Münchenben áll a bál, Madridba kéne hozni Alabát?

A hét elején jött a hír, hogy hosszú egyeztetések után, végül nem tudott megállapodni egymással a Bayern München és David Alaba. A játékosnak jövő nyáron jár le a szerződése a bajorokkal, ez pedig máris beindította az újságírok fantáziáját. És igazából az enyémet is.

Az előző részek tartalmából…

Röviden annyi történt, hogy a felek több hónapnyi tárgyalás után sem állapodtak meg, sőt, a Bayern München visszavonta az utolsó, Alaba elé tett ajánlatát. A klub a játékosra és annak ügynökére, Pini Zahavira, míg Alaba és képviselője a klubra mutogat. A BILD információ szerint egyébként a végső ajánlat 4 helyett 5 évre szólt, és 11+6 millió eurós fizetés járt volna mellé. Alaba ezt visszautasította.

Itt kezdődött el a találgatás, hiszen így, hogy nincs új szerződés, Alaba januártól szabadon tárgyalhat más klubokkal és jelképes összegért akár távozhat is. Persze ez nem igazán valószínű, hogy megtörténik, az viszont annál inkább érdekesebb, hogy jövő nyáron már ingyen válthat klubot. Természetesen a lehetséges célállomások között a Real Madrid is feltűnt, mondjuk ez nem annyira meglepő, miután a spanyol sajtó már közel 10 éve szeretné, ha megvalósulna ez az átigazolás. Sokáig én is úgy gondoltam, sőt, igazából hittem benne, hogy Alaba lesz majd Marcelo utódja, de az évek csak teltek, Alaba meg nem jött. Aztán azóta kaptunk egy Mendyt, aki le is zárta a balhátvéd kérdést.

De akkor mégis miért lehet érdekes Alaba?

Több okból is. Egyrészt rendkívül sokoldalú játékos: gond nélkül tud balhátvédet, középhátvédet és középső középpályását is játszani. Dinamikus, gyors, jól lát a pályán és még technikás is. Az ütőkártya pedig, hogy akár ingyen is elhozható. Az AS és a MARCA is körüljárta a napokban a témát, információik szerint az ügynöke fel is ajánlotta Alabát a Real Madridnak, és a klub elvileg mérlegeli is a lehetőségeket. Egyetlen probléma a magas fizetési igénye. Hírek szerint, a bónuszokkal kiegészülve, évi 20 millió eurót szeretett volna, amire a Bayern nemet mondott. Ekkora összeget biztosan nem fog a Real Madrid megadni neki, főleg nem a mostani helyzetben, amikor még meg is vágták a játékosok fizetéseit. Nem lenne fair, és nem lenne logikus sem. Az egyetlen út, ha a klub valóban komolyan gondolja Alaba leigazolását, ha a játékos lejjebb ad fizetési igényeiből. Annak tudatában, hogy legszívesebben Spanyolországban (a Real Madridban vagy a Barcelonában) játszana, ez nem is olyan nagy áldozat. Vagy mégis?

A nagy világon e kivűl nincsen számodra hely

A másik kérdés, ami könnyedén felmerülhet, hogy mégis hova férne be? Véleményem szerint akár a kezdőbe is, de nem feltétlenül a balhátvéd posztra. Oda inkább akkor, ha akkora játékoshullás lesz, mint mostanság a jobb oldalon. Sokkal inkább látom őt Ramos párjaként a védelemben, vagy a középpályán, akár Casemiro helyett, akár mellett. Sokoldalúsága új lehetőségeket nyithatna meg Zidane-nak, hiszen jelenleg Varane és Ramos mögött egy Nacho és egy Militão a felmentősereg. Mindketten szimpatikus játékosok, de Nachóban ennél több nem lesz, a brazil pedig eléggé zsákbamacska. Ha nem a védelemben, akkor ahogy feljebb is írtam, a középpályán kaphatna szerepet. A védekező munkája ugyan nincs Casemiro szintjén, de az egyértelmű, hogy nagy pluszt jelentene a kimagasló technikai tudása és gyorsasága a védekezésből támadásba való átmeneteknél. Egy kreatív játékos, aki még védekezni is tud. Jól tudjuk, hogy előbbiben Casemiro sosem volt túlságosan erős. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy akár Casemiro mellett is lendületet hozhatna a középpályára. Tényleg, rengeteg a lehetőség.

Egy szó, mint száz, szerintem Alaba jó vétel lenne, ingyen még inkább. Aztán lehet, hogy két hét múlva mégis megegyezik a Bayernnel, vagy rekordfizetésért a PSG-be megy, ettől függetlenül örülök, hogy végre újra téma lett a Real Madridnál és el lehetett játszani a gondolattal.
 

Forrás: as.com, penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK