A Manchester City elleni kezdő nagy kérdése

Az AS megpróbálja megjósolni, hogy milyen kezdővel áll majd ki Zinédine Zidane a pénteki BL-visszavágón

Zinédine Zidane-ra az egész idény során jellemző volt, hogy meglepő kezdőket állított össze, ezzel mi is megküzdöttünk állandó rovatunk, a Szerintünk összeállításakor. Például az idény első nagyobb meccsén, a PSG ellen a Parc des Princesben nagy meglepetést okozott egy erősen támadó szellemű kezdővel Hazard-ral, Benzemával és Bale-lel a támadósorban, mögöttük pedig a Kroos, Casemiro és… James hármassal.

A kísérlet végül balul sült el, mivel a Madrid 3-0-ra kikapott, de Zidane a következő meccsen ugyanezzel a felállással küldte ki a csapatot a Pizjuánban, és nyert. A francia szívesen ragaszkodik a saját meggyőződéseihez.

Zidane

Döntési helyzet a City előtti mérkőzés kezdője kapcsán
Az idény első Clásicóján Bale ismét a kezdőben találta magát, elől Benzemával, a túloldalon pedig Valverdével. A második meccsen aztán Viníciusra esett a választása, Valverde továbbra is a jobb oldalon volt. Aztán ott volt a Manchester City elleni első meccs, ahol Zidane kihagyta Kroost, ami akkor egy furcsa rotációs választásnak tűnt, amelyet kevesen értettek, még Guardiola sem, aki a meccs után a folyosón beszélte ki a történteket Kroosszal a Bernabéu öltözőfolyosóján. Kroos azóta nem hagyott ki egy meccset sem.

A pénteki BL-meccsen mindenesetre nem számíthatunk rotációra. Ez lehet az idény utolsó meccse, a játékosok frissen érkeztek vissza az egyhetes pihenőjük után, amelyet Zidane azért engedélyezett, hogy a legerősebb kezdőjét küldhesse majd pályára a City ellen. Igazából egyetlen kulcsember nem lesz ott a pályán, Sergio Ramos, aki eltiltását tölti. Ez Éder Militão számára komoly lehetőség a bizonyításra, és a játékos már el is mondta, hogy élni is akar vele.  Vélhetően Ferland Mendy lesz a védelem bal oldalán, miközben Courtois, Varane és Carvajal teszi teljessé a védősort.

A középpályán vélhetően nem lesz változás az előző BL-sikereket elhozó hármas tekintetében, vagyis nagy valószínűséggel Casemiro, Kroos és Modric kezdi meg a visszavágót. Elől a sérüléséből felépült Hazard és az idény madridi gólfelelőse, Karim Benzema helye tűnik biztosnak. Ezzel egyetlen hely maradt a kezdő tizenegyben, amely még kiadó, erre azonban hárman is pályáznak: Valverde, Isco és Asensio. Úgy tűnik tehát, hogy ez lesz az Etihadban (?) megvívandó csata fő kérdése, a meghozott döntés pedig hatással lesz a játékrendszerre.

Asensio, Valverde vagy Isco?
Asensióval vélhetően egy támadóbb szellemű Zidane-csapatot láthatnánk, amely azonban a védelemben sebezhetőbb lenne. A Madrid viszont nem engedheti meg magának, hogy szellős legyen a védekezése, mivel hátrányt kell ledolgoznia. A fenti hármasból a mallorcai srác a leginkább támadó szellemű játékos. Amióta visszatért a térdműtétjéről, három gólt szerzett 334 perc alatt, kilenc mérkőzés során. Az első lényegében a visszatérését követő első labdaérintéséből született. Ez egy remek emlékeztető volt arra, hogy a képesség megvan benne, és hozhatja azt a pluszt, amire most nagy szüksége van a csapatnak.

Mindenesetre az Asensio által keltett izgatottság ellenére sokkal valószínűbb, hogy Zidane Iscót vagy Valverdét választja majd. Az uruguayi az idény egyik felfedezettje, az edző gyakran használta arra a középpálya jobb oldalán, hogy megteremtse a csapat egyensúlyát, és ezzel Carvajal is bátrabban szállhasson be a támadásokba. A Barcelona elleni két összecsapáson, és a City elleni odavágón is ez volt a helyzet.

Isco, Asensio, Valverde

Isco, aki szintén játszott az odavágón, sokszor szül vitákat a szurkolók között, de végül minden fontosabb mérkőzésen pályára lép. Zidane három győztes BL-döntőjében is kezdett, bár most kétséges, hogy milyen állapotban van, mivel ma tért vissza először a csapattal való közös munkához. A klub mindenesetre azt kommunikálta, hogy a játékos a héten már visszatér a teljesértékű edzésekhez, és csak elővigyázatosságból dolgozott külön, tehát úgy tűnik, hogy végül a taktika lesz a döntő faktor abban, hogy milyen felállást választ Zidane. Valverde 1,6 percenként passzol, Isco 1,3 percenként. Az uruguayi 193 percenként lő kapura, a málagai 85 percenként, bár előbbi kétszer, utóbbi háromszor talált be összesen. Ha azt nézzük, hogy Guardiola tehetséges játékosainak megállításában ki lehet a befutó, akkor nincs kérdés. Valverde 170 labdát szerzett az idény során, Isco 85-öt.

Persze a fentieket Zidane eddigi döntéseire alapozzuk, ám ezen felül is számos egyéb opció áll a francia mester rendelkezésére. A cél mindenesetre egyértelmű, továbbra is veretlennek maradni a kétmeccses párharcokban. A széleken ott van még a két fiatal brazil, Vinícius és Rodrygo, akiknek megvan a saját módszerük arra, hogy feltörjék az ellenfél védelmét, de ott van Lucas Vázquez és Bale, utóbbi ráadásul a nagy meccsek meglepetésembere. De mint mindig, most is várnunk kell szinte a kezdést jelentő sípszóig, hogy megtudjuk, pontosan milyen felállásban küldi csatába a fiait Zidane.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK