Kroos: Zidane meg fogja találni a megoldást a problémáinkra

A német középpályás hosszasan beszélgetett a MARCA újságírójával, a tőle megszokott őszinteséggel.

Mivel érte el a Real Madrid, hogy ennyire azonosulni tudj velük?
Amikor megérkeztem, az egész klub – nem csak az edzőm és a társaim – és a szurkolók is boldogság érzését közvetítették felém, amiért ide jöttem. Ez nem normális. Németországban először jól kell játszanod ahhoz, hogy örüljenek neked. De a Real Madridnál úgy éreztem, hogy már amiatt is boldogok, hogy megérkeztem, függetlenül attól, hogy hogyan játszom. Ez jó érzéssel töltött el, és nagy önbizalmat adott ahhoz, hogy már az első pillanattól kezdve jól játszak.

Carlo Ancelotti telefonhívása volt a döntő faktor?
2014-ben megnyerték a BL-t, szóval képzelheted. Ancelotti felhív, és elmondja, hogy a klubnál akar engem látni, hogy erősítsem a csapatát. Ők voltak a BL címvédői. Teljes mértékben bízott bennem, ez volt a kulcsa annak, hogy jól tudtam kezdeni, és nem éreztem a nyomást. Úgy gondoltam, hogy a bizalom már eleve megvan, ez pedig az első pillanattól kezdve sokat segített. Így telje el az első idényem. Trófeák nélkül, de mégis nagyon jól.

És mi van a klubvilágbajnoksággal?
Ja, hogy azt nagy trófeaként tartják számon? Hát… (nevet)

Kroos

A német játékosok mindig sikeresek voltak a Real Madridban, szóval a szurkolókban felmerül a kérdés, hogy miért nem igazolnak több németet?
Ezt a kérdést nem nekem kell címezni. Az én időszakom játékosai, mint például Sami Khedira, remekül teljesítettek a Real Madridban. Günter Netzerrel is beszélgettem, aki korábban játszott a Real Madridban, ő is azt mondta, hogy remek hely volt akkoriban is, nem csak a játék, hanem a magánélet szempontjából is. Csak jót hallottam Madridról és a Real Madridról. Hogy miért nincs itt több német? Ezt nem nekem kell megválaszolnom. (nevet)

Az érkezésed óta remekül beilleszkedtél a városba. Mit adott neked Madrid?
Igen, ez igaz. A város nagyon fontos, de ez inkább arról szól, hogy kikkel élsz, kikkel vagy nap mint nap otthon, a munkában. Ez az, ami lehetővé teszi, hogy otthon érezd magad. Ha ez az érzés megvan, jól érzed magad. Nem számít, hogy hol vagy. Persze az igaz, hogy Madrid az Madrid. Az időjárás is sokat számít. Nagyon más, mint Németországban. Nem a városközpontban élek. Ott nagyon sokan vannak. Az embernek van családja, akikkel természetesen kimozdulsz, és mindenki felismer. Én szeretem, ha felismernek a szurkolók, mivel nagyon pozitívak és hatalmas madridisták, de néha az ember szeret egyedül kimozdulni.

Érzed a szurkolók tiszteletét?
Nagyon. Mindig. Autogramokat és közös fotókat kérnek. Ez jó, hiszen ez annak a jele, hogy szeretnek. Néha persze egyszerűen csak ki akarsz mozdulni, olyankor egy kicsit nehéz. Ezért sem a központban élünk. Szeretem a nyugalmat, ilyen a természetem. Nagyon boldogok vagyunk Madridban.

Mostanra sokkal jobban beszélünk spanyolul, így minden sokkal könnyebb. A feleségem az első néhány évben nem beszélt, így sok dolog nehezebb volt. Ha nem beszéled a nyelvet, alig vannak ismerőseid… 24 évesen elhagyod a hazádat, ez nagy kihívás, de mi jól teljesítettük. Ha a munkában jól mennek a dolgaid, az sokat segít, és végül ezt viszed haza.

És itt Antonio vagy…
Igen. Nem fogom elfelejteni az igazi nevemet, együtt tudok élni az Antonióval.

Miért hiányzik ebből a Real Madridból az állandóság?
Nos, valami hiányzik, ez nem titok, mindenki láthatja. De nem sok. Állandóságot kell biztosítanunk. Ha az eredményeket nézed, akkor két jó, egy rossz, két jó, egy rossz sorrendben váltják egymást. Ennél jobb kell. Megnézel néhány meccset, és látod, hogy tehetnél sokkal többet. A Barcelona ellen, az Inter elleni első félidőben…
Természetesen tudunk javulni, de hiányzik az állandóság. Ha a Barcelona ellen jók voltunk, akkor a Cádiz és a Sahtar ellen is jónak kellett volna lennünk hazai pályán. Itt nagy különbségek vannak. Néha nagyon jól megy, néha pedig nagyon rosszul. Ha nyerni akarunk valamit, akkor sokat kell javulnunk.

Mi hiányzik?
A jelenlegi helyzet mindenki számára furcsa. Három naponta játszunk, alig van időnk pihenni, az előző idényt nagyon későn tudtuk befejezni, nem tudtunk igazolni senkit a nyáron… Most itt vannak a sérülések, néhány játékos a COVID miatt esik ki, de nem akarok kifogásokat keresni. Minden meccsen ki tudunk állni egy olyan kezdővel, amely bárkit képes megverni.
Nincsenek kétségeim efelől. Hogy miért nem verünk meg mindenkit? Meg kell találnunk a megoldást arra, hogy jobbá váljunk. Ez nem általánosságban értendő, hanem bizonyos dolgokra, helyzetekre a különböző meccseken. Ezért kell megfelelően reagálnunk. Igazság szerint csapatként kell javulnunk, ha nyerni akarunk valamit. Azt pedig már láttuk, hogy mennyire jók tudunk lenni.

Kroos

A szurkolók reménykedhetnek abban, hogy megfordul a szerencsétek?
Ha megnézed, hogy ilyen jól tudunk játszani, akkor természetesen. Néha veszíthetsz, rossz játékkal. Ez előfordul. De többször is megtörténik, mint szeretnénk, és ezt nem engedhetjük meg.

Játékosként megérted a rotáció szükségességét? Akkor is elfogadod, ha te nem játszol épp?
Igazából soha nem lehetsz elégedett, ha nem játszol egy meccsen. És nyugodtan mondhatom, hogy minden játékos így gondolja. Megértem az edzőt, mivel három naponta játszunk. Nem állunk le, ebben az idényben pedig ez még inkább igaz. És ez nem a lezárás után i 2-3 hónapban van így, hanem az Eb végéig is így lesz. Értem, hogy az edzőnek rotálnia kell. Játékosként ezt el kell fogadni, ha pedig rajtad a sor, hogy pályára lépj, a legjobbadat kell nyújtanod. Amikor fizikálisan és mentálisan is jó állapotban vagy, játszani akarsz, de a rotációt el kell fogadnod.

Megérted, hogy miért kérdőjelezik meg Zidane-t?
Mindenki tudja, hogy ha nem jönnek a jó eredmények, akkor nem teljesítetted azokat az elvárásokat, amelyeket a Real Madridnál támasztanak veled szemben. Ilyenkor jönnek a kérdések. Ezért vagyunk ennél a klubnál. Itt ez a normális. Zidane-nal már voltak ilyen időszakaink, de mindig kijöttünk belőlük. Néhány héttel ezelőtt a Cádiz és a Sahtar elleni vesztes meccsek után Barcelonába utaztunk, és csodálatosan játszottunk. Átvészeltük, az edzőnél jobban pedig senki nem tudja, hogy mi történik ennél a klubnál, ha nem jönnek az eredmények. Nekünk csak meg kell próbálnunk javulni, és meccseket nyerni. Az edző meg fogja találni a megoldást.

Most a válogatottnál vagy. Gondolod, hogy a Bayern München a többi európai csapat előtt áll, és a Real Madrid szenvedni fog ebben az idényben Európában?
Mondhatjuk, hiszen nem fér kétség hozzá, hogy a Bayern az elmúlt hónapok legjobb csapata. A Real Madrid is ilyen volt néhány évig, és tudjuk, hogy ez milyen nehéz. Lehetetlen 10 éven át mindent megnyerni. A Real Madrid két-három évig a világ legjobbja volt.
Most a Bayern az, de ez nem vet ránk rossz fényt. Ha megnézed, hogy hogyan játszottak az elmúlt hónapokban… Nincs olyan meccs, amit ne nyertek volna meg négy góllal. A BL-t is megnyerték, és számomra bárki is nyerje, aktuálisan ő a világ legjobbja, mivel ez a legnehezebb sorozat. Jobbak, mint mi, de ez nem gond, mivel nem az ő bajnokságukban vagyunk, és nem játszunk ellenük a BL-ben sem, legalább is egyelőre.

Gyorsabbak?
A játékuknak megvan a ritmusa, kiváló a letámadásuk. El kell fogadnunk, hogy jelenleg jobbak nálunk.

Spanyolország és Németország játszik egymás ellen a jövő héten. Mit gondolsz, melyik csapat a jobb?
Szerintem nagyjából egy szinten vagyunk jelenleg. A két legutóbbi egymás elleni meccsünk 1-1-re végződött. Mindkét csapat változott egy kicsit az elmúlt hónapokban. Mi a 2018-as vb után változtattunk, legalább is többet, mint mások. Mindkét csapatnak vannak gondjai.

A két csapat visszatér a csúcsra?
Két olyan projektről beszélünk, amely rengeteg tehetségre épül, és biztos vagyok benne, hogy jól fognak alakulni. Nem tudom, hogy a következő évben, az Eb-n, vagy később, de biztos vagyok abban, hogy hosszú távra szól. Nagyon sok a tehetséges játékos. Németországban teljesen biztos vagyok, és amikor látom a spanyol játékosokat a LaLigában, bennük sem kételkedem.
Ez a két ország a csúcson lesz, és nem azért mondom, mert az egyik a hazám, a másikban pedig élek. Azért mondom, mert kedvelem azokat a csapatokat, amelyek jó futballt akarnak játszani. Nem olyanok, mint akik csak beállnak védekezni és kontrákra rendezkednek be. Ha nem játszom, akkor követem azokat a csapatokat, amelyek játszani akarják a focit, ezért is gondolom, hogy ennek a két csapatnak fényes jövője van.

Toni Kroos törődik a körülötte lévők dolgokkal, ezért is van saját alapítványa. Nem igaz?
Már öt éve van meg az alapítványom Németországban, amely beteg gyerekek megsegítését szolgálja. Van esélyem segíteni abban, hogy megvalósuljanak az álmaik, amelyeket egyedül nem tudnának elérni. A szülőknek is vannak nehéz pillanataik, ezt apaként mondom. Az élet nehéz, és ha nincs pénzed, akkor még nehezebb.
Ha segíthetek, hogy megváltozzanak bizonyos dolgok az életükben, vagy megvalósulhasson a gyermekük álma, akkor megteszem. Ilyenkor az ember olyan érzelmeket él át, amelyeket nehéz megmagyarázni. Amikor elmondod nekik, hogy segítséget fognak kapni, rájössz, hogy ez sokkal fontosabb, mint a futball. Soha nem fogom ezt abbahagyni. Egyszer abbahagyom a focit, de a segítségnyújtást nem.

Kroos

Tisztába tennéd a múltkori szavaidat az Európai Szuperliga kapcsán?
Azt akartam elmondani, hogy biztosan vannak pozitív dolgok ebben az egészben. Sok magas szintű meccset láthatunk majd, olyanokat, amelyeket csak BL-elődöntőkben láthatnánk. És mindannyian szeretjük ezeket a meccseket. Nagyon érdekes lesz ez azoknak a szurkolóknak, akik bizonyos csapatoknak drukkolnak, vagy semleges szurkolók. Mindenki szereti a csúcsfutballt. De a kisebb klubokkal is törődnünk kell. Mindenki nagyon versenyképes. A Szuperliga egy külön történet. Sokkal inkább aggaszt a többi dolog.

Mire gondolsz?
Az, hogy egyre több sorozat lesz. Két vagy három hetünk van, amikor nincsenek meccsek, én pedig biztos vagyok abban, hogy az UEFA és a FIFA találni fog újabb versenysorozatokat. A játékosok egészsége aggaszt leginkább. Három naponta játszani azt jelenti, hogy fáradtan játszol, és a meccsek nem tudnak olyan szinten lezajlani, ahogy szeretnénk. Ez olyan, mint egy 20 csapatos klubvilágbajnokság. Szerintem teljesen felesleges. Már nem lehet kisajtolni belőlünk többet. A játékosok nem fogják ezt szeretni.

És végül… A Real Madridból fogsz visszavonulni?
Megpróbálok. Fizikálisan még mindig nagyon jól vagyok. Két évvel ezelőtt volt egy nehéz idényem. Most kicsit jobban vagyok, és egy kicsit még maradok. (nevet)

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK