, egyáltalán nem ért meglepetésként, hogy idáig eljutott. Nagyon keményen dolgozik, odafigyel magára, emellett egy nagyszerű ember is. Mindent elmond róla, hogy mennyi gólt szerzett a legfontosabb pillanatokban. Elképesztően nagy ember. Még csak 34 éves, de tovább akar fejlődni, tanulni és keményen dolgozni.

Milyen pályára lépni a Bajnokkok Ligájában?

Igazán különleges. A meccs előtti hét teljesen más ennél a klubnál. Minden találkozó fontos, de amikor jön a Bajnokok Ligája, akkor a légkör is megváltozik. Nem meglepő, hogy a Real Madrid már ilyen sok alkalommal magasba emelhette a trófeát. Élünk-halunk a Bajnokok Ligájáért, mindannyian meg akarjuk nyerni.

Milyen zárt kapuk mögött játszani a meccseket?

Nagyon furcsa, leginkább azért, mert hiányoznak a szurkolók. A szurkolóktól olyan gyönyörű ez a sportág. De biztos vagyok benne, hogy a madridisták otthon is néznek minket és szurkolnak nekünk. Tudjuk, hogy ez a mostani helyzet nem néz ki jól, nem tudjuk, mikor térhetnek vissza a szurkolók a lelátókra, de akármilyen furcsa is ez a vírushelyzet, a legfontosabb, hogy vigyázzunk az egészségünkre. Szomorú dolog ez, de meg kell értenünk, hogy most így kell futballoznunk. Már valamelyest alkalmazkodtunk, de ha választhatnánk, akkor természetesen a szurkolóink előtt játszanánk. Nagyon fontosak számunkra.

Az nem vitás, hogy egy olyan edző, mint Zidane mellett rengeteget tanulsz minden nap. Egy világklasszis labdarúgó volt, és gondolom, gyerekként te is nézted őt. Tényleg szoros vele a kapcsolatod?

Nagyon egyszerű Zidane-ról beszélni. Játékosként mindig is ő volt a példaképem, hiszen ő is középpályásként játszott. Az ő erősségei különböznek az enyémtől, de a stílusa lenyűgöző volt. Edzőként nem is igazán fogjuk fel mit tett és mit tesz a Real Madridért. Nagyon kevés edző jutott el ilyen sikerekig. Amit elért a Bajnokok Ligájában szinte utánozhatatlan. De közben azt se felejtsük el, hogy a bajnokságot és a spanyol szuperkupát is újra megnyertük az előző szezonban. Élveznem kell minden vele töltött pillanatot, és tanulnom kell minden nap. Arról, amiket játékosnként és edzőként elért még 20-30 év múlva is beszélni fognak. Ezek a dolgok az örökkévalóságnak szólnak. Zidane mindig is ott lesz a Real Madrid történelmében.

Minden nagyobb klubnál az elmúlt években nagyon fontossá vált a védekező középpályás poszt. Mit gondolsz erről?

Mindig is azt mondtam, hogy egy labdarúgónak folyamatosan tanulnia kell valami újat, nem számít a kora. A védekező középpályás szerepe már korábban is nagyon fontos volt, főleg Brazíliában. Rengeteg remek játékosunk volt ezen a poszton: Mauro Silva, Gilberto Silva, Dunga… Nagyszerűen játszottak az 5-ös poszton, ahogy ezt Brazíliában hívjuk Később ez eltűnt, de aztán újra visszatért, mert megváltozott a játékrendszer. Manapság újra a régi, jólbevált rendszerben futballozunk: a szélső védők nagyon magasan játszanak, és folyamatosan vissza is zárnak. A védekezős középpályás pedig ebben a rendszerben kap központi szerepet, hiszen egyensúlyt kell tartania. Figyelnie kell a többi játékosra, és az üresen maradó területeket be kell tudni játszania. A védekező középpályás mindennek a közepe, és a középpálya egyébként is meghatározót része egy csapatnak.

Három egymást követő Bajnokok Ligáját nyertél. Milyen érzés, mikor az edző eléd áll és közli veled, hogy a döntőben a kezdőtizenegy tagja leszel?

Mondhatom, leírhatatlan. Egyszerűen át kell élni, hogy megértsd, milyen érzés is a Bajnokok Ligája döntőjében pályára lépni, különösen a Real Madrid mezét viselve. Ezt meg kell tapasztalni, mert annyira különleges, annyira izgalmas, annyiféle meglepetést tartogat. A rendíthetetlen győzelmi vágy, a rajongók… Az étvágytalanság, a gyomorgörcs, ami az elhatalmasodó nyomás miatt jelentkezik. Ez a Bajnokok Ligája és te a Real Madrid játékosa vagy. Számomra mindez, és hogy ennyi trófeát nyerhettem, egy valóra vált álom.

A Juventus elleni döntőben te magad is betaláltál. Milyen érzés gólt szerezni a Bajnokok Ligája döntőjében?

Esküszöm, soha nem gondoltam volna, hogy egy napon Bajnokok Ligája-döntőt játszok, még kevésbé, hogy gólt is szerzek majd. Élvezem a piszkos munkát, nem vágyok a rivaldafénybe, mert egyszerű ember vagyok, csak egy a többiek közül. Soha nem gondoltam volna, hogy egy döntőben gólt szerzek, és amikor a Juventus ellen ez mégis megtörtént, fogalmam sem volt, mit kéne tennem. Csak futottam széttárt karokkal, majd csúsztam egyet a térdeimen. Teljesen öntudatlanul cselekedtem. Amikor a társaim megöleltek, csupán felpillantottam az égre, s hálát adtam az Úrnak, hogy megélhetem az álmaimat.

Nem sok gólt szerzel, ellenben annál fontosabbakat.

Nem szeretek villogni, kitűnni. Persze minden játékos szeretne gólt szerezni, ugyanakkor az a feladatom, hogy elvégezzem a piszkos munkát, és majd Benzema, Vinícius vagy Hazard betalál. Ha így történik, én már elégedett és boldog vagyok. Sergio Ramosnak is megvan az a kivételes képessége, hogy a döntő pillanatokban kiemelkedik, hátára veszi a csapatot, és ez engem minden áldott nap, minden egyes mérkőzésen lenyűgöz. A célom, hogy elvégezzem a piszkos munkát, s azt jól tegyem. Veszélyes feladat elvenni az ellenfél játékosától a labdát, de én ezt élvezem igazán, ezt szeretem csinálni.

Forrás: realmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK