Egytől egyig: Levante – Real Madrid (0-2)

Egy nehéz hazai siker után a Real Madrid ezúttal idegenbe látogatott a Levantéhoz. Az ellenfél egy győzelemmel és két vereséggel érkezett a találkozóra, így papíron nem ígérkezett nagyon nehéz próbatételnek a mérkőzés. Jöjjön a szokásos szubjektív értékelést.

Csapatok

Real Madrid (7)
A Real Madrid egy igazán gólerős csatárral ezt a meccset könnyedén nyerhette volna 3-4 góllal is, ez esetben nagyjából 50 perc játék után eldőlhetett volna a találkozó. De mivel a futballban nincsen ha, így nézzük a tényeket: egy viszonylag szerencsésen alakuló szöglet után Vinícius tanári mozdulattal tekerte el a hosszúra a labdát, ezzel valamelyest megnyugvást hozott a csapat játékába, de a Levante sem jelentett sok veszélyt Courtois kapujára. A második játékrészben már teljesen megváltozott a játék dinamikája, elég gyorsan lezárhatta volna a meccset a Zidane-alakulat, gondolok itt főleg Vinícius pöccintésére vagy Benzema kapufájára, utána viszont egészen a meccs végéig izgulni kellett a 3 pontért, ugyanis az ellenfél is elkezdett komoly nyomást gyakorolni a Madrid kapujára – a második félidőben a Levante 9 kapura lövésével szemben a Realnak ez 6 alkalommal jött össze. Sokszor előfordul, hogy nagyon magára húzza az aktuális ellenfelet a Real, ezekben az időszakokban viszont nagyon nagy kockázat van. Végül azonban a teljesen kitámadó hazaiaktól sikerült labdát szerezni, Benzema pedig ezúttal nem hibázott és végleg eldöntötte a mérkőzést.

Levante (6)
Benne hagytak ebben a meccsben nagyjából 50 percet, főleg annak fényében mondom ezt, ahogy azután játszottak igazán. Bár a Real kicsit ráült az eredményre a második félidő közepétől, így is komoly támadásokat vezettek, és nem sok hiányzott nekik a gólhoz. A helyzetkihasználás végső soron a Real javára billentette a mérleg nyelvét, így viszont elszenvedték idei harmadik vereségüket, amivel jelenleg a 18. helyen állnak a spanyol bajnoki pontvadászatban.

Játékosok

A meccs embere – Thibaut Courtois (8)
Benne az utóbbi időben egyszer sem kellett csalódni, mindig legjobb tudása szerint hozza a meccseket, ráadásul nem egyszer utolsó mentsvárként menti meg a csapatot a bekapott góltól. Nem volt ez máshogy most sem, legalább 2-3 olyan szituációban fogott labdákat, amikor már a védelem nem tudott hozzászólni az akcióhoz. 

Ferland Mendy (8)
A csapat egyik legjobbja volt, nagyon sokat tudott hozzátenni mind a támadások építéséhez a bal oldalon, mind a védelmi visszazárások során. Az előrejátékban és a labdakihozatalokban sebessége nagy előnyt jelent, több alkalommal hirtelen ritmusváltásokkal képes egymaga átcipelni a játékszert az ellenfél térfelére.

Sergio Ramos (7,5)
Az elvett gólján csak mosolyogni tudtam, mert bár véleményem szerint lesen nem volt, a lökést nem is nézte a játékvezető – márpedig az ilyeneket sem fújják le túl sűrűn. Mindenesetre jól játszott a kapitány, hátul több alkalommal tisztázott és blokkolt, valamint sikerült neki a középpályán is labdákat szereznie, amiből utána indulni tudtak a társak. 

Raphaël Varane (6)
Valamiért nálam ma ő volt a védelem kevésbé megbízható pontja, bár komoly hibát nem vétett a francia. Kevésbé éreztem magabiztosnak, így ezúttal szerencse, hogy volt mellette egy Sergio Ramos. 

Nacho (6,5)
Nem igazán kap lehetőséget, most viszont Carvajal és Odriozola gyors kidőlésével szerepet kapott a védelem Jolly Jokere, ezúttal a jobb oldalon. Előrejátékban nem igazán nyújtott maradandó teljesítményt, viszont a védekezést tökéletesen megoldotta, nem szórta el a labdákat, sokkal inkább a biztonságos passzokra törekedett.

Casemiro (6)
Nagyon gyorsan besárgult, ez valamilyen szinten utána korlátozta is a játékát, bár volt így is nagyjából két alkalom, amikor megállt bennem az ütő egy-egy potenciális második sárgát érő belépőjénél. Fejpárbajait mind megnyerte, a földön azonban párharcainak feléből jött csak ki győztesen.

Luka Modrić (8)
Luka még mindig úgy játszik, hogy azt öröm nézni, ráadásul sokszor sebességben is felülmúlja jóval fiatalabb társait. A letámadások során szinte mindegyik alkalommal igyekezett labdát szerezni az ellenféltől, de az ellenfél kontrái során is nagyon gyorsan vissza tudott érni a saját térfelére, hogy segítsen a társaknak. Tanári módon osztogatott ezúttal is, 3 kulcspasszt tudott felmutatni, valamint nagyon jól irányította a csapatot mélységből.

Fede Valverde (7)
Energikus játékot mutatott az uruguayi, kicsit kezd magára találni. Párharcok és középpályás védekezés tekintetében sokat tud adni a csapatnak, fáradhatatlansága nagyon sokszor menti meg a csapatot az ellenfél kontratámadásai során. Az ellenfél kapuja előtt még nem érzem annyira élesnek, de annyi baj legyen, egy formában lévő Valverdére nagyon nagy szükség van ebben az idényben is. 

Marco Asensio (7)
Véleményem szerint jól játszott, bár neki még mindig nem a szélről kéne indulnia a támadások során, hanem középről osztogatni, így nem tud kijönni belőle a benne rejlő potenciál. Sokkal több szervező feladatot kéne szánni neki, mert képes lenne rá, ezen a meccsen is kiosztott 3 kulcspasszt. 70 percnyi játék után Rodrygo állt be helyette. 

Vinícius JR (6,5)
Gólja után az első félidőben még voltak ígéretes megmozdulásai, a Real egyetlen veszélyforrása volt huzamosabb ideig, a második játékrészben már kevésbé – eltekintve egy nagyobb ziccertől. Az mindenképp pozitívum, hogy a helyzeteit sokkal higgadtabban oldja meg, mint tavaly, kevésbé kapkodó a játéka, ezt a gólja is nagyon szépen megmutatta. Végül is ha minden meccsen hoz 1-1 ilyen gólt, akkor elnézem neki, hogy néha eltűnik a pályán. 

Karim Benzema (6)
A végére csak összejött neki, bár remegett a lábam, hogy valamilyen módon beletüzel a kapusba 100 százalékos ziccerben. Szerencsére az ő lába nem remegett meg. Nem tetszett a játéka, mert a meccs első felében többször passzolhatott volna, mielőtt egy az egyben belelőtte a blokkba a labdát a Levante kapuja előtt. Ennél gólerősebb játékot kell hoznia, mert ez így kevés lesz, bármennyire jó a mezőnymunkája –  ezzel az indokkal egy középcsatár teljesítményét (gólok nélkül) elég nehéz magyarázni. 

Cserejátékosok

Lucas Vázquez (6)

A madridi mindenes, én örülök neki hogy még velünk van, mert az akarására soha nem lehetett panasz. Most is nagy elánnal vetette bele magát a játékba, 20 percet kapott Zidane-tól.

Rodrygo (6)

Nála valahogy azt érzem, hogy a kevés játéklehetőség teljesen a teljesítményének rovására megy. Nagyon rég mutatta már meg, hogy ténylegesen mire képes, mostanában pedig nem nagyon érzem nála a váratlan megoldások lehetőségét. Zidane egyelőre nem tudta őt beépíteni a csapatba, ezzel kezdeni kell valamit, vagy inkább menjen el kölcsönbe. Neki a folyamatos játéklehetőség kell, másképp azt érzem, nem fogja tudni kamatoztatni a tehetségét Madridban.

Martin Ödegaard, Isco (-)
Pár percet kaptak csupán, ezért ők most nem kapnak pontot.

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (7)
Kevert egyet a kártyákon megint, ezúttal visszanyúlt a jól megszokott 4-3-3-hoz, főleg bal oldalról induló támadásvezetésekkel, miközben a jobb oldalon Asensio egy szabadabb szerepkörben a pálya közepe felé játszott. Benzema végig játszatása szerintem nem volt teljesen indokolt, nem igazán értem, hogy szeretnénk ezt a szezont is egy csatárral végigcsinálni. Asensio kezdőben szerepeltetése jó választás volt, nem igazán tudtam volna elképzelni jobb opciót jelenleg erre a posztra. Nincs sziporkázó támadójáték, bár most lényegesen több váratlan megoldást láttam, mint Valladolid ellen, mégsem érzem, hogy így egy jó formában lévő topcsapat fölé kerekedjünk a BL-ben vagy akár a bajnokságban, bár bízzunk a javulásban. Eddig jól hozza a csapat a pontokat, de az igazi próbatételek még csak ezután következnek.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK