Egytől egyig: Real Sociedad – Real Madrid (0-0)

Rögtön egy elég nehéz mérkőzéssel indult el az új szezon, hiszen a masszív, ámde norvég karmesterüktől megfosztott Real Sociedad került elsőként az utunkba. Bár a veretlenség, és a clean sheet megmaradt, sajnos kettő pontot otthagytunk San Sebastiánban. Mi ebben az idényben is megpróbáljuk tízes skálán értékelni a látottakat, továbbra is szigorúan szubjektív keretek között.

Csapatok

Real Sociedad (6)
Véleményem szerint védekezést tekintve többet, a támadásokat nézve kevesebbet valósítottak meg abból, amit várni lehetett. Hiába voltak jelen a támadóharmadban dominánsan a madridiak, a baszkok kellő létszámban, fegyelmezetten zárták a területeket és akadályozták meg a támadásokat. Persze ehhez kellett az is, hogy a fővárosi támadóhármas pocsék napot fogjon ki a helyzetek kihasználását illetően. Csupán egyetlen ziccert sikerült kidolgozniuk, de Isak próbálkozását Courtois óriási bravúrral tudta hárítani, az ismétlést pedig a kapu mellé tekerte. Hátul mindenképp dicséret illeti Aritz Elustondót, aki a hazai védelem vezére tudott lenni, Guevarát, aki hosszú kihagyás után remekelt a középpályán, illetve a fiatal balszélsőt, Barrenetxeát, aki 18 évesen dominánsabb tudott lenni ezúttal, mint Vinicius vagy Rodrygo nálunk.

Real Madrid (6)
Ha szigorúan a tényeket nézzük, a Sociedad pályáján a döntetlen nem akkora katasztrófa, főleg így preseason nélkül. Ugyanakkor abban mégis egyetérthetünk, hogy ennél többet vártunk a csapattól, különösen a támadásokat illetően, pláne a kezdőt látva. Az első félidőben jóval élesebb volt a csapat, több helyzetet alakított ki, csupán a gól hiányzott, aztán a második félidőben már egy visszafogottabb Madridot láttunk, amin a cserék sem tudtak segíteni. Kapusunkat és a védekezést azért megdicsérhetjük, mert az Oyarzabal – Portu kettősnek nem sok érdemi megmozdulása volt, csupán az egyetlen Isak helyzet hordozott magában veszélyt.

Játékosok

A Real Madrid legjobbja – Thibaut Courtois (8)
A legjobb kapusok ismérve, hogy ha az egész meccsen csak egyetlen komoly meló akad, akkor is megoldják a feladatot, és lehúzzák a rolót. Számomra ez a bravúr elég volt, hogy a belga hálóőrt válasszam meg az este legjobbjának madridi részről. Remélhetőleg ez csak az első lépés volt egy újabb Zamora-díj felé!

200921ee_Courtois

Dani Carvajal (6,5)
Azon kevesek egyike volt a vendégek oldalán, akinek inkább az első félideje sikerült gyengébbre. Alaposan meggyűlt a baja Barrenetxeával, a srác jó párszor okozott neki kellemetlen pillanatokat, és a testi kontaktusokat tekintve sem fogta vissza magát. A támadásokat végig próbálta támogatni, de valahogy kevesebb összhangot éreztem közte és Rodrygo között, mint Mendy és Vini között.

Raphaël Varane (7,5)
A védelem legjobbja volt a francia, akinek kevés olyan szerve maradt az este, amivel nem próbált meg labdát blokkolni. Egyetlen figyelmetlensége akadt csupán, de akkor Thibaut hozta a nagyon fontos bravúrt. A rögzített helyzeteknél bár jól helyezkedett, nem tudott kellően veszélyes lenni fejjel a baszk kapu előtt. Legfontosabb mentése a Silva elleni bevetődés volt, az a labda lehetséges, hogy utat talált volna a kapuba.

Sergio Ramos (7)
A gól elmaradt, de anélkül is megfelelő teljesítmény a kapitányunktól. Ahogy az általában lenni szokott, társa többet mutatott szigorúan a védekezési skilleket tekintve, ő pedig többet tett bele az offenzív játékba, a szervezési részbe. A passzpontossággal ezúttal sem volt probléma, viszont szerintem limitálta a játékát a labdák elosztását tekintve, hogy Kroosnak túl mélyre vissza kellett lépnie.

Ferland Mendy (7)
Továbbra is bizonyítja, hogy jó döntés bizalmat szavazni neki. Viniciusszal nagyon jól kiegészítik egymást, megvan az összhang támadásban és védekezésben is, így a Sociedad alig tudott mutatni valamit az ő oldalukon. A belépőkkel viszont óvatosabbnak kell lennie a jövőben, hiszen egy szót sem szólhattunk volna, ha második sárgával idő előtt lezavarják őt a pályáról.

200921ee2_Mendy

Toni Kroos (5,5)
Én komolyan nem értem, hogy ennyi meccs után sem tudja észrevenni az edzői stáb, hogy Kroos mélységi játszatása inkább elvesz a játéktól, mintsem hozzáad. Kevésbé veszélyes passzokat tud kiosztani, kevesebbszer ér fel a kapu elé, hogy lövéssel próbálkozzon, úgy összességében ki van herélve vele a játéka, és porig rombolódnak az erősségei. Ebben a pozícióban az elejétől kezdve hasznosabb tudott volna lenni Fede és Case is.

Luka Modrić (6,5)
A horvát játékmesterben volt a legtöbb üzemanyag az első hat játékost figyelembe véve, több szép megindulása volt, jól osztogatott az ellenfél térfelén. Ødegaard pozíciója valamelyest őt is limitálta, de úgy hogy Kroos hátrébb helyezkedett, jobban tudott a támadások segítésére koncentrálni. Szerintem nagy hiba volt őt lecserélni, mert a legtöbb váratlan és jó megoldás tőle volt várható a középpályán.

Martin Ødegaard (5,5)
Számomra úgy tűnt, hogy nem igazán találta a helyét a pályán még. A tudása és a fejlődése szembeötlő, remekül bánik a labdával, de feltűnt, hogy többször sem találta meg a jobb passzfolyosókat, vagy épp egy társáéba mozgott be. Erre ráerősített, hogy őt sem kereték annyira a társak, de adjunk időt az összecsiszolódáshoz.

Rodrygo (5)
Amit tud a labdával, arra csak nagyon kevesek képesek a csapatból, az első félidőben megállás nélkül rugdosták őt föl, nem tudták tartani. Aztán a második félidőben már egy darab momentuma nem volt. Amiért különösen elő lehet venni, az a labda nélküli játék, mert nem segítette úgy Carvajalt, mint Vinicius Mendyt, viszont a kapu elé sem érkezett oda ziccerben amikor kellett volna. Összességében felejthető mérkőzése volt.

Karim Benzema (4,5)
Többször előfordul, hogy ziccer nélkül hoz le egy meccset, nem találják meg a társak, mégis elő van véve a hatékonyságát illetően, igazságtalanul. Ezúttal azonban valóban nem teljesített fényesen. Sajnos, vagy nem sajnos, még mindig ő az első számú gólfelelős, tőle várhatjuk leginkább a gólokat, ám a 2-3 lehetőség most mind kimaradt, a gólcsap pedig zárva maradt.

200921ee3_Benzema

Vinicius Jr. (5,5)
Ügyes, kreatív, jól kényszerítőzik, jól cselez, de egész egyszerűen nincs meg továbbra sem a kapu előtti határozottság, ami egy támadó poszton elég fontos lenne. Megvolt most is a lehetőség, hogy elszaladjon üresben, befejezze, eltekerje, nem érik be a védők, ő mégis visszaveszi, passzopciót keres, amivel oda is a lehetőség. Nem tudom ez mennyire fejleszthető, vagy milyen módon lehet ebben változást elérni, de kellene.

Cserejátékosok
Bár húsz percet játszhattak hárman is közülük, nem igazán maradt ebben a szakaszban semmi értékelhető a csapattól. Casemiróval stabilabbá vált a középpálya, Valverde próbálkozott egy-két megindulással, Marvin hős lehetett volna, de nem lőtte be a ziccerét, Arribas meg épp csak felszimatolt a pályára.

Edzői értékelés

Zinédine Zidane (5)
A felfogás mindenképpen dicséretes, miszerint próbál taktikailag változtatni, kicsit elszakadni a szokásostól, lehetőséget adni a fiataloknak, de egy kicsit átestünk a ló túloldalára, aminek az egyensúly látta kárát. Casét és Fedét nem lehet egyszerre padoztatni, mert megérzi a középpálya. A Castillás srácok debütálására talán lett volna jobb alkalom, nem egy felsőházi csapat ellen idegenben, 0-0-nál. Illetve Benzema adott esetben nyugodtan lecserélhető, például, ha nem megy neki. Kettő helyettes is bevetésre várt a kispadon, ott is maradtak. 
 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK