Bernardo Silva: Úgy kell gondolkodnunk, mintha nem lett volna az első meccs

A Manchester City középpályása a MARCA-nak adott exkluzív interjút a Real Madrid elleni, közelgő BL-mérkőzés kapcsán.

Milyen volt a futball visszatérése Angliában, a szurkolók nélkül? Mit gondolsz az új körülményekről?
Igazából nagyon hiányzott nekünk a futball. Az edzés a csapattársakkal, hogy minden nap együtt legyünk. Az is igaz, hogy ez most teljesen más világ, mint eddig, ilyet még nem tapasztaltunk. Kicsit furcsa a szurkolók nélkül játszani, de már kezdünk hozzászokni, és igazság szerint nagyon jó érzés, hogy újra játszhatunk. Várjuk a Bajnokok Ligáját, reméljük, hogy eljutunk a döntőig, bár nem lesz könnyű dolgunk. Még mindig van miért játszanunk, jót tett nekünk, hogy visszatérhettünk a futballhoz, a versengéshez.

Milyen dolgok vannak most a pályán, amiket eddig nem tapasztaltál?
Halljuk egymást a pályán, a motivációt, a bíztatást. Pontosan halljuk azt is, amit az edző mond. Én azt gondolom, hogy az ünneplés egy gól után egy közös dolog. De ha betalálsz, most nincsenek ott a szurkolók, és ez nagyon más. Rájössz, hogy valami hiányzik. Az emberek, akik a legfontosabbak. Azért játszol, hogy őket boldoggá tedd, és nincsenek ott. Ehhez nem vagyunk hozzászokva, de a legjobbat kell kihoznunk a helyzetből, és így a legbiztonságosabb a számukra. Az első az egészség.

Bernardo Silva és Carvajal

A City nagyon sok gólt lőtt az újraindulás óta, de keveset kapott.
Jól kezdtünk. Úgy hiszem, hogy jó formában vagyunk, és így is akarjuk folytatni. A Real Madrid elleni meccs nagyon fontos számunkra, mivel ebben a sorozatban olyan messzire akarunk jutni, ameddig csak lehetséges, és végre nyerni szeretnénk.

Guardiola elmondta, hogy a Citynél senki nem ismeri úgy a Real Madridot, mint ő. Ő tudja, hogy a Real Madrid mekkora problémákat okozhat. Gondolod, hogy a City játékosai úgy játszanak majd, mintha 0-0-ról indulnátok?
Igazából nagyon sok idő eltelik a párharc két mérkőzése között, amitől különleges lesz, de tudjuk, hogy 2-1-re nyertünk idegenben. Ugyanazzal a hozzáállással kell játszanunk, ugyanolyan magabiztosan, de az eredménnyel is tisztában kell lennünk. Tudjuk, hogy egy masszív klub ellen játszunk majd, a világ egyik legjobbja ellen, de úgy hiszem, hogy nekünk is erős csapatunk van, amely képes ismét nyerni.

Gondolod, hogy Guardiola tapasztalata sokat jelenthet számotokra? Talán vannak olyan tippjei, amik segítenek nektek, hogy felülkerekedjetek a Real Madridon.
Nincs más, aki úgy tudna segíteni nekünk spanyol csapatok ellen, ahogy ő. Különösen egy olyan ellen, amelyet ennyire ismer. Az, hogy ő az edzőnk egy Real Madrid elleni meccsen, jó dolog. Ahogy te is mondtad, mindig olyan edző volt, aki tudta, hogy hogyan kell a lehető legjobban játszani a Real Madrid ellen.

Bernardo Silva és Guardiola

Milyennek látod a Real Madridot? Gondolod, hogy megnyerhetitek a meccset?
Az újrakezdés után a Madrid szinte minden meccsét megnyerte, és bajnok is lett. Ez is csak hajtja őket, jól fel fognak készülni a meccsre. Nagyon jó formában kell lennünk, jól kell játszanunk, mert ha nem így teszünk, akkor nem fogunk továbbmenni. Tudjuk, hogy egy nagy csapat ellen fogunk játszani, és meg kell mutatnunk a kvalitásainkat annak érdekében, hogy legyőzzük őket.

A rossz pillanatokból mindig tanul valamit az ember. Mit tanultál az előző idényből, ahol a Tottenham ellen estetek ki hazai pályán?
Úgy gondolom, hogy a BL egy rendkívül nehéz sorozat, de idén már megtettünk valamit a Real Madrid ellen, amit a Tottenham ellen nem. Idegenben gólokat lőttünk. Az, hogy két gólt szereztünk a Real Madrid otthonában, nagyon fontos volt, és úgy hiszem, hogy ez volt a Tottenham elleni párharc nagy tanulsága. Emellett ha előnyben vagy egy párharcban, akkor jobban kell menedzselned a meccset, hiszen a legapróbb részletek is számítanak. Ezért is fogunk most megpróbálni messzebbre jutni a BL-ben, mint az előző két idényben. Ez egy olyan sorozat, amelyet a klubunk még sosem nyert meg, és most nagyon szeretnénk elsők lenni.

Az utolsó meccsekre Lisszabonban, a szülővárosodban kerül majd sor. Izgalmas számodra a lehetőség, hogy visszatérj az Estadio De La Luzba?
Igen. Igazából Lisszabon és ez a stadion az otthonom, ezért is lenne különleges ott játszani a döntőben és magasba emelni a trófeát. Meg fogjuk próbálni megverni a Real Madridot annak érdekében, hogy ott lehessünk a torna utolsó szakaszában. Ne szabad foglalkoznunk az előző meccsel, mivel meg akarnak lepni minket.

Bernardo Silva Benfica

Amikor megtudtad, hogy Lisszabonban lesznek az utolsó meccsek, még inkább szerettél volna döntőbe jutni?
A koncentrációnk mindig a maximumon van. Ahogy korábban is mondtam, ez egy olyan sorozat, amelyet még nem nyertünk meg. Készen állunk rá, ha pedig legyőzzük a Real Madridot, a szülővárosomban játszhatunk, ami különleges érzés lenne. Ez a városom, ez a hazám. Persze hogy nagyon várom, hogy visszatérhessek.

Elképzelted már, hogy milyen lenne megnyerni a BL-t? Vagy egyszerre mindig csak egy lépést teszel előre?
Hiszek abban, hogy a lépésenként való előrehaladás a legjobb módszer. Most például egy olyan mérkőzés vár ránk, amelyről senki nem gondolja az öltözőben hogy könnyű lesz. 2-1-re legyőztük a Real Madridot idegenben, de egy ilyen csapat ellen soha nem dőlhetsz hátra. Ez lesz az első nagyon nehéz teszt, amin át kell mennünk. Ezután lesz időnk gondolkodni Lisszabonon és a következő lépésen.

Képzelj el egy döntőt a Manchester City és az Atlético Madrid között, veled és João Félix-szel a pályán. A két benficás srác, a régi stadionban.
Ez fantasztikus lenne, hiszen azt jelentené, hogy döntős vagyok. Ezt már most aláírnám.

De ha legyőznétek az Atléticót, akkor megsiratnád João Félixet…
De nyerni akarok, ahogy mindenki. Úgyhogy egy kicsit sírnia kellene… (nevet) Igazából ebben a sorozatban bárki bejuthat a döntőbe. Egy meccset fognak játszani az egyenes kieséses szakaszban, ami mindent megváltoztat. Sokkal megjósolhatatlanabb a vége. Nagyszerű csapatunk van, messzire akarunk jutni.

Bernardo Silva

Milyen különbséget jelent, hogy csak egy meccset kell lejátszani?
Ha két meccses a párharc, a legapróbb részletek is sokat számítanak. Az egymeccses párharcnál még ennél is többet. Amikor 38 meccset játszol egy bajnokságban, és elkövetsz egy hibát, azt a következőn kijavíthatod. De ha csak egy meccs van, akkor egy piros lap, egy védelmi hiba, vagy valami hasonló lényegében a kiesésedet jelenti. Az apró részletek sokat számítanak az ilyen meccseken, de ahogy mondtam, nem vagyunk még Lisszabonban.

Augusztusban lesz a meccs, ami normális esetben már előszezon. Mit gondolsz, milyen állapotban lesztek?
Igazából volt két hónapunk, amikor nem csináltunk semmit, csak pihentünk. Most már két hónapja keményen dolgozunk, a csapat jó formában van és fizikálisan is erősek vagyunk. Biztos vagyok benne, hogy a Real Madrid ellen is jó formában leszünk, hogy ezzel is a lehető legjobb esélyeket biztosítsuk magunknak.

Mindig azt mondtad, hogy ketten voltak rád nagy hatással futball szempontjából, Rui Costa és Zidane. Hogy látod ezt a párharcot most, hogy Zidane ül a túloldal kispadján?
Zidane minden idők egyik legjobb középpályása volt. Ha a csúcson akarsz lenni, akkor a legjobbak ellen kell harcolnod, most pedig Zidane-nal állok majd szemben, persze nem játékosként lesz ott, hanem edzőként, de ez is különleges dolog. Mindig nagy hatással volt rám, mivel általában azon a poszton játszottam, mint ő, és csodás játékos volt. De most le akarom győzni. Csak arra gondolok, hogy nyerjünk, és jussunk el Lisszabonba.

Egy kicsit vissza akarsz vágni Zidane-nak azért, amiért a 2000-es Eb elődöntőjében az ő góljának köszönhetően búcsúzott Portugália a tornától?
Egy kicsit igen. Ez nem túl erős emlék, mert nagyon kicsi voltam még, de emlékszem a tizenegyesre, amit Zidane lőtt, és amivel ki is estünk a tornáról.

Beszéltél valaha Zidane-nal?
Soha.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK