Zinédine Zidane új korszakot nyitott a Real Madrid történelmében

210 mérkőzéssel a háta mögött Zinédine Zidane nagy sikereket ért el a Real Madrid vezetőedzőjeként. A francia szakember rövid időn belül a klub egyik legsikeresebb trénerévé avanzsált, néhányan pedig már új dinasztiaként emlegetik a jelenlegi csapatot.

„Ha te vagy a vezetőedző, minden rajtad keresztül zajlik, te hozol meg minden döntést. Edzőnek lenni olyan, mintha egyedül lennél.” Ezek Zinédine Zidane gondolatai, amelyek a szenvedélyes és személyes hangvételű „Zidane” című életrajzi könyvében jelentek meg, Frédéric Hermel gondozásában.

Ez a szakember pedig változatos és diszkrét megoldásaival új korszakot nyitott a blancók történelmében. Irányítása alatt 210 mérkőzést játszott a csapat (141 győzelem, 43 döntetlen és 26 vereség az eddigi mérleg 2016. januárja és 2018. júniusa között, valamint 2019. márciusától mostanáig), az ő regnálása a madridisták számára igazi aranykort jelent. 2016. januári kinevezése óta az öt európai topliga edzői közül ő nyerte a legtöbb trófeát, szám szerint 11-et. Egyedül Pep Guardiola közelítheti meg a maga 10 sikerével. Nézzük, milyen faktorok vezettek a Zidane-éra kialakulásához.

Három Bajnokok Ligája-győzelem – zsinórban

11 címe közül kiemelkedik a három, zsinórban elért Bajnokok Ligája-elsőség, amelyre a modern futballtörténelemben nem volt még példa (a királyi gárda az 1950-es években, míg az Ajax és a Manchester United az 1970-es években volt képes hasonló bravúrra). A legrangosabb európai kupasorozatban most újabb kihívás vár az együttesre: hátrányból kell fordítani a Manchester City ellen, hiszen csak így lehet esély az újabb diadalra.

Zinédine Zidane

Az jelenleg semmit sem jelent, hogy oda-visszavágós párharcot még nem veszített a blancók trénere. Zidane az egyenes kieséses szakaszban eddig kilencszer jutott túl aktuális ellenfelein, Pep Guardiola olajozott gépezetét azonban nehéz lesz két vállra fektetni augusztus 7-én.

19 meccsenként egy trófea

Ahogy korábban is említettük, a francia szakember 210 mérkőzésen irányította a Real Madridot, ezalatt pedig 11 trófeát zsebelt be. A három Bajnokok Ligája-elsőség mellett két spanyol bajnoki arany, két szuperkupa-győzelem, két Európai Szuperkupa-diadal és két klubvilágbajnoki cím is díszeleg a neve mellett. Ez azt jelenti, hogy – legyen szó hazai vagy nemzetközi vizekről – 19 meccsenként zsebel be valamilyen címet. Mindössze fél szezononként.

Egyetlen sorozat kísérti még, a Király-kupa (habár valószínűleg így is nyugodtan alszik éjszakánként), amelyet játékosként sem sikerült elhódítania. Kétszer is játszott a hazai kupasorozat döntőjében, 2002-ben és 2004-ben, azonban egyszer sem emelhette magasba a serleget.

Három bajnokság, két diadal

Zidane érdemeit dicséri a legutóbbi két bajnoki cím is, melyek megszerzése igazán nehéz feladat volt. A 2016-2017-es idényben ötévnyi várakozásnak vetett véget csapatával. A másodikat – amelyet még most is ünneplünk – egy, a koronavírus miatti kényszerszünet után nyerte meg.

A bajnokság félbeszakadásakor a csapat két pontos hátrányban volt a Barcelonával szemben, az újraindulást követően azonban bámulatos formába lendültek a játékosok, és a megszerezhető 33 pontból 31-et gyűjtöttek be. Mindezt úgy, hogy az előzetesen húzóembernek kikiáltott Eden Hazard alig játszhatott sérülései miatt. A belga játékosra nagy feladatok várnak a következő idényben, visszatérése olyan lesz, mintha új igazolásként mutatkozna be.

Zinédine Zidane and Sergio Ramos

Miguel Muñoz és Pep Guardiola nyomában

A második bajnoki cím azt is jelentette, hogy az örökranglistán Zidane maga mögé utasította Johan Cruyffot, aki 10 trófeát gyűjtött be a Barcelona vezetőedzőjeként. Spanyolországban már csak Miguel Muñoz és Pep Guardiola előzi meg a francia szakembert, mindketten 14 címet gyűjtöttek be a Real Madrid, illetve a Barcelona élén.

Az semmit sem jelent, hogy a spanyol legendának 14 szezonra volt szüksége ehhez a teljesítményhez, míg Guardiola a gránátvörös-kékek egyik legtermékenyebb időszakában (2008-2012 között) érte el ezeket a sikereket. Zizou számára itt az újabb kihívás: utolérni és megelőzni az előtte állókat.

Különleges duplázás – 59 év után

Zidane irányítása alatt a királyi gárda egyszerre volt spanyol bajnok és BL-győztes 2017-ben. Erre egészen 1958 óta nem volt példa, azaz 59 év után sikerült megismételni ezt a nagyszerű tettet. Azelőtt az 1956-1957-es idényben történt hasonló.

Azóta számos trófea került a blancók vitrinjébe, a hazai duplázás is sikerült, de a két legnagyobb címet nem sikerült egyszerre bezsebelni. Augusztus 7-én Zidane Manchesterbe utazik abban a reményben, hogy tovább írhatja a futballtörténelem lapjait.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…