Luis Castro: A játékosaimat nem kellett feltüzelni

A Sahtar Doneck 3-2-re legyőzte a Real Madridot a Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában. A találkozó után Luis Castro, a vendégek mestere állt a sajtó rendelkezésére.

Luis, gratulálok a győzelemhez! Boldog?
Természetesen igen, boldog vagyok! Első sorban a csapatom sikerének örülök. Az edzőnek az a küldetése, hogy másokat boldoggá tegyen. Nos, az is, hogy boldog legyen, de mindenekelőtt mások öröme a fontos: a szurkolóké, a munkatársaké és a játékosoké. Ezt érzem most. Sikerélményem van. A meccs alatt nagyon, nagyon keményen dolgoztunk, csakúgy, mint az elmúlt napokban, hogy a legjobb formánkban legyünk. És nagyon nehéz körülmények között kellett ezt a munkát elvégeznünk. Csak azért, hogy megértsétek: az indulás napján – tegnap reggel – két olyan játékos nélkül szálltunk fel a gépre, akik előzetesen ott voltak a listán. Így élünk, minden nap reagálva a világjárványra. És tudni azt, hogy azok, akik rendben vannak, megízlelhették ezt a győzelmet, fantasztikus érzés számomra.

Nagyon nem örülnék annak, ha az ukrán sajtó a Sahtar tartalékcsapatának győzelmét hirdetné a Real Madrid felett, de már megtették. Ennélfogva az önnek címzett kérdés nekik szól leginkább: meg tudna nevezni bárkit a keretből, aki csak a kispadra elegendő? Dentinho is a harmadik meccsét játszotta a szezonban, Maycon pedig a negyediket. Nem találni egyetlen kispadost sem az elvileg tartalékcsapatban, amely ma győzelmet aratott.
A Sahtarnak nincs tartalékcsapata. Még az első csapatnak sincs. Játékosaink vannak, akik minden nap keményen dolgoznak, elkötelezetten, ambíciókkal, és mindenki arra készül, hogy játszani fog. Ha nem lenne mindenki felkészült, ma sem érhettünk volna el ilyen nagyszerű eredményt. A srácok nagyon elhivatottak voltak – nagyon közel állnak egymáshoz, szoros a kapocs a csapaton belül. A Sahtarban nincs olyan, hogy ki játszik és ki nem. A mérkőzésekre is csapatként tekintünk. A mögöttünk hagyott idényben 23 pontos előnnyel nyertük meg az ukrán bajnokságot, az Európa-ligában pedig az elődöntőkig jutottunk. Ezt csak csapatként érhettük el. És ma, ugyancsak csapatként, nagyszerű győzelmet arattunk. Szeretnék gratulálni mindenkinek, aki a klubnál dolgozik, az egész Sahtar-családnak, és szeretném megköszönni a támogatásukat, amellyel átvészelhetjük ezt a kritikus időszakot.

Korniienko nagyon jól szerepelt az első gólnál, legyőzve a Real Madrid sztárjátékosait. Mit mondana azoknak a játékosoknak, akiknek a mai volt az első pályáralépésük a Bajnokok Ligájában?
A következőket. Ma, ahogy máskor is a Sahtar együttesénél, nincsenek egyének, akik kifutnak a pályára, itt egy csapat van. A Real Madridot is csak így győzhettük le. Nem egyik vagy másik játékosunk miatt, nem azért, mert voltak jobban és gyengébben teljesítő labdarúgók. Nem, mindenki remekül elsajátította a taktikát a mai mérkőzésre. Nagyon jók voltunk a széleken és a középpályán. Dentinho játékának köszönhetően az általa nyitott területeket is bejátszhattuk, Tete és Solomon mozgott be általában. Ez a stratégia pedig továbbfejlődött a csapatnak köszönhetően. Ez vezetett a győzelmünkhöz. Korniienko jól teljesített ma, azonban nem nyertünk volna, ha a csapat rosszul játszik. Szeretnék gratulálni mindannyiójuknak a mai nagyszerű teljesítményükhöz.

Az előző kiírásban a Sahtarnak sikerült emlékezetes teljesítményt nyújtania idegenben a Manchester City ellen, annak ellenére, hogy több hiányzóval is számolniuk kellett. Ma ugyanez volt a helyzet, sőt, még rosszabb, és mégis ismét szenzációs, magabiztos védelmet láthattunk, amely a csapatmunka eredménye. Mi lehet a hátterében ennek a véletlen egybeesésnek?
A csapat nem csupán egy 1-1-es döntetlent ért el a Manchester City ellen és ma egy 3-2-es győzelmet a Real Madrid ellen. Az Atalantát szintén le tudtuk győzni… A csapat szép eredményeket ért el az előző szezonban. Ma szintén ez történt. A srácokkal, akik többet játszottak, és másokkal, akik napi szinten dolgoznak. És most nem fogom kiemelni őket és kinevezni kezdő 11-nek, a többieket pedig cseréknek. Meg akarom ismételni a tavalyi 23 pontos előnyt a második helyezettel szemben, és az Európa-liga elődöntőt. Az egész csapat nagyszerűen dolgozik, és játékra kész. A mai győzelmet elmagyarázni egyenlő lenne azzal, ha a játékosaink előző meccsen mutatott összpontosításáról, szilárdságáról, fegyelméről és elhivatottságáról beszélnék.  Ez az egyetlen módja, hogy legyőzhesd a Real Madridot. Ezek nélkül ez nem valósulhatott volna meg. A Real Madrid a legerősebb szupercsapat, rendkívül tapasztalt játéksokkal és edzővel. Ahogy említettem, az összpontosítással, fegyelmezettséggel és az elhivatottsággal tudnám magyarázni a győzelmünket.

A mérkőzést megelőzően sok szó esett a sajtótájékoztatódról. Az embereket érdekelte a mondandód, a hangulatod, talán az a kihallható harag is, amivel próbáltad kivívni a spanyol újságírók tiszteletét a Sahtarral kapcsolatban, hogy igen is ismerjék őket. Véleményem szerint ezután a mérkőzés után már biztosan ismerni fogják a Sahtart, illetve amikor majd legközelebb megérkezel, a legtöbb kérdés veled kapcsolatos lesz. Direkt adtál ilyen érzelemdús sajtótájékoztatót a mérkőzés előtt? Ezzel is motiválni szeretted volna a csapatot?
Az életben a tiszteletlenséget tudom a legkevésbé tolerálni. Ennél sokkal több tiszteletre lenne szükség. Ahogy már elmondtam, sajnos még ez a koronavírus-helyzet sem tanította meg az embereket arra, hogy milyen törékeny is a világ. Jelenleg a világban a hatalommal rendelkezők próbálják megtörni, támadni és legyűrni a gyengébbeket. Miközben a tiszteletnek kellene irányítania az embereket. Amikor egy BL-meccs zajlik a Real Madrid és a Sahtar között, akkor a Cádiz – Real a fő téma… Vélhetően ez az eredmény majd növeli a tiszteletet az irányunkba. A válaszomnak semmi köze nem volt a Real Madridhoz. A Real Madrid egy erős csapat, a világ egyik legjobba, amelyet nagyon tisztelünk. Ők mindig példaképek lesznek a szervezettségük és a klub működése miatt. Tegnap tiszteletlenek voltak az újságírók, mivel Zidane-tól nem kérdeztek semmit a Sahtarról, vagy a Sahtar elleni meccs taktikájáról. A tettek sokkal fontosabbak, mint a szavak. Lehet, hogy valaki azt gondolja, hogy csak azért mondom ezt, mert nyertünk. Nem. Tegnap még kérdéses volt, de ma a Real Madrid akár három, négy vagy öt góllal is megverhetne minket. De ismétlem: nem másnak kellene irányítania az embereket, mint a tiszteletnek.

Mit mondott a játékosainak a meccs előtt? Hogy tüzelte fel őket? Talán megmutatta nekik az Ali-filmet? Ma a Sahtar úgy szállt, mint egy pillangó, és úgy csapott le, mint egy méh.
Trubin válogatott játékos. Bondar válogatott játékos. Dodo válogatott játékos. Khocholava válogatott játékos. Korniienko, Maycon, Marlos, Marcos Antonio, Tete és Solomon válogatott játékosok. Sokan, vélhetően figyelmetlenségből adódóan nem kezelték megfelelően a Sahtart. Ezek a játékosok nagyon ügyesek, egész héten keményen dolgoztak, ambiciózusak. Nyertünk. Nem kellett őket feltüzelni. A Real Madrid birtokolta a labdát, de a játékosaink tehetségének köszönhetően egy remek csapatot alkottunk, amelynek sikerült jó eredményt elérnie.

Ez egy történelmi győzelem. Tegnap azt kérdezte tőlem, hogy mi a helyzet a Real Madridnál? A Madrid most már két mérkőzést veszített sorozatban. Még mindig azt gondolja, hogy nincs problémájuk?
Úgy gondolom, hogy a csapatok vereséget szenvednek, ha nem tudják elvégezni a küldetésüket a pályán, vagy ha az ellenfél jobban végezte a dolgát. A mérkőzés megtekintése után elmondhatjuk, hogy a Sahtar nyert, vagy azt is mondhatjuk, hogy a Realnak gondjai voltak. Ha dicsérni akarod a Sahtart, akkor elmondhatod, hogy jó csapat, amely megtalálta a Real Madrid gyengeségét. Én végignéztem a meccset, és azt akarom mondani, hogy a játékosaimnak ma jó volt a stratégiájuk, jól védekeztünk és tudtuk, hogy mit tegyünk, ha nálunk volt a labda. Rendben, a futball milliókat ültet a képernyők elé, mivel senki nem tudja, mi fog történni egy meccsen. De úgy gondolom, hogy ti több Real Madrid meccset néztetek meg, mint én, így ti jobban tudjátok, hogy vannak-e gondjaik. Amikor mi megmutattuk a videókat a játékosainknak a Madridról, akkor egy szupererős, fantasztikus csapatot láttunk, amely elképesztő dolgokra képes a pályán. Mi teljes készültségben vártuk a meccset, mivel minden pillanat veszélyt hordozott magában. Így készültünk. A Realnak vannak-e gondjai? Ez a kérdés nem nekem szól, ezt az elemzők tudják megmondani. Én nem vagyok elemző, én a csapatom edzője vagyok. És a csapatomról tudok beszélni.
 

Forrás: shakhtar.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK