Juanito: A 7-es mez legendájának megalkotója

A MARCA-nak hála Juanitoról - a vérbeli madridistáról, a fáradhatatlan győztesről, a korszakos zseniről - emlékezhettek meg és oszthatták meg gondolataikat volt csapattársai, vetélytársai, illetve azok játékvezetők, akiknek volt szerencséjük őt személyesen ismerni.

„Egy jelenség volt a pályán és azon kívül is.” – így emlékezett vissza Jesús María Zamora Juan Gómezre, ismertebb nevén Juanitóra. A Real Sociedad középpályása többször is játszott a Real Madridban futballozó Juanito ellen, illetve a spanyol válogatottban is számos alkalommal voltak csapattársak.

„Biztos vagyok benne, hogy az én időmben a három legjobb spanyol játékos között szerepelt, de a pályán kívül még ennél is rendkívülibb volt. Példaként említhető az is, hogy többek között még Javier Sagarzazu is végtelen tisztelettel viszonyult Juanitóhoz. Ez elképesztő.”

Juanito

Juanitót mindenki imádta. A csapattársai, az ellenfelei és azok a bírók is, akiket hétről hétre mindig sikerült kihoznia a sodrukból. Számos legendás kép maradt fent mind a magánéletéről, illetve mind a futballpályán mutatott teljesítményéről. Az egyiken például térden állva könyörög Juan Andújar Oliver játékvezető előtt. 

„Mindig farmernek nevezett.” – emlékezett vissza Andújar Oliver.

„Imádott reklamálni, időnként már nagyon idegesítővé vált. Azon a mérkőzésen felmutattam számára egy sárgát is, tudtam, hogy az már az ötödik lesz neki. De ez akkoriban teljesen más volt, mint most, csak egy egyszerű lap volt a sok közül.”

„A találkozó után José María García beszélni akart velem, hiszen én vittem el aznap a showt. Nem akartam összefutni Juanitóval, sosem bocsátott volna meg. Mindezek ellenére mindig is nagyszerű volt a kapcsolatom vele. Egy úriember volt, nagyszerű személyiségjegyekkel megáldva. Még a másodosztályban is vezettem számára mérkőzéseket, amikor a Burgos gárdájában futballozott.”

Juanito

Juanito még a Segunda Divisiónben találkozott Miguel Ángel Portugallal, akivel később a királyi gárdában is együtt rúgták a bőrt.

„Két évig futballoztunk együtt a Burgosban, majd négy évet töltöttünk el a Real Madridban. Ő volt a legjobb, egyszerűen, de nagyszerűen játszott. Más volt, mint a többiek. Utált veszteni, beleértve ebbe a kártyázást és minden más játékot is. Képes volt versenyt csinálni abból is, hogy megtippelje azt, vajon melyik lift érkezik majd fel elsőként. Született győztes volt.”

Juanito előkészítette, Santillana befejezete
Volt csapattársánál, Santillanánál senki sem adhat hitelesebb beszámolót Juanito játéktudásáról.

„Szinte már ezoterikus volt a kapcsolat közöttünk, még csak arra sem volt szükség, hogy egymásra nézzünk. Amikor Juan felemelte a fejét, én már rögtön tudtam, hogy mi fog következni. Adott egy hajszálpontos passzt, a labda pedig egyenesen odaérkezett, ahova én futottam. A párosunknak hála a Real Madrid még a rangadókon is dominálni tudott.”

„Ha annál a taposásnál nem veszti el a fejét Lothar Matthäusszal szemben, akkor abban az évben könnyedén megnyerhette volna az Aranylabdát is. Amilyen egyéniség volt, ahogyan játszott… De Juanito sosem számolt el háromig, ösztönösen cselekedett. Ilyenkor ő volt az első, aki megbánta a tettét, de olyankor már nem lehetett visszafordítani az idő kerekét.”

„Egy géniusz volt, géniuszi képességekkel megáldva. Gyors volt, mindent látott a pályán, illetve remekül cselezett is. A mai futball mércéjével mérve is a világ egyik legjobbja lenne.”

Juanito

Zamorához hasonlóan Jesús María Satrústegui szintén a csapattársa volt Juanitónak a válogatottban. Mindeközben számos alkalommal riválisként is pályára léphettek, ugyanis Satrústegui a Real Sociédad gárdáját erősítette azidőtájt, amikor Juan a királyi gárdában futballozott.

„Mindenekelőtt barátként tekintettem rá. Nagyon megérintett a halála. Rengeteg dolgon mentünk keresztül közösen, már az ifjúsági válogatottakban is keresztezték az utjaink egymást. Én a baszk nemzeti tizenegynek, ő pedig a spanyol válogatottnak volt a csapatkapitánya.”

„Az oldalán rúgni a bőrt nagyon megnyugtató volt, hiszen fantasztikus dolgokra volt képes. Ma is sztár lenne. Alacsony termetű volt, mint Lionel Messi, de a képességeinek hála bárkit maga mögött tudott hagyni. Mindent megtett, amit az edző kért tőle. Ha éppen futni kellett, akkor mindig Juan volt a legelső.”

Vicente Del Bosque szerint sokszor egy vezetőedző szemüvegén keresztül is képes volt szemlélni az eseményeket.

„Szenvedélyes labdarúgó volt, imádta a futballt, biztos vagyok benne, hogy a Real Madrid trénere vált volna belőle.” – meséli Del Bosque.

Juanito olyan nagyszerű menedzserekkel is együtt dolgozhatott, mint Miljan Miljanić, vagy éppen Vujadin Boškov.

„Boškov utolsó időszakában Juan egyre inkább nagyobb szerepet vállalt magára az új ötletek kidolgozásában, szinte egyfajta edzőként viselkedett ő is. Olyan jó volt, hogy a végére egy igazi szervező lett belőle.” – emlékszik vissza Portugal.

„Elképesztő személyiség volt, hatalmas szívvel megáldva. Éppen ezért, ha hibázott, akkor hajlamos volt sokáig emészteni magát, de sohasem vezette le a dühét másokon. Elbűvölő személyiség volt, ha éppen úgy érezte, hogy goromba volt veled, akkor nem sokkal később már meg akart ölelni.” – idézi fel Vicente Del Bosque.

„Nagylelkű volt, mindenkiben megbízott. Igazi barátként bánt a hozzá közel álló személyekkel, kész volt bármit feláldozni értük. Egyszerűen nem tudott nemet mondani semmire. Ha egy ismeretlen jött oda hozzá, még akkor sem. Ez sajnos időnként sok problémát okozott neki.”

Vicente Del Bosque és Juanito

Csak a Madrid, semmi más
Egy nagyszerű ember és játékos egyszemélyben, akinek a mai napig köztudatban lévő 7-es számú mez legendája köszönhető.

„Csak meg kell nézned, hogy a Santiago Bernabéu Stadion hogyan emlékezik meg rá. Ő maga volt a megtestesült Real Madrid. A mez, a klub és a címer volt az élete.” – meséli Zamora.

Andújar Oliver – aki számos világklasszisnak vezetett már mérkőzést – így gondol vissza Juanitóra: „Voltam bíró a Burgos és a Real Madrid találkozóin egyaránt, illetve akkor is, amikor már edzőként tevékenykedett. Egy 3-4-re végződő Rayo Vallecano – Merida összecsapáson többek között a piros lapot is felmutattam a számára. A lefújást követően megkeresett azzal, hogy beszélni akar velem. Azt hittem, hogy a kiállítása miatt fog reklamálni, de a Merida elnökével állított be végül is a bírói szobába. Elém állt és azt mondta Foutónak, hogy amint meg tudta, hogy én leszek a játékvezető a találkozón, rögtön tudta, hogy győztesen fogják elhagyni a pályát.”

Juanito és a VAR
A beszélgetés során a legszélesebb mosoly akkor ült ki Portugal arcára, amikor maga elé képzelte a VAR döntésére várakozó Juanitót.

„Olyannyira spontánul viselkedett minden helyzetben, hogy ebbe jobb nem is belegondolni. Nem tudom elképzelni őt csendesen várakozva arra, hogy vajon megadják-e a találatát vagy sem. Ő nem tudta volna ennyire könnyedén elviselni mindezt.”

Andújar Oliver nem szeret a VAR döntéseiről beszélgetni, de ő is ugyanazon a véleményen van, mint Portugal.

„Juanito mindig is forrófejű volt a pályán. Hiába kértem őt arra, hogy higgadjon le, az semmit sem használt. Egy igazi jelenség volt.”
 

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK