Iker Casillas: A távozásom? Mindannyian hibázunk.

A klub legendás kapusa egy interjúban beszélt távozásáról, korábbi edzőiről, a galaktikusokról és első európai útjáról.

Nem érdemelted meg, hogy így hagyd el a Real Madridot. Hibáztál?
Nos, mindenki hibázik, de tanulunk belőle. Nem szívesen nézem vissza azokat a képeket, szerintem senkinek nem volt jó élmény. Biztos vagyok benne, hogy egy napon kárpótolunk mindenkit ezért a bakiért, és jó dolgokat viszünk majd véghez annak érdekében, hogy újra boldoggá tegyük az embereket.

Ültél a kispadon Vicente del Bosque és José Mourinho kezei alatt is. Mi volt a különbség?
A két helyzet teljesen más volt. Az egyik futballszempontok alapján, a másik némileg személyes okok miatt történt. Del Bosque és én remekül kijöttünk egymással másfél évig, aztán voltak nézeteltéréseink, ami teljesen normális egy kapitány és egy edző esetében. Ez nem jelenti azt, hogy több lennél az edzőnél, de végül lesznek problémáitok, mert lényegében napi szinten beszélnetek kell, a kapcsolat pedig elkezd megromlani.

Iker Casillas

José Mourinho úgy gondolta, hogy nem vagyok azon a szinten, mint a csapattársam, ráadásul nem is volt a legjobb a kapcsolatunk, úgyhogy könnyebb volt számára a választás. Sok dolog van, amit az emberek nem látnak, de már remek a kapcsolatunk. Azóta többször találkoztunk már, és mindig jókat beszélgettünk. Nincsenek rossz érzéseink, mivel mindketten a legjobbat akartuk a csapatnak. Úgy döntöttem, hogy nem nagyon tartok fenn vele kapcsolatot, mivel sok minden nem tetszett, amit láttam, és másik kapust választott.

Ez az élmény sokkal érettebbé tett engem 33 évesen. A klubon belül meglévő vitákon felül az ember megpróbál nem újabbakat generálni. Nem változtatnék meg semmit, és nem gondolom, hogy hibáztam volna.

Milyen volt, amikor a „galaktikusok” megérkeztek a Real Madridba?
Úgy éreztem, hogy a Real Madrid bármely játékos számára az ígéret földje. Florentino filozófiája, miszerint bármikor képesnek kell lenni a világ legjobb játékosát leigazolni, hatalmas motivációt jelentett számunkra. Nagyon jó emlékeim vannak erről az időszakról. Bár az utolsó évben nem nyertünk semmit, mégis begyűjtöttünk két BL-címet, két bajnoki címet és számos más elismerést is 2000 és 2003 között. Florentino tudta, hogy miként juttassa el a klubot arra a szintre, ahol most van, hogyan tegye a történelem legfontosabb klubjává.

Milyen a nyomás a Real Madridban?
Amikor az utánpótlásban játszottam, és mondjuk nyertünk 8-2-re, az edző akkor is számonkérte rajtam, hogy miként kaptam két gólt. Már ez is kudarcnak számított, már akkor megvolt ez a fajta nyomás. Ez komolyan felkészített arra, hogy elviseljem az első csapat kapusszerepével járó nyomást. Tudtam, hogy három naponta komoly felelősség hárul rám. Természetesen nem könnyű mindig fenntartani ezt a szintet, de nagyon élveztem, hogy ilyen felelősségem van.

Iker Casillas

Mesélnél valamit az első BL-utadról?
A legfurcsább az volt, hogy épp rajzórán voltam. Beszélgettem az osztálytársaimmal, és a Real Madrid volt a téma, mert akkoriban nem volt a legjobb formában a csapat. Az utolsó meccsről beszéltünk, és mind futballszerető srácok, néhány játékost kezdtünk el lerajzolni. Aztán a szünet előtt jött a portás, és szólt a tanáromnak, hogy el kell hagynom az osztályt, mert beszélni akarnak velem.

Először nem gondolkodtam, de miután 15-20 métert sétáltunk a folyosón, elkezdtem aggódni, hogy valamilyen rossz hírt akarnak közölni velem. Aztán gyorsan megnyugodtam, amikor elmondták, hogy a Real Madridtól hívtak, és el kell utaznom velük a BL-meccsükre. El sem akartam hinni, és nem is nagyon értettem, amit mondanak. Azt hittem, hogy viccelnek. Aztán amikor megérkeztem az igazgató irodájába, elmondták, hogy azért hívtak, mert Norvégiába visznek.

A csapat kritikusából hirtelen a csapat részévé váltam egy európai túrán. Egy asztalnál ettem Clarence Seedorffal, Fernando Morientesszel, Raúl González-szel, Davor Sukerrel és Roberto Carlosszal. Az, hogy a csapattal lehettem, amely megnyerte a Hetediket, olyan volt, mintha Disneylandben lennék.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK