A Benzema-Vinícius téma margójára

A két játékos ma megbeszélte egymással a Mönchengladbach ellen történteket. Néhány gondolatot azért összeszedtem az esettel kapcsolatban.

A pálcatörés művészete

Szerdán futótűzként suhant végig az interneten az a felvétel, melyen Benzema Viníciusra panaszkodik Mendynek. Bár Benzema nevet nem mondott, miközben franciául beszélt honfitársával, nehezen lehetett nem másra gondolni, mint a brazilra. Itt azonban el is érkezünk egy döntési ponthoz, amikor érdemes mérlegelnünk, rendelkezésünkre áll-e elég információ ahhoz, hogy egyből keresztre feszítsük Benzemát és végignézzük, ahogy a pokol legmélyebb bugyraiban tölti a földi élete utáni örökkévalóságot. De hát ő ilyen, ugyanezt csinálta a francia válogatottnál is. A vérében van, hogy sunyi módon kibeszéli és átveri a saját csapattársait. Ő egy ilyen ember. És egy borzasztóan rossz focista. Pont. A Real Madrid rohad. Kívül, belül. Az ítélet kimondatott. Ide orvosi papír nem kell, a tények magukért beszélnek. A tények, ami valójában egy beszélgetés közepéből kiragadott felvétel. De ha igaz is, és valóban Viníciusról beszélgettek, akkor is érdemes lenne egy-két percig elgondolkodni azon, hogy miről lehetett szó az öltözőben, miről beszélgettek a játékosok, mit mondtak akár Viníciusnak odabent, és egyáltalán, miért is mondhatja ezt Benzema. A csapat harmadik számú kapitánya. Ha úgy tetszik, harmadik számú vezére, hiszen rászolgált erre az elmúlt 11 évben. 

De most miért kell kiabálni?

A MARCA is felveti, hogy miért is fontos helyén kezelni Benzema szavait. Egyrészt, ha a játékosok összes véleménye, kirohanása az ellenfél játékosa vagy a csapattársa felé kijutna az öltözőből és nyilvános lenne, akkor nem lenne elég nap egy évben, hogy mindent megmagyarázzanak. Mert lehetünk naívak, képzelhetjük azt, hogy ezek a játékosok mindig a brit királyi családot is megszégyenítő udvariassággal beszélnek egymással, de jó tisztában lenni azzal, hogy ez nem igaz. A magyar megye kettes meccsen is leordítja a tapasztaltabb játékos az ifiből éppen feltörő tehetséget, ha nem azt csinálja, amit kellene. Pedig ott még talán akkora tét sincs, mint a Bajnokok Ligájában. Felháborító? Bunkó? Embertelen? Igazából semelyik. A csapat érdeke, meg igazából a fiatal játékos érdeke is. Ha helyén kezeli, akkor tanul belőle. Ha nem kezeli a helyén, akkor egy év múlva abbahagyja a focit. Persze ide kell a tapasztaltabb játékos bölcsessége is, meccs után megbeszélik a dolgokat, megbeszélik, miért ordította le a fejét más emberek előtt, megmagyarázza a tettét, pont, mint egy szülő. Így még csak véletlenül sem marad tüske a felekben.

Szerencsére pont ez történt a mai edzésen. Benzema külön beszélt Viníciusszal, megbeszélték, miért is mondta azt a francia, amit mondott, Vinícius pedig elfogadta a magyarázatát. Semelyikük nem akart ennek az egésznek ennél nagyobb feneket keríteni, úgyhogy az ügyet le is zárták. Ismerve a két játékos kapcsolatát, fura is lett volna, ha ennél komolyabb következményei lesznek a dolognak.

De milyen is a kapcsolat közöttük? A fenti fiatal-tapasztalt képletbe nagyon szépen beleilleszthetjük őket. A franciaról tudni, hogy mindig is segítette a fiatalokat a beilleszkedésben, tanácsokkal látta el őket. Ezt nem én mondom, ezt például Vinícius mondta egy korábbi interjúban: "Bármikor, amikor együtt játszunk, mondja nekem, hogy koncentráljak és játsszak nyugodtan. Emlékszem például egy Atlético Madrid elleni rangadóra, amikor az eladott labdámból kaptunk gólt. Karim akkor odajött hozzám és mondta, hogy cseréljünk helyet néhány percre, hogy kevesebbet találkozzak a labdával, így fejben  könnyebben visszahozhatom magam a meccsbe. És ez működött is."

Nem egyszer, nem kétszer lehetett látni, ahogyan Benzema mutatja és magyarázza Viníciusnak vagy épp Rodrygónak, hogyan mozogjanak, hova mozogjanak. Tanácsokkal látja el őket. Néha azonban a szép tanácsok mit sem érnek, néha hatásosabb dolgok kellenek, hogy reakciót váltson ki egy játékos a csapaton belül. És egy Real Madridban Sergio Ramos vagy épp Karim Benzema az, akiknek meg kell lépniük ezeket a dolgokat.

De ez nem is egyedi eset, még a profi futballban sem. Korábban láthattuk, ahogy Ramos Reguilónon akart revansot venni két feléje bombázott labdával, miután ütköztek egy edzésen. Az eset után ezt írta ki Ramos a Twitterére: "Habár nem úgy tűnik, de ez meglehetősen gyakoi szituáció. Persze ez nem mentség, nem szabadott volna így reagálnom. Mindig mindent beleadunk, ugye Regui? A végén együtt győzünk!" Erre pedig Reguilón így reagált: "Mindig a csapatommal és a kapitányommal…." Szóval nem újkeletű, ami Benzemával és Viníciusszal történt, arra viszont jól rámutat az eset, hogy milyen gyorsan tudja két táborra szakítani az embereket az internet, a média vagy egy téma. De az ügy lezárva, koncentráljunk a Huesca elleni bajnokira.

Forrás: marca.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK