Dani Carvajal, a majdhogynem elfeledett hős

Ha a Real Madrid utóbbi években nyújtott kimagasló teljesítményére gondolunk, azonnal Sergio Ramos fejesei, Kroos álompasszai, vagy Cristiano Ronaldo rekordjai jutnak eszünkbe. Van azonban valaki, akit rendszerint kifelejtünk a felsorolásból: egy spanyol fiatalember, aki megállás nélkül robog fel-alá a jobb szélen.

2016 és 2018 között a Real Madrid addig elképzelhetetlen tettet hajtott végre: zsinórban háromszor megnyerte a Bajnokok Ligáját. Az akkori csapat kulcsembereinek döntő többsége meg is kapta az ezzel járó elismerést, mindenkit az egekig magasztaltak, kivéve egy játékost – Dani Carvajalt. A spanyol jobbhátvéd mindhárom döntőben kezdő volt, a 2014-es fináléban szintúgy, akkor mind a 120 percet a pályán töltötte az Atlético Madrid ellen.

Jamie Carragher egyszer szúrós megjegyzést tett a szélsőhátvédek posztjára. Véleménye szerint akik itt játszanak, vagy középhátvédként, vagy szélsőként buktak meg. „Senki sem nő fel úgy, hogy Gary Neville akar lenni” – egy másik alkalommal így fogalmazott a liverpooli legenda.

Még ha viccnek is szánta, Carragher szavai nem is állhattak volna távolabb az igazságtól, már akkoriban sem. Az ezredforduló óta sokkal nagyobb hangsúly helyeződött erre a pozícióra, a támadó felfogású Carvajal azonban egyike azon kevés játékosoknak, akik a 2010-es évek során tovább növelték eme poszt népszerűségét. Ez azonban teljesen másként is alakulhatott volna.

A spanyol fiatalember szülővárosának csapatát, a Leganést utasította el a Real Madrid kedvéért, ahol a ranglétrát végigjárva zárt ajtókra talált az első csapat kapujához érve. A királyi gárda második számú együttesével 2012-ben visszajutott a másodosztályba, azonban jó teljesítménye ellenére sem kapott meghívót a „nagyok” közé. Sőt mi több, a habfehér alakulat a nyáron meg is vált tőle, a Bayer Leverkusen vásárolta meg mindössze 5 millió euróért. A vezetőség azonban látta a benne rejlő potenciált, így a szerződésébe egy visszavásárlási opciót is foglaltak arra az esetre, ha Carvajal kiemelkedően teljesítene Németországban.

Az nem kifejezés, hogy jól teljesített!

Annak ellenére, hogy a legmagasabb szinten még nem bizonyított, az akkor 20 esztendős fiatalember rögvest alkalmazkodott az új körülményekhez. A számára sorsfordító idényben 8 asszisztot és 1 gólt jegyzett 32 mérkőzésen – a legjobb mutatók a Bayern München legendája, Philipp Lahm mellett. Egyéni teljesítményét tekintve a triplázó Bayern ellen kiosztott, győztes gólt megelőző előkészítése volt a csúcspont, azonban klubja sem szégyenkezhetett: mindössze egyetlen pont választotta el őket a BL-döntős Borussia Dortmundtól.

Minden erény, amivel manapság jellemezhetjük a spanyol jobbhátvédet, már akkor is megvolt benne – hibátlan beadások, gyors irányváltások és agresszív szerelések. A Bild által összeállított Év Csapatában abszolút kiérdemelte a helyét. Mindamellett, hogy a mozgása és a készségei sokat fejlődtek, mentálisan is megerősödött Németországban.

„Sokat tanultam, különösen azért, mert egyedül élek egy másik országban, és egy másfajta bajnokságban játszom” – nyilatkozta a Bundesliga weboldalának a szezon végén. „Sokat formálódtam emberként, és megálltam a helyem a legmagasabb szinten és az európai labdarúgásban is. Ha fiatal vagy, rengeteg tapasztalatot kell gyűjtened, a taktikai és fizikai aspektusok pedig még jobb labdarúgóvá tesznek. Taktikailag most sokkal fejlettebb vagyok. Ha a világ minden tájáról érkező futballisták ellen játszol, fejlődni fogsz. Az erősségeimre koncentráltam, a sebességemre, a beadásaimra és a megérzéseimre.”

A Real Madridnál annyira elégedettek voltak Carvajal teljesítményével, hogy nem haboztak, az eladását követő évben azonnal aktiválták a visszavásárlási opciót – mindössze 1,5 millió eurót kellett ráfizetniük a korábbi összegre. A kezdeti sikerekhez való visszatérés óta pedig a folytonosság mintapéldájává vált, minden héten legalább 10/7-es teljesítményt nyújtva, ennél alább csak nagyon ritkán adja. Pontosan ezt várnánk el egy szélsőhátvédtől.

Kisebb sérülések ide vagy oda, a spanyol játékos mind a hét madridi szezonjában legalább 20 bajnokin szerepelt, két alkalommal pedig meg is nyerte a hazai pontvadászatot. A korábban már említett négy BL-elsőség mellett számos Király-kupa, UEFA-szuperkupa és klubvilágbajnoki trófea fűződik a nevéhez. Kulcsfigurája a Real Madrid dinasztiájának, kemény védekezése és kiváló helyezkedése pedig lehetővé teszi az előtte játszó tehetséges támadóknak, hogy a legtöbbet hozzák ki magukból, így írva történelmet habfehér mezben.

Forrás: 90min.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK