Egytől egyig: Real Madrid – Villarreal (2-1)

A Real Madrid a 10. bajnoki döntőjének a megnyerésével a 2019/2020-as idény spanyol bajnoki címét is elhódította. A blancók 2-1 arányban tudták legyőzni az újraindulás óta remekül teljesítő Villarrealt, így Zidane és a legénysége már egy fordulóval a szezon vége előtt magasba emelhette a bajnoki trófeát.

Csapatok

Real Madrid (3(+)4 = 7)
Ismét jól kezdett a csapat, már az első perctől kezdve benne volt a levegőben, hogy ma bizony valami különleges fog történni. Nagyszerű támadás után a félidő közepén végül meg is szerezték a vezetést a blancók, így nyugodtan vonulhattak az öltözőbe az első felvonást követően. A tizenegyesig viszonylag kiegyensúlyozott volt a találkozó, itt is ott is voltak lehetőségek. 2-0 után akár egy habfehér gála is a kezdetét vehette volna, ha Kroos kapufája a hálóban landol, akkor várhatóan az utolsó negyedórában rengeteg fineszes, felszabadult cselsorozatnak lehettünk volna a szemtanúi. Ez nem így történt, az ellenfél pedig visszajött a mérkőzésbe, de jobban már nem sikerült megközelítenie a hazai együttest. A királyi gárda labdarúgóinak elszántságának, kiegyensúlyozottságának és hatalmas küzdeni tudásának köszönhetően az utolsó döntőt is meg tudta nyerni Zidane legénysége. A diadalnak hála már a 34. alkalommal vallhatják magukat a blancók Spanyolország legjobb labdarúgóklubjának. 

Villarreal (6)
Sok gyenge egyéni teljesítménynek hála az első félidőben meglehetősen gyatra produkcióval rukkoltak elő, mindösszesen egyszer próbálkoztak kapura lövéssel. Kettőt is cseréltek a félidőben, aminek hála már jóval összeszedettebb, céltudatosabb focit kezdtek el játszani. A találkozó hajrájában szépíteni is tudtak, a lefújás előtt pedig több ordító helyzetet is elpuskáztak. Több kulcsjátékost is pihentettek, így egyértelműnek tűnt az is, hogy több esélyt láttak arra, hogy az utolsó fordulóban gyűjtsék be azt az egy pontot, ami európai kupaindulást jelentene a számukra. A második játékrészben mutatott játékukat és a csereemberek játékát elnézve ez egyáltalán nem tűnik lehetetlen küldetésnek az Eibar együttese ellen.

Real Madrid vs Villareal

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Luka Modrić (9)
Nem csak a húszéveseké lehet a világ, nem csak a húszéveseké lehet az Aranylabda, sőt nem csak húszévesek válhatnak a világ egyik legjobb középpályásaivá! A horvát karmester szinte tökéletes mérkőzést tudhat a háta mögött. Az első félidőben nagyon aktívan kezdett, labdákat szerzett, folyamatosan helyzetbe hozta a társait, valamint a 16. percben még egy távoli bombát is megeresztett, amit Asenjónak kellett kipaskolnia. Ugyan tegnap este nem esett Madridban, a pálya is száraz volt, a kis horvát esernyőcselét látva azonban valószínűleg rengeteg madridistának felhősödött el a tekintete örömében. Az első felvonásban mutatott teljesítményére a Benzemának kiosztott gólpassza tette fel a koronát. A második játékrészben ott folytatta, ahol abbahagyta. Mendynek mérnöki precizitású keresztlabdát adott futtában, az égi áldásként érkező golyóbis pedig olyannyira zavarba hozta a francia hátvédet, hogy az el is pattant tőle az átvételkor. Modrić attól sem állt messze, hogy egy második gólpasszt is kiosszon, hiszen zseniális külsős indítása után Carvajal lövésénél ismét nagyot kellett hárítania a Villarreal portásának. Luka ezúttal 84 percet töltött a pályán, de azt bizton kijelenthetjük, hogy jó megmozdulásainak száma akár többszörösen ennyi idő alatt is a becsületére válna bármelyik topbajnokságban futballozó középpályásnak.

Thibaut Courtois (8)
A harmadik Zamora-díjára hajtó belga hálóőr ismét mindent megtett a csapat sikere érdekében, ennek megfelelően látványos bravúrokkal vétette észre magát, ha erre lehetősége adódott. Az első játékrészben a Villarreal támadói nem sok feladattal látták el, így úgy döntött, hogy hátul a kapu közelében lapos, vakmerő passzokkal teszi izgalmassá maga és a szurkolók számára is a találkozót. A második félidőben sok minden megváltozott, aminek hála Courtois már a szép kijövetelekben és védésekben is kiélhette magát. Egy vakmerő kifutásnál bizonyította, hogy az idény eleji nehézségek után milyen erőssé is vált fejben, így agyrázkódásra hivatkozás helyett inkább bemutatott még egy dupla bravúrt az összecsapás hajrájában.

Dani Carvajal (8)
Mintha csak reagálni szeretett volna az előző mérkőzés után felmerülő kritikákra, újra nagyszerű teljesítményt tett le az asztalra. Az egész találkozón remekül lépett fel a támadásokkal, aminek köszönhetően kétszer is veszélyes tudott lenni Asenjo kapujára. Az 54. percben nagyon közel állt a gólszerzéshez, azonban a Villarreal hálóőre résen volt. A spanyol hátvéd tegnap esti produkciójára hátul sem lehetett panasz, magabiztosan végezte el a védekezési feladatait, a 39. percben pedig hatalmasat mentett azzal, hogy sikerült lefülelnie a Villarreal támadásának utolsó átadását.

Raphaël Varane (7)
A francia bekk hátul ismét magabiztos volt, jól mozogtak együtt Ramosszal, azonban előrefele volt egy-két suta indítása is, amely elég messze állt attól, hogy társat találjon. A második felvonásban egy parázs helyzetben tulajdonképpen kifejelte Courtois kezéből a labdát, azonban annak tudatában, hogy az ezt követő szögletből nem szerzett gólt a vendég csapat, ezt is inkább egy sokat számító tisztázásnak lehet felfogni. Nagyon fontos lenne, hogy az idény végére egyáltalán ne eresszen majd ki, hiszen a Manchester City ellen egyértelműen neki kell majd lennie a védelem vezérének.

Sergio Ramos és a bajnoki trófea

Sergio Ramos (7.5)
Az első félidőben adott egy varázslatos labdát Carvajalnak, mindemellett nem sok feladata volt hátul, ami sokat elárul a Villarreal támadójátékáról az első félidőben. A második felvonásban ismét előjött a csatár énje, miután labdát szerezve a félpályán egészen az ellenfél tizenhatosáig robogott, ahol többek által vitatott körülmények között ugyan, de csak szabálytalanul tudták megállítani. Természetesen ő állt oda elvégezni a büntetőt, azonban úgy tűnt, hogy a gólszerzést már megunta, és a gólpasszok terén is meg szeretné csillogtatni tudását, ugyanis ahelyett, hogy a kapuba lőtt volna, lepasszolta a labdát Benzemának. Néhány madridi mellett több Villarreal játékos is belógott a tizenegyes elvégzésénél, így azt visszafújták, Ramos pedig úriember módjára átadta a lehetőséget francia csapattársának annak érdekében, hogy Benzema még esélyes lehessen a gólkirályi címre. Ismét kitűnő mérkőzést tudhat a háta mögött, amit egyedül csak Iborra gólja árnyékolhat be, amikor is Ramos igencsak lemaradt spanyol honfitársáról a beadást követően.

Ferland Mendy (6.5)
Jóval észrevétlenebb volt a pályán, mint a múltkori mérkőzésen, ami egyébként egy védőnél még nem is lenne probléma, viszont néhány alkalommal előfordult, hogy ő adta el a labdát, vagy rajta bukott meg egy támadás. Ennek ellenére biztató jelnek tűnt, hogy a szintén viszonylag halványabban futballozó Hazard-ral nagyszerűen megértik egymást. A 60. minutumban ismét volt egy ígéretes megindulása, amivel két őrzőjét is maga mögött tudta hagyni, azonban ezúttal nem zárult góllal a támadás. Összességében elmondható, hogy Carvajal oldalán jóval gördülékenyebbnek tűnt az együttes labdafelhozatala. 

Casemiro (7.5)
Mintha mindig egy lépéssel a Villarreal játékosok előtt járt volna, olyan könnyedséggel és sallangmentesen szerezte meg a labdát számos alkalommal már az első félidőben is. Éppen az egyik ilyen megmozdulása volt a Real Madrid első találatának is a kulcsmomentuma, aminek köszönhetően végül Benzemának sikerült bevennie Asenjo kapuját. A brazil tanknak ezúttal is nagy szerepe volt abban, hogy a Kroos – Modrić – Casemiro fémjelezte középpálya ismét régi fényében tündökölhessen. Ilyen teljesítmény és egy bajnoki cím után még azt is könnyen elnézhetjük neki, hogy az égimeszelő Iborra semmitől sem zavartatva fejelhette kapura a labdát közte és Sergio Ramos között.

Toni Kroos (7)
Az első félidőben minden különösebb negatívum vagy pozitívum nélkül tette azt, ami a dolga. Nem lehet viszont szó nélkül elmenni amellett, hogy a pontrúgásai meglepően pontatlanok és veszélytelek voltak, szinte kivétel nélkül elakadtak az éppen első sorban helyezkedő Villarreal játékosok valamelyikében. A második játékrész első percében már rögtön egy jóval veszélyesebb szabadrúgással kezdett, ami úgy tűnt, hogy a játékára is kedvező hatással volt. A mérkőzés végén akár gólt is szerezhetett volna, mindezt azt a mérges pókcsalád tudja a leginkább alátámasztani, akik a bivalyerős kapufája után valószínűleg már bánják, hogy nem Courtois feje fölé költöztek inkább.

Eden Hazard vs Villareal

Eden Hazard (6.5)
Az első 15 percben szinte a nevét sem lehetett hallani, azonban utána egy fokozattal feljebb kapcsolt, aminek köszönhetően már sokkal inkább a csapata segítségére tudott lenni. Többször is sikerült labdát szereznie a balszélen, valamint számos alkalommal csak szabálytalanul tudtak megállítani az ellenfél labdarúgói. Volt egy-két szép megmozdulása, illetve Mendyvel és Benzemával kifejezetten jól megértik egymást a pályán, azonban ez még mindig nagyon kevés bármelyik játékostól, aki a királyi gárda 7-es számú mezét viseli. Számára a következő idény lesz a vízválasztó, ahol már remélhetőleg felesleges kilók és sérülések nélkül fogja felszínre hívni a benne rejlő világklasszist.

Karim Benzema (8)
Az első játékrészben folyamatosan hátralépett a labdákért, valamint többször mélyebben is játszott, ami már elővetítette azt, hogy ismét nagyszerű csapatjátékos módjára próbálja majd meg a blancókat a győzelemhez segíteni. A 15. percben egy veszélyes kapáslövést eresztett meg, a 29. minutumban pedig már a gól sem maradhatott el. A legnagyobb klasszisok védjegye az, hogy zavaros helyzetekben is nyugodtak tudnak maradni, Benzema pedig pontosan így tett a büntetőrúgásnál, aminek köszönhetően a Real Madrid futballistái tulajdonképpen már bajnoknak érezhették magukat. „Zidane nevelt fia” varázslatos idényt tudhat a háta mögött, ha pedig kiderül, hogy mindennek az oka az a titokzatos ujjsérülés volt, akkor ne lepődjünk meg, ha a nyári felkészülés során Pepét és Arbeloát, a futballpályák híres csontkovácsait is meghívják majd a Real Madrid edzéseire az időközben összeforrt csont újbóli kezelésbe vételére.

Rodrygo (6.5)
A teljesítményére ma sem lehetett panasz, igaz magasra tette a lécet az idény elején, amit Ontiveros buktatásának hála majdnem sikerült is levernie, akkorát esett a második játékrész elején. A viccet félretéve, alapvetően jól kezdett, harcias volt, több sikeres cselt is bemutatott, azonban valahogy úgy tűnt, hogy hiányzik egy kis plusz, amivel kitűnhetne a mezőnyből. Többször is helyet cseréltek Hazarddal, aminek egyértelműen az volt a célja, hogy sikerüljön az ellenfél védőit megzavarniuk, azonban ez egy-két megmozdulástól eltekintve nem igazán valósult meg. A lényeg, hogy Zidane bízik benne, fiatalkora ellenére pedig sokszor meglepően éretten dönt, ha sikerül több önbizalmat szereznie, akkor egyértelműen a jövő Real Madridjának oszlopos tagjává válhat.

Cserejátékosok:

Marco Asensio (6)
Próbálta felpezsdíteni a csapat támadójátékát, aminek érdekében hatalmas sprinteket nyomott le a szélen, azonban nem sokszor tudott találkozni a labdával. Ennek ellenére a találkozó végén így is tudott szerezni egy találatot, amit ugyan érvénytelenítettek, azonban az ismét nyilvánvalóvá vált, hogy példa nélküli, ahogyan a játékot képes olvasni. Ennek köszönhetően ismét a legjobbkor érkezett a kapu elé. Biztos vagyok benne, hogy a következő idény már tényleg el fogja hozni számára a várva várt áttörést.

Vinícius Jr. (6)
Az elhivatottságára és a harciasságára ezúttal sem lehetett panasz, azonban ismét sok eladott labda és elhamarkodott megoldás fűződött a nevéhez a beállását követő első percekben. Ezután összeszedte magát, és olyan játszi könnyedséggel hagyta ott a Villarreal védőit egy cselsorozatot követően, amit utoljára talán még a brazil Santos gárdájában futballozó Neymartól lehetett látni, azzal a különbséggel, hogy Vinícius mindezt a spanyol elsőosztályban hajtotta végre. Sajnálatos, hogy a gólt, ami a cselsorozat után született, végül nem adták meg.

Fede Valverde (-)
Mindösszesen 11 percet töltött a pályán, így nehéz bármilyen következtetést is levonni a teljesítményével kapcsolatban. Jól szállt be, volt egy szép csele is, illetve már ennyi idő alatt is segíteni tudott a labdaszerzéseknél.

Lucas Vázquez (-)
Mindösszesen 11 percet töltött a pályán, ráadásul ismét a jobbhátvéd pozíciójában kellett futballoznia. Ugyan kétszer is lemaradt az emberéről, ennek ellenére ennyi idő alatt nem lehet szignifikánsan értékelni a mutatott játékát.

Isco (-)
Mindösszesen 11 percet töltött a pályán, így amellett, hogy korán sárga lapot szerzett, nem sok mindent lehet elmondani a teljesítményéről.

A bajnok Zidane

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (8)
19 találkozónként 1 trófea. Hihetetlen, de úgy tűnik, hogy Zidane-nal az edzői székben semmi sem lehetetlen, őt ide teremtették. Ismét a Casemiro – Kroos – Modrić nevével fémjelzett középpályával állt ki az egyesület, aminek köszönhetően lehet, hogy sokakban kétségek merültek fel a mérkőzést megelőzően, ám ismét a francia trénernek lett igaza. Mindhárman fantasztikusan teljesítettek, sem a kor, sem a fásultság legapróbb nyomát nem lehetett észrevenni rajtuk. Zidane legénysége ismét nagyon megnyomta az első félidőt, ami akár már több gólos vezetést is eredményezhetett volna. Nem volt rest a második félidőben többször is változtatni a felálláson, az eredmény pedig ismét őt igazolta. A csúcson úgy döntött, hogy távozik az együttes éléről, majd amikor a csapat gödörben volt ismét visszatért. Egy felforgatott, kiégettnek hitt keretből ismét előcsalogatta a sikeréhséget, aminek köszönhetően rövid időn belül ismét a csúcsra került az egyesület. Az idénynek még nincs vége, a bajnoki cím pedig már biztos, de még mindig ott lebeg a szemek előtt egy esetleges BL-győzelem reménye is. Ha a menedzser képes lesz elérni, hogy a blancók a manchesteri visszavágóra is egy döntőként tekintsenek, akkor még egy újabb duplázás sem elképzelhetetlen. Köszönjük, Mester!

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…