2022. June 30., Thursday

Zidane dilemmája: fiatalos lendület vagy sokévnyi tapasztalat

  • N. Kristóf Balázs
  • Sept. 13, 2020, 11:27 a.m.
Zinédine Zidane-nak komoly döntéseket kell meghoznia, hogy a lehető legerősebb kezdőcsapatot küldhesse ki a pályára a 2020/2021-es idényben is.

Zidane Real Madridjának hosszú ideje ugyanazok a játékosok alkotják a magját. Ezek a labdarúgók hosszú éveken keresztül érinthetetlennek számítottak a francia edző szemében.

Toni Kroos és Luka Modrić már számtalan esztendeje uralják a királyi gárda középpályáját, technikai tudásuknak köszönhetően pedig tökéletesen meg tudják szabni a blancók játékának stílusát. Az elmúlt időszakban azonban egyre több játékra éhes, ambíciózus és tehetséges fiatal érkezett meg a kezdőcsapat ajtajába. Sőt, már be is kopogtak rajta, a kérdés, Zidane ajtót nyit-e nekik. Martin Ødegaard tökéletes példa lehet ilyen szempontból, hiszen mindamellett, hogy rendkívül jó fizikai állapotban van, a labdával is remekül bánik. Fede Valverde szintén képes befutni a pálya bármelyik területét, igazi box-to-box középpályásként pedig már számtalan alkalommal sikerült lenyűgöznie az edzői stábot.

A pályán kicsit előrébb haladva mindenképpen szót kell ejtenünk Rodrygóról és Vinícius Juniorról is, akik szemkápráztató cseleikkel hívták fel magukra a vezetőség tagjainak és a szurkolók figyelmét. Az előző idényben már az is bebizonyosodott, hogy a két szélen játszva bármikor képesek lehetnek mérkőzések eldöntésére. „Amellett, hogy nem vesztették el cselezési képességüket, fizikailag is sokkal erősebbé váltak” – mondták el a fiatal brazilok személyi edzői, Thiago Lobos és Marcel Duarte.

Az eddig említett fiatalok, illetve Ferland Mendy jelentetheti Zidane számára a sokkal lendületesebb, fizikailag is erősebb kezdőtizenegyet. Név szerint Thibaut Courtois, Carvajal, Varane, Sergio Ramos, Mendy, Casemiro, Valverde, Ødegaard, Rodrygo, Vinícius, illetve Karim Benzema.

Zinédine Zidane hatalmas dilemmában lehet azzal kapcsolatban is, hogy milyen szerepet szánjon a Casemiro–Kroos–Modrić nevével fémjelzett, mára már legendássá vált középpályás triónak, akik nélkül a zsinórban három bezsebelt Bajnokok Ligája trófea elképzelhetetlen lett volna.

A másik lehetőség egy tapasztaltabb irányvonal. a csapat magja itt Eden Hazard-ral, Iscóval és Marcelóval egészülhet ki. Ezesetben így nézne ki a kezdő: Courtois, Carvajal, Varane, Sergio Ramos, Marcelo, Casemiro, Kroos, Modrić, Isco, Hazard és Benzema.

Ezek persze csak találgatások, az viszont szinte biztos, hogy itt az ideje elkezdeni a csapat átalakítását és a fiatalok beépítését. Igazán szép feladat vár Zidane-ra, kíváncsian várjuk, hogyan oldja meg ezt a kihívást. Mondjuk meglepetéseket már eddig is okozott nekünk a kezdőtizenegy kijelölésekor...


Hozzászólások

Tabella