Modrić: Zidane olyan lehet Madridban, mint Ferguson Manchesterben

A horvát középpályás hosszú interjút adott Juanma Castañónak az El Partidazo de Cope című műsorban. Egyebek mellett beszélt gyermekkoráról, Bale-ről, a VAR-ról, a madridi edzőiről és a jövőről is.

Gyermekkori emlékek, a nagypapa halála
"Minden napot vele töltöttem, mert a szüleim sokat dolgoztak. Nagyon szoros volt a kapcsolatunk, a nevemet is utána kaptam. Szomorú történet ez, mert nagyon fiatalon elveszítettem egy nagyon fontos embert az életemből. Hat-hét éves lehettem, még nem igazán voltam tudatában annak, mi is történik körülöttem, de vannak felvételeink. Mindig ugyanazt csinálta, reggel kiment az állatokkal, aztán mindig ugyanabban az időben jött vissza estefelé. De aznap nem ez történt, ezért elmentek megkeresni őt, de már holtan találtak rá. Szerencsére mi megmenekültünk. Remélem, fentről figyel minket." (Modric nagyapját 1991 decemberében a horvát-szerb (Délszláv) háborúban szerb lázadók lőtték le nem messze a házuktól. Miután a család elmenekült, a házukat is porig égették. – a szerk. kieg.)

Menekülés a városból
"Az eset után elhagytuk a várost, más menekültekkel együtt egy hotelbe szállítottak minket. A szüleimmel és a kishúgommal voltunk egy 20 négyzetméteres szobában. Nem mondhatom, hogy teljesen boldogtalan voltam. Nehéz gyermekkorom volt, de mégis örömmel gondolok vissza arra az időszakra, mert voltak ott más gyerekek is, akikkel mindig a hotel előtti placcon fociztunk. Igyekeztünk kizárni a körülöttünk zajló eseményeket. Később előfordult az is, hogy edzés közben láttuk és hallottuk, ahogy bombák csapódnak be 100 méterrel odébb. Azonnal fedezékbe rohantunk. Ilyenkor csak remélni tudod, hogy minden jóra fordul, és az apád, aki ott harcol, majd biztosan hazajön. Nem féltem, csak szerettem volna, ha a családom és a barátaim biztonságban vannak."


Castaño: Már akkor is te voltál a legügyesebb a labdával?
"Jó voltam, igen. Mindig én voltam a legkisebb, de élveztem, mert meg kellett találnom a módját, hogy legyőzzem őket. Az idősebbek mindig engem választottak a csapatukba. Mindenki mondta, hogy nagy tehetség vagyok."

Castaño: Az emberek nagyon jó embernek tartanak. 
"Minden velem történt jó és rossz dolog formálta a személyiségemet. A legfontosabbat azonban a szüleimtől kaptam: ők tanítottak meg az alázatra és arra, hogy mindig tiszteljek másokat. Megtisztelő tudni, hogy így látnak engem."

Castaño: A futballban ez nem mindig van így…
"Nem vagyunk egyformák, ezért zavar, mikor ilyen egyszerűen ítélik meg a játékosokat. A futballistáknak is meg kell tanulniuk jól érezni magukat, mert sokat szenvednek a kiélezett verseny miatt. Vigyázni kell magadra, profiként kell edzened, hogy ezen a szinten tudj teljesíteni. Az emberek sokszor azt gondolják, hogy ezek csak úgy az ölünkbe hullanak."

Beszéljünk Gareth Bale-ről
"Profi karrierem elég nagy részét Bale mellett töltöttem, és csak a legjobbakat tudom róla mondani, egy elképesztő srác. Hozzám hasonlóan ő is visszahúzódó. Nem tartom igazságosnak, ahogy mostanában beszélnek róla. Az elmúlt évek alapján ítélik meg és elfelejtik, mit is tett a Real Madridért. Lenyűgöző dolgokat vitt véghez, és mindig is úgy fognak emlékezni rá, mint aki nagyon sokat tett ezért a klubért."

Sohasem volt semmilyen problémája az öltözőn belül, egy nagyszerű ember.
Beszél spanyolul, velünk együtt viccelődött ő is.

"Az elmúlt években sok mindent írtak róla, közben megfeledkeztek a korábbi eredményeiről. Sajnos hajlamosak vagyunk erre, de róla mindannyian tudni fogjuk, mennyire fontos része volt a Real Madrid történelmének. Mindenki másképp viselkedik, ő például kevésbé élt társasági életet, de az öltözőben mindenkivel jóban volt. Elszomorít, hogy sokat elfejetik, mit is tett a Real Madridért."

Edzők a Real Madridnál
"Mourinho kulcsfontosságú volt, hiszen ő hozott Madridba. Sajnálom, hogy csak egy évet dolgozhattunk együtt. Mindig is hálás leszek neki. Egy nagyszerű edző. Bár kemény és megköveteli a munkát, de mindig őszinte, a szemedbe mondja, amit gondol."

"Ancelotti egy lenyűgöző edző és ember is egyben. Két remek évet tölöttünk együtt, megnyertük a Tizediket és a Király-kupát is, ráadásul nagyon jól játszottunk. Azóta is tartom vele a kapcsolatot."

"Beníteznek nem jött ki a lépés Madridban, ettől függetlenül egy jó edző. Ilyen a futball. Nem minden edző lesz sikeres minden csapatnál, ahol dolgozik. Sohasem volt vele semmilyen problémám. Tényleg mondta, hogy ne passzolgassak külsővel és tanácsot is adott, hogyan rúgjam meg a labdát, de ez csak edzésen történt. Nem igazán vettem magamra, és nem volt rossz a kapcsolatunk."

"Zizou egy top edző, amit véghez vitt a Real Madriddal, az megismételhetetlen. Sokszor mégis úgy érzem, hogy vannak, akik továbbra sem hajlandóak elismerni őt. Folyamatosan megkérdőjelezik, pedig ő a valaha volt egyik legjobb. Szeretném, ha az egész világ érinthetetlennek látná őt a Real Madridban. A TV-ben és a rádióban is sokat kritizálják és panaszkodnak rá."

Sok kritikának még csak értelme sincsen. Egy lenyűgöző edző.
A csapat és Zidane kapcsolata olyan, mint a borsó meg a héja. Összeillünk.
Ő az ideális edző a Real Madridnak. Olyan lehet majd, mint Ferguson vagy Wenger Angliában.

VAR és a Real Madrid
"A VAR előtt azt mondták, hogy azért nyerünk, mert nincs VAR. Most ennek az ellenkezőjét hallom folyamatosan. Úgy érzem, hogy sokszor teljesen indokolatlanul kritizálják a Real Madridot. Sokat beszélnek arról, hogy a VAR segíti a Madridot, de mutassanak egyetlen döntését a VAR-nak, ami nem volt helyes. A VAR igazságosabbá teszi a futballt, persze ebben is vannak még fejleszésre váró dolgok. Amikor a VAR ellenünk ítél, akkor mindenki hallgat. Voltak találkozók, amikor nem kaptunk meg jogos büntetőket vagy épp ellenünk ítéltek – akkor nem igazán láttam, hogy panaszkodnának. A VAR sikerességét mindig is kritizálni fogják, ezzel pedig nem igazán tudunk mit csinálni. Ők is megteszik a tőlük telhetőt, a hibákat meg ki kell küszöbölni."

Visszavonulni a Real Madridból
"Természetesen ez az álmom. Itt szeretnék maradni, de ez nem csak tőlem függ. Úgy gondolom, még néhány évet tudok ezen a szinten játszani. Érzem, hogy még sokat tudok adni a csapatnak. De ez a klubon és az edzőn múlik, nekik kell eldönteniük, hogy fontos része lehetek-e a csapatnak. Ha kívánhatnék, akkor azt kívánnám, hogy itt fejezzem be a pályafutásomat. De nem szeretnék semmilyen problémát, ha a klub máshogy dönt, akkor azt tiszteletben tartom. "

Annak ellenére, hogy már 35 éves vagyok, jól érzem magam.
Jó formában és fizikai állapotban vagyok, úgyhogy tudom még folytatni ezen a szinten.
Szeretném meghosszabbítani a szerződésemet.

"Jó a kapcsolatom a vezetőséggel. Biztos vagyok benne, hogy egyezségre jutunk majd – vagy a folytatásról, vagy arról, hogy máshova megyek. Madrid az otthonom, ez már a 9. szezonom ennél a klubnál, nagyon boldog vagyok. A családom is imádja Madridot, itt szeretnénk élni a pályafutásom befejezése után is. Meglátjuk, mi történik majd, még nem beszéltem az elnökkel."

Hazard és a sérülése
"A mostani helyzet nem a legkényelmesebb Hazard-nak. Pedig egy lenyűgöző játékos, és ezt itt is be fogja bizonyítani. Meg fogja mutatni idén, hogy miért a világ egyik legjobb játékosa. Amikor egészséges volt, már akkor látszott, hogy fontos része a csapatnak. A sérülések sajnos megállították, pedig nagy szükségünk lenne rá. Még egyszer mondom, biztos vagyok benne, hogy meg fogja mutatni, miért is fizetett érte ilyen sokat a Real Madrid."

Vinícius és a gólszerzés
"Láthattuk, hogy nincs problémája a gólszerzéssel, edzéseken is sokszor megzörgeti a hálót. Elképesztően tehetséges játékos. Minden nap egyre keményebben kell dolgoznia. Nem szabad másra figyelnie, sem Ansu Fatira, sem senkire – kizárólag magával kell foglalkoznia. Tényleg káprázatos tehetség."

Messi távozása
"Ez senkinek sem lett volna jó, örülök, hogy maradt, ez az egész bajnokság számára egy nagy plusz. Amikor ezen a szinten játszol, akkor a legjobbak ellen akarsz játszani. Szeretünk ellene és a Barcelona ellen pályára lépni."

Nehezteltek rá a Tottenhamnél
"Beszéltem a csapattal, az edzőkkel és a tulajdonosokkal is, de amikor a Real Madrid hív, akkor semmi más nem számít. Csak az járt a fejemben, hogy a Real Madridban akarok játszani. Mindent megtettem, hogy ez megvalósulhasson. Nem volt könnyű, de hála Istennek sikerült, és nagyon boldog vagyok azóta is."

Ramos és a tizenegyesek
"Nem hiszem, hogy átadja nekem a lehetőséget, maximum akkor, ha megkérem rá, mivel nagyon jó barátok vagyunk. De jobban örülök, ha ő végzi el, mert nagyon jól rúgja a büntetőket. Úgy emlékszem, hogy utoljára 2016-ban, Horvátország ellen hibázott."

Edzősködés
"Még nem tudom, hogy edző leszek-e, de szeretnék a futball közelében maradni a karrierem befejezése után is. Ez az életem. De még van néhány évem a pályán."

A járvány
"Nem is tudom, minek tűnik ez. Csak azt remélem, hogy minél előbb vége lesz, mert senkinek sem kényelmes a mostani szituáció. Nem ehhez szoktunk hozzá, nagyon furcsa így élni, sokszor nem is tudom, hogyan viselkedjek. Meg kell tenni mindent azért, hogy vigyázz magadra és a környezetedben élőkre."

Csók a sípcsontvédőre
"Minden mérkőzés előtt megcsókolom a sípcsontvédőmet. Egy-egy fotó van rajta a feleségemről, a gyerekeimről és Jézusról."

Forrás: cope.es
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK