Luka Jović: profit nélküli befektetés

A Real Madrid csatárának lenni nagy felelősség. Előny is, hiszen egy olyan csapatban játszhatsz, amely rengeteget támad és általában könnyedén szerez gólokat. Luka Jović első madridi szezonjában lőtt két gólja ezért lehet intő jel.

A mennyiség miatt már önmagában is szörnyű teljesítmény ez, de még rosszabb a helyzet, ha figyelembe vesszük a szerb támadó vételárát: 60 millió euróért érkezett tavaly nyáron az Eintracht Frankfurt együttesétől. Leegyszerűsítve Jović két találata – a Leganés és az Osasuna ellen – egyaránt 30 millió eurójába került a klubnak. Ráadásul mindkét gól akkor érkezett, amikor a három pont sorsa már eldőlt, hiszen egy 5-0-val és egy 4-1-gyel záruló összecsapáson talált a hálóba a fiatal csatár.

A befektetés igazán negatív oldala abban nyilvánul meg, hogy Jovićot össze sem lehet hasonlítani a Real Madrid korábbi kilenceseivel, már csak ha a 2000-es éveket vesszük alapul. Egy olyan játékosról beszélünk, aki pályán kívüli viselkedésével hívta fel magára a figyelmet a gólszerzés helyett.

Amikor Mariano észlelte, hogy Frankfurtból új vetélytárs érkezik, a maradás mellett döntött, mert nem hitte, hogy ő rosszabb képességű lenne annak ellenére, hogy szerb kollégája nagy áttörést ért el Németországban. A mögöttünk hagyott idényben körülbelül 20 találkozóval kevesebbet játszott társánál, de csak eggyel kevesebb gólt szerzett – azt is a Barcelona elleni El Clásicón.

Luka Jovic

Ha a gólszerzésre egyfajta befektetésként tekintünk, a második legrosszabb a sorban Gonzalo Higuaín. A már veterán támadó találatai egyenként hatmillió euróba kerültek, de meg kell jegyeznünk egy lényeges különbséget: az argentin januárban érkezett, így idő kellett neki az alkalmazkodáshoz, így mindössze kétszer zörgette meg az ellenfelek hálóját 23 mérkőzésen. Második szezonjában már kilenc alkalommal sikerült 34 összecsapáson. Klaas-Jan Huntelaar (2009) és Emmanuel Adebayor (2011) szintén a téli átigazolási időszakban kerültek Madridba, mindketten nyolc gólt szereztek. 

Az éremnek azonban két oldala van: Javier Hernández kölcsönszerződését nem számítva a legtermékenyebb játékos Ruud van Nistelrooy volt. A holland klasszisért 15 millió eurót kellett átutalni a Manchester United számlájára, és ő meg is hálálta a bizalmat, 33 gólt szerezve 44 mérkőzésen.

A labda most a Real Madridnál van, dönteniük kell Jović ügyében. Ez pedig nem lesz egyszerű. Zidane kérte a szerb támadó leigazolását és mindig is védte őt a támadásokkal szemben. Ha csak a teljesítményét vesszük alapul, akkor a jövőjét illetően nincs miről beszélni, egyedül az szól a megtartása és vételára mellett, hogy fiatal és még nem tudott alkalmazkodni a spanyol labdarúgáshoz.

Luka Jovic

Ez pedig kockázatot jelent egy olyan együttes számára, amely többnyire Karim Benzema góljaira számíthat. Mindent összevetve Jović egy olyan játékos, akire több csapatnak is fáj a foga, köztük olyan nevekkel, melyek Európában is ismerősen csengenek. Egy normális átigazolási szezon során a Real Madrid elgondolkodhatna azon, hogy túlad rajta. A mostani azonban nem ilyen. 

A szerb támadó távozása esetén új csatár után kellene nézni, a vezetőség azonban nem szeretne ilyesmit tenni a jelenlegi helyzetben. Vannak még további lehetőségek, amiket ki lehet próbálni, például egy csereüzlet, de a legvalószínűbb forgatókönyv szerint Jovićnak az előttünk álló lesz lehetősége megmutatni, mire képes habfehér mezben.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK