Luis Castro: A Real nehéz helyzetben van? Ez valami vicc?

A Sahtar edzőjének és kapusának nyilatkozata a Real Madrid elleni BL-csoportmeccs előtt.

Luis Castro:

Azt olvastam, hogy rengeteg a hiányzó a csapatában. A rendelkezésére álló keret figyelembevételével mi a személyes véleménye? El kellett volna halasztani a találkozót?
Az UEFA meghozott bizonyos szabályokat, amelyeknek tisztában vagyunk a tartalmával, nekünk eszerint kell eljárnunk. Azt kérdezed, hogy mit preferálnék? Természetesen azt, ha olyan időszakban játszhatnánk a Real Madrid ellen, amikor nincs ilyen sok sérültünk. Jelen pillanatban rémálomra számítunk. Krivtszov, Matviyenko, Ismaily, Sztyepanyenko, Alan Patrick, Kovalenko, Taison, Moraes, Bolbat és még néhányan távol lesznek… Természetesen nem ez egy edző álma. Ugyanakkor ki kell állnunk a meccsre, és minden energiánkkal küzdenünk kell. A tény, hogy elveszítettünk néhány játékost, nem csökkenti a felelősségünket. Arra törekszünk, amit a Sahtar elvár tőlünk, jó játékra és jó eredményre. Hogy nehéz lesz-e ilyen körülmények között? Igen. Nehéz lesz.

Ukrajna két teljesen különböző meccset játszott Spanyolország ellen. Az egyik a labdatartásról, a másik a kontrákról és a fizikumról szólt. A Sahtar feladja saját játékfilozófiáját a Real Madrid elleni meccsen?
Igen, láttam mindkét meccset. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy nyilvánosan is gratuláljak Sevcsenkónak és az egész ukrán csapatnak az eredmény miatt. De azt is látnunk kell, hogy a spanyolok rengeteg helyzetet dolgoztak ki, amiket szerencsére nem tudtak értékesíteni. Mindenesetre a helyzeteik megvoltak. Úgy gondolom, hogy egy futballmeccset nem csak a végeredmény alapján kell megítélni, hanem a találkozó dinamikája alapján is, és mindent figyelembe véve, ami a pályán történik. Miközben erős csapatok ellen támad vagy visszaáll valaki, nem szabad elfelejtenünk, hogy a jó eredményre törekszik. Nem zárhatják ki egyiket sem, mindkettőre szükség van a meccsen. Játékosokat veszítettünk, de a stílusunk megmaradt, a DNS-ünk ugyanaz. Nem mindig csináljuk azt a meccseken, amit szeretnénk, de ez nem jelenti azt, hogy nem akarjuk. Gyakran előfordul, hogy ez történik, hiszen az ellenfél megakadályoz abban, hogy azt csináljuk, amit szeretnénk. És mi mindig ugyanazt akarjuk. Dominálni a pályán, együtt támadni, miközben védekezésben egyensúlyt teremtünk, hogy elkerüljük az ellenfél gyors fordulásait. Többet akarjuk birtokolni a labdát, sok helyzetet akarunk kialakítani. De ha egy ilyen erős csapat ellen játszol… Értem, hogy mit kérdeztél. Elképzelhető, hogy néhány dologban alkalmazkodnunk kell majd ehhez a meccshez. Nagyon fontos lesz a stratégia a holnapi meccsen. Egyetértek abban, hogy ezt a találkozót másképp kell megközelítenünk. Igazad van.

A Real Madrid jelenlegi helyzete talán segít abban, hogy a csapata jobb eredményt érjen el?
Milyen a Real Madrid jelenlegi helyzete?

Elveszítették a legutóbbi meccsüket a Cádiz ellen.
A Real Madrid három BL-címet nyert meg sorozatban. Rengeteg alkalommal lettek spanyol bajnokok. Meg kell értenetek, hogy 13 játékosunkra nem számíthatunk. A Real Madrid nehéz helyzetéről kérdeztek? Ez most valami vicc? Milyen a Real Madrid jelenlegi helyzete? A csapatban ott van Courtois, Nacho, Varane, Ramos, Militão, Marcelo, Casemiro, Valverde, Modrić, Benzema, Isco, Vinícius… És a Real Madrid helyzete a kérdés? Na ne, ennél sokkal komolyabban kell vennetek a futballt. A korábbi eredményekkel soha nem kell foglalkozni, azok nincsenek hatással a következő mérkőzésekre. A Real Madrid egy nagyon veszélyes, erős csapat. Én viszont egy dolgot szeretnék ettől a meccstől. Azt akarom, hogy a játékosaim sok energiát tegyenek bele, mert nyerni akarnak, sikeresek akarnak lenni. A Sahtar is jó eredményekre törekszik. De a Sahtar nem azért tudja ezt elérni, mert a Real Madrid kikapott a Cádiztól. A Real Madrid 75%-ban birtokolta a labdát, 14-szer lőtt kapura. Sokkal több gólt lőhettek volna. És eközben azt mondjátok, hogy a Real Madrid krízisben van? Nem, ez nem igaz. És még valami, amin szerintem mindenki elgondolkodhat. Ebben az idényben a Bayern négy gólt kapott a Hoffenheimről, a Liverpool is kapott egy hetest, a Manchester United hatot, a Barcelona nyolcat a BL-ben. A City hat vagy hét pontra van az első helytől, a Real kikapott a Cádiztól, a Porto otthon szenvedett vereséget a Maritimótól… Ez történik a nagy klubokkal, ellenmondások. Senki nem nyaral, mindenkinek rengeteg meccse van. Válogatott szünet, BL, bajnokságok, kupák… A labdarúgók nem pihennek, stresszben vannak, ráadásul a futballvilág egyfajra krízist él meg. De ezeken nem lehet változtatni, mind továbblépünk. Nem csak a Real Madrid, sok európai topcsapat veszített pontokat, szenvedett el vereségeket. Szóval az ilyen dolgokat szerintem mélyebben kell elemeznünk ennél.

A spanyol riporterek nem kérdeztek Zidane-tól vagy Courtois-tól egyetlen kérdést sem a Sahtarról, mivel nem gondolják, hogy fenyegetést jelentene a Real Madridra. Mindeközben a Sahtar a csoport második kalapos csapata, nem az Inter vagy a Borussia. Tudják ezt a játékosai? Persze vannak gondok, néhányan Kijevben maradtak, de mennyire hiszik el a többiek azt, hogy nem csak játszani, de harcolni és pontokért mennek Madridba?
Úgy gondolom, hogy ez tiszteletlenség. Azok az újságírók, akik részt vettek Zidane és Courtois sajtótájékoztatóján, kérdezhettek volna valamit a Sahtarról, hiszen szerda este a Sahtar játszik a Real Madrid ellen. Még akkor is, ha nem épp a legjobb időket éljük jelenleg, ez akkor is tiszteletlenség. De sok ember van a világban manapság, akik nem tisztelik egymást. Ez mindig így volt, és így is lesz. Talán a tiszteletlenség vezet ilyen dolgokhoz. Nekem ez nem tetszik, de tudnunk kell együtt élni vele. Nincs annál rosszabb, mint amikor alábecsülnek másokat. Nagyon fontos, hogy mindenkinek jár a tisztelet. Sajnos sokan nem tanultak még a koronavírus helyzetből sem. Néhányan azt gondolják, hogy ők mások felett állnak, jobbak, mint mások. Ez szomorú, de igaz.
 
Milyen játékot tervez holnapra, tudva, hogy fontos játékosok hiányoznak? Azt mondta, hogy jobb lenne, ha más kerettel, más körülmények között kerülne sor erre a meccsre. Most kezdődik az idény. És azt is mondta, hogy a Real helyzete egyáltalán nem rossz.
A Real Madrid esetében nem szabadna alapul vennünk a Cádiz elleni meccset. Megértem, hogy ez a legutóbbi, és erre emlékszünk a legélénkebben. De ahogy mondtam, a többi európai óriás rossz eredményei is jól mutatják, hogy mi történik a futballban manapság. A lehetséges fáradtság – mentális, fizikai, tecnikai és taktikai – és a rengeteg meccs miatt van egy általános stressz. Ha ránézek a Real Madridra, nem mondhatom, hogy már nem erősek, mert legutóbb kikaptak a Cádiztól. Látjuk, hogy a Real rendkívül erős csapat, és szerdán játszanunk kell ellenük. Nagyon szeretnénk méltósággal bizonyítani magunknak, és szeretnénk jó eredményt elérni. Tudjuk, hogy mire képes a Real Madrid. Még akkor is ők lennének a favoritok, ha bevethető lenne az a 13 játékosunk, akiket már említettem. De annak ellenére, hogy nincsenek velünk, mi jó eredményt akarunk elérni. Annyit mondhatok, hogy sok fiatal lesz a csapatunkban a mérkőzésen. Nagy energiával és szenvedéllyel fogják demonstrálni a csapatunk erejét. Nem egyénileg, csapatként. Az erős Real Madrid ellen csak együtt, csapatként mutathatja meg a Sahtar, hogy milyen szintet képvisel.

Anatolii Trubin:
Anatolii, hogy érzi magát a 19 éves srác, aki debütálhat a BL-ben a Real Madrid ellen?

A BL egy olyan sorozat, amelyről minden futballista álmodik. Csak jó érzések kavarognak bennem. Nagyon komolyan felkészültünk a Real Madrid elleni meccsre.

Taison egyszer Courtois-hoz hasonlított téged Instagramon. Holnap találkozol a belgával a pályán. Nem zavar téged ez az összehasonlítás? Melyik kapus a példaképed?
Ha a csapattársaim így gondolják, nyugodtan mondhatják. Ez egy vicces formája a kommunikációnak, és egyáltalán nem támadó jellegű. Nem mondanám, hogy lenne konkrét példaképem, de vannak európai kapusok, akiknek kedvelem a játékát.

A csoportkör sorsolása után azt mondtad, hogy szerettél volna a Real Madrid ellen játszani. Miért?
Mert ők egy rendkívül erős csapat, akik számos alkalommal nyerték már meg a Bajnokok Ligáját. Gyerekként a Real Madrid szurkolója voltam, és arról álmodtam, hogy találkozom ezzel a klubbal.

Sajnálod, hogy nem a Bernabéuban lesz a meccs?
Persze, nagyon szerettem volna szurkolók előtt játszani egy olyan csodás stadionban, mint amilyen a Bernabéu. Nagyon jó lenne, ha normalizálódna már a helyzet. De jelenleg el kell fogadnunk a feltételeket. Most ez van.
 

Forrás: shakhtar.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK